Het verhaal
Andras Lévi is tweeëntwintig jaar oud als hij na een lange treinreis uitstapt op een station in hartje Parijs. Gesteund door een joodse studiebeurs mag hij aan de prestigieuze École Speciale architectuur gaan studeren. Als Hongaar beleeft hij Parijs als een wilde romantische stad, geteisterd door de naderende oorlog en de steeds strenger wordende maatregelen voor de joodse bevolking. Andras voelt zich in Parijs ver verlaten van zijn oudere broer Tibor, die geneeskunde in Italië gaat studeren, en zijn jongere broer Matýas, die van school gaat om te gaan tapdansen. Ondanks de landsgrenzen die hen van elkaar scheiden, zijn de drie broers toch sterk met elkaar verbonden. Dan valt Andras in de lichtstad voor Klara, die een verschrikkelijke jeugd in Hongarije achter zich liet en balletles in Parijs is gaan geven. Wat voor gruwelijks moest zij meemaken waardoor zij haar leven en familie in Boedapest achterliet? En wat gebeurt er als blijkt dat Andras tewerkgesteld wordt ten dienste van het Hongaarse leger, als jood in een verscheurd Europa? En zal hij zijn broers ooit nog terugzien?
En?
De onzichtbare brug is een prachtig verhaal over kunst, broederliefde en vriendschap. Het verhaal is gebaseerd op de gebeurtenissen en ervaringen van de familie van schrijfster Julie Orringer, die haar Hongaarse bloed als New Yorkse in dit boek goed voelt stromen. Op meeslepende wijze vertelt zij het verhaal van de jonge studentikoze Andras die door toedoen van het sterker wordende antisemitisme in het Europa van de jaren '30 snel volwassen wordt. Door het boek heen zijn mooie toespelingen gemaakt op de architectuurfascinatie van Andras: de weelderige gebouwen uit het vooroorlogse Parijs en Boedapest worden uitvoerig beschreven en hierdoor beland je als lezer in de sfeer van een romantisch Europa. Wanneer Andras gedwongen naar Hongarije vertrekt en van tewerkgestelde een krijgsgevangene wordt, besef je wat een enorme impact de oorlog en al haar verschrikkingen met zich meebracht op ieders leven. Zeker aangezien Hongarije vaak uit de geschiedenisboeken wordt weggelaten. Door dit kijkje in de geschiedenis van Hongarije ten tijde van WO2 kom je niet alleen veel te weten over het land zelf, maar ook hoe het als jood moet zijn geweest te moeten overleven in een land dat verdeeld was door Duitse en Russisch-Sovjetse sympathieën.
Het boek is een dikke pil, maar het bijna 700 pagina's tellende verhaal is zeker de moeite waard om te lezen. Het beschrijft een mooie familiegeschiedenis vanuit het perspectief van een jonge joodse student, die langzamerhand steeds ouder en wijzer wordt. Julie Orringer weet op fascinerende wijze dit persoonlijke verhaal te vertellen. De Parijse steegjes, Zuid-Franse stranden, Oekraiënse werkkampen en de getto's van Boedapest worden zo levendig verwoord, dat je je als lezer ook echt op die plekken waant. Nadelen aan dit boek zijn er niet, behalve dat je je misschien door bepaalde ietwat langdradige passages moet worstelen. Geen wonder, gezien de omvang van dit boek. Toch is De onzichtbare brug zeker voor de geïnteresseerde in familiegeschiedenissen en oorlogsverhalen een absolute must. Alleen al om te beseffen dat we het anno 2010 maar wat goed hebben hier.
De onzichtbare brug
Julie Orringer
ISBN: 9044604317
Prijs: 24,95
Uitgever: Prometheus