Dit leer je in je twenties over vriendschap
Onze beste vriendinnen zijn ons alles. De peutertijd tot aan de pubertijd brengen we samen door en ook onze studiejaren pakken we nog even mee. Hoe krachtig een vriendschap ook is, er komt een moment dat ieder een beetje zijn eigen leven gaat leiden.
De één gaat een paar maanden in het buitenland studeren en de ander krijgt een vaste baan aangeboden. Zo kan het weleens voorkomen dat je elkaar misloopt. De vriendschap tussen jullie kan positieve veranderingen doorstaan, maar natuurlijk gebeuren er ook dingen die je liever niet had meegemaakt. Gelukkig zijn alle dingen die in ons leven gebeuren weer een nieuwe les. En deze dingen leer je over vriendschappen tijdens je twenties.
#1. Quantity before quality
Eerst was het cool om zoveel mogelijk vrienden te hebben en dat er zoveel mogelijk mensen op je party’s aanwezig waren. Nu zijn de vrienden die je dagelijks spreekt en wekelijks ziet flink gedaald. Je kunt ze letterlijk op één hand tellen en dat is helemaal prima! Zodra één van jullie gaat trouwen of kinderen krijgt, worden er gelijk hele andere prioriteiten gesteld. En dat is natuurlijk heel logisch! Dit betekent niet dat dit een slechte invloed heeft op jullie vriendschap, maar het zal zeker anders worden. Spontaan op woensdagavond gaan stappen zit er helaas niet meer in. Je denkt van bepaalde mensen dat jullie voor altijd vrienden zullen blijven, tot het moment dat alles maar van één kant komt. Dat is niet de bedoeling in een echte vriendschap. Het is altijd geven en nemen! Die persoon is de tijd en moeite niet waard en dan besef je dat je die ‘vriendin’ niet nodig hebt. Mensen veranderen continue en zo ook je vriendinnen. Vroeger was je het over alles met elkaar eens, alleen naarmate je ouder wordt krijgt ieder zijn eigen interesses en ga je je eigen mening ontwikkelingen. Dit kan op sommige momenten positief uitpakken en op andere momenten negatief. Forceer jullie vriendschap vooral niet, als dat wel zo is, dan is het tijd om ieder je eigen weg te gaan. ‘Zullen we woensdagavond afspreken?’ alleen als de wonderen de wereld nog niet uit zijn kun je zo makkelijk een avondje uit met vriendinnen inplannen. De één moet werken, de ander heeft al iets anders afgesproken en weer iemand anders zit midden in haar tentamenweek. Vroeger had je niet zoveel verplichtingen en kon je makkelijk zeven dagen in de week chillen. Can we go back? Je weet op een gegeven moment precies welke vriendin je voor wat zult vragen. Je weet wie je moet opbellen als je wilt uithuilen, als je wilt shoppen, als je de hele avond series wilt kijken en met wie je wekelijks uiteten kan gaan. Fijn om te weten aan wie je wat hebt. Hoe ouder, hoe meer nieuwe mensen je leert kennen. Een aantal van deze nieuwe mensen kunnen uiteindelijk vrienden worden. Het kan voorkomen dat oude vrienden bang worden dat ze uiteindelijk ingeruild worden. Je kunt bijvoorbeeld een keer met z’n alle afspreken en wie weet mogen ze elkaar wel hartstikke erg! Ben jij het moedertje, de vergeetachtige of het betwetertje van de groep? Jouw vriendinnen accepteren je minder leuke punten uiteindelijk toch wel en dan hoef je je niet meer te verontschuldigen. Ondanks dat we het niet altijd met haar eens zijn, kunnen we niet zonder onze moeders. Zij zullen er altijd voor ons zijn en zullen ons nooit oordelen. Zij is jouw onvoorwaardelijke steun. Welke van deze dingen zijn herkenbaar voor jou?#2. Verandering door trouwen of het krijgen van kinderen
#3. Het besef dat sommige ‘vrienden’ je tijd niet waard zijn
#4. Mensen veranderen
#5. Iets inplannen is onmogelijk
#6. Voor iedere gelegenheid een andere vriendin
#7. Jaloezie
#8. Welke rol jij speelt in je vriendengroep
#9. Jouw moeder blijft je nummer één vriendin