Tophockeyster Naomi van As zet zich in voor sportende meiden
Wij vrouwen zijn professionals betreft negatieve zelfpraat en gedachten. Dat is ook niet raar met die ‘perfecte’ social media modellen. Ook hockeyster Naomi van As heeft met wat onzekerheden moeten dealen, maar hockey was haar redding!
We ontwikkelen deze onzekerheid voornamelijk tijdens de pubertijd. Ons lichaam verandert op verschillende manieren. We krijgen borsten, we worden ongesteld en we krijgen haargroei op diverse plekken waar het eerst zo zacht was als babybillen. Deze veranderingen hebben op allerlei factoren invloed en ook op het feit dat we niet meer durven te sporten. Hoe vaak hebben we wel niet als puber de smoes gebruikt dat we ongesteld zijn en daarom niet mee kunnen gymmen? Of hoe vaak heb jij als meisje zijnde wel niet gehoord ‘Dat is geen sport voor meisjes!’? Vast heel vaak! Dit kan ertoe leiden dat meiden hun motivatie kwijt raken om verder te gaan. Best zonde, toch? Daarom maakt Naomi van As zich hard voor sportende meiden.
Sporten geldt namelijk als één van de belangrijkste activiteiten om het zelfvertrouwen van jonge meiden op te bouwen en te versterken. Daarom heeft Always, wereldwijd voorloper in de zorg voor meisjes en vrouwen, zich ingezet om zoveel mogelijk meisjes het zelfvertrouwen van een kampioen geven. Met de campagne #LikeAGirl wil Always meisjes over de hele wereld oproepen, aanmoedigen en inspireren om te blijven sporten. Ook Naomi vindt het belangrijk om te blijven sporten. Ben jij benieuwd wat Naomi haar boodschap is, lees dan het interview wat wij met haar hebben afgenomen.
Start hockeycarrière
“Ik was zes jaar toen ik eindelijk mocht beginnen met hockey! De reden dat ik op hockey ging was eigenlijk omdat iedereen in mijn omgeving hieraan deed. Mijn moeder hockeyde best hoog, mijn schoolgenootjes en alle meisjes die ik kende ook. Ik ben er als het ware mee opgegroeid en het was voor mij bijna vanzelfsprekend om ook op hockey te gaan. Ik heb ook een tijdje op tennis gezeten, maar toen ik een beslissing moest maken tussen deze twee sporten, was de keus al heel snel gemaakt!”
De hockeyster heeft nooit gedacht hier haar professionele carrière van te maken. “Als kind was ik altijd heel speels en deed ik aan hockey omdat ik het echt leuk vond. Het teamverband, met vriendinnetjes op het veld spelen was voor mij echt een hobby. Op mijn 14e kwam ik in het district Zuid-Holland. Tijdens een districtkampioenschap speel je tegen verschillende teams uit andere districten en uiteindelijk kun je gekozen worden voor de Nederlandse jeugd en dit was bij mij het geval! Op mijn 19e besefte ik dat ik echt een talent heb en dat ik hier mijn professionele carrière van wilde maken.”
De ouders en het zusje van Naomi hebben haar altijd gesteund in alle keuzes die ze heeft gemaakt. Bij ieder toernooi waren ze aanwezig en haar vader is ook een tijdje coach geweest van het team waarin Noami speelde. “Het is heel bijzonder om dit allemaal mee te maken als gezin”, vertelt Naomi.
Grootste uitdaging
“Mijn grootste uitdaging was toen ik een knieblessure had opgelopen. Hiervoor moest ik negen maanden revalideren. Dit was dan ook mijn grootste lichamelijke dieptepunt. Nu ben ik heel optimistisch ingesteld en dit heeft voor een goed vervolg gezorgd! Ik wilde hoe dan ook het WK in Den Haag halen en dit is mijn motivatie geweest om door te zetten. Mijn grootste mentale uitdaging was het afgelopen jaar voorafgaand aan de Olympische Spelen in Rio. Er was wat onrust in het team door verschillende omstandigheden, maar we wisten het teamgevoel weer goed te herstellen. Het was naast een zwaar jaar, ook een heel mooi jaar om op terug te kijken!”
Grootste onzekerheden
Naomi heeft ook dezelfde onzekerheden gehad als elk tienermeisje. Zij zat niet altijd goed in haar vel. “Ik was heel lang en dun en stak overal bovenuit. Dat vond ik altijd best wel moeilijk. Ik had een buitenboordbeugel, ik werd ongesteld waardoor allerlei hormonen gingen oplopen. Je wordt in één keer bewust van je lichaam." Vooral social media heeft nu een enorme invloed op het zelfbeeld van meiden. Niet alleen de lichamelijke veranderingen waren een onzekerheid bij Naomi, maar ook heeft zij in het verleden wel eens een trainer gehad die haar wijs heeft gemaakt dat ze niks van het spel kon. Aangezien je in de pubertijd niet helemaal zeker bent van jezelf, zet dit je toch aan het twijfelen. “Toen heb ik nog wel even nagedacht of ik moest stoppen” vertelt Naomi. “Gelukkig heb ik dat niet gedaan en daar ben ik heel blij om. Dit heb ik ook te danken aan de steun van mijn ouders en teamgenootjes.”
“Het is daarom belangrijk dat pubermeisjes onder elkaar hun gevoel uitspreken. Zo beseft een meisje dat ze niet de enige is die onzeker is. Vooral lekker blijven bewegen geeft je een gevoel van zekerheid. Ga vooral geen uitdagingen uit de weg, maar grijp ze juist! Hockey heeft echt een bijdrage geleverd aan mijn zelfvertrouwen. Vroeger was ik een heel verlegen persoon en dat is nu helemaal verdwenen.”
Einde internationale hockeycarrière
“Het was gewoon een gevoel”, geeft Naomi aan nadat we haar vroegen wat de reden was dat zij een einde heeft gemaakt aan haar internationale hockeycarrière. “Mijn doel was om de Olympische Spelen in Rio te halen en daarna was het tijd voor een ander leven. Het zal misschien op sommige momenten lastig zijn, bijvoorbeeld als ik mijn oude teamgenoten voor Nederland zie verschijnen op tv. Maar ik sta nog steeds 100% achter mijn beslissing. Er had ooit een einde aan moeten komen en dat moment is nu aangebroken voor mij.”
Naomi doet wel nog steeds aan clubhockey en dat vindt ze erg leuk. “Er ligt veel minder druk op mijn schouders en het heeft minder consequenties als ik een keer minder goed speel en dat geeft mij best een goed gevoel. De trainingen zijn van tien keer in de week naar drie keer in de week gegaan en dat is nog best wel even wennen.”
Het gezicht van #LikeAGirl
Naomi schrok van het feit dat zoveel meiden tijdens de puberteit stoppen met sporten. “Shocking, ik heb er nooit bij stil gestaan” vertelt ze aan ons. Ze wilde daarom graag een rolspelen in het motiveren van meiden. “Het is bij mij ook niet altijd zonder slag of stoot gegaan!”
Boodschap van Naomi aan alle meiden
“Als je merkt dat anderen meisjes hetzelfde meemaken, is het niet meer zo'n big deal. Wees openhartig, praat er samen met je vriendinnen over en geef vooral niet op. Haal er alle plezier uit en dit zal je genoeg energie geven!”
Over Always #LikeAGirl
De campagne van Always wordt door miljoenen meiden over de hele wereld gesteund. #LikeAGirl is in juni 2014 gelanceerd en is geïnspireerd door het inzicht dat het zelfvertrouwen van meisjes aan het begin van de puberteit het laagst is. Vervelende opmerkingen kunnen ervoor zorgen dat het zelfvertrouwen van een meisje nog meer afneemt. De campagne van 2014 was zo een groot succes dat ze in 2015 een dieper onderzoek hebben gedaan. Het onderzoek toonde aan dat 75% van de meiden het idee heeft dat zij beperkt wordt door de maatschappij over het feit wat ze wel en niet kunnen doen of zijn. Always wil hier verandering inbrengen en is daarom met de Unstoppable #LikeAgirl campagne’ gekomen. Ze willen ieder meisje op de wereld aanmoedigen om alles te doen en te zijn wat ze wilt.