Een eeuw terug in Kathmandu

Reizen door Chantal

Nepal is een land van heel veel tegenstellingen. Ben je op zoek naar een actieve vakantie of ben je meer van het cultuur snuiven? Het kan allebei. Houd je van hoge bergen of juist van laagvlaktes? Met de Himalaya in het noorden en de vlakke weilanden in het zuiden, ben je in Nepal aan het goede adres.

Contrasten
Niet alleen wat betreft de natuur zijn er vele contrasten in het land te vinden, ook de cultuur zelf kent ontelbare kanten. Nepal is één van de armste landen ter wereld. Het grote contrast is dat naast de vele armen, er ook vele rijkere Nepalezen te vinden zijn. Door het kastenstelsel is het land verdeeld in verschillende 'rangen'. De kaste waarin je geboren wordt, bepaalt het verdere verloop van je leven; je werk, je partner, maar bovenal je aanzien. Hoe hoger de kaste, hoe welvarender het leven zal zijn.

Dat grote verschil is ook te merken wanneer je rondloopt in een stad als Kathmandu; je passeert daklozen die op een stuk karton op de stoep zitten, komt kinderen tegen die om eten vragen en ziet volwassenen die bij voorbijgangers bedelen voor een beetje geld. Laten we eerlijk zijn, dat is niet iets waar je om staat te springen als je op vakantie gaat. Maar het is wel de realiteit, zoals in vrijwel elk armer land. Gelukkig is Nepal niet alleen maar armoe, en heeft het ook een heleboel mooie en leuke dingen te bieden. Ze.nl zet de leukste aanraders in hoofdstad Kathmandu en de omliggende (deel)steden voor je op een rij.

Land van de tempels
Nepal is het land van de vele religies: Hindoestanen, boeddhisten, moslims, christenen... Je komt ze er allemaal tegen. Omdat ongeveer 90 procent van de bevolking hindoe is, is het niet zo verwonderlijk dat er in hoofdstad Kathmandu op bijna elke hoek van de straat een tempel is te vinden. Een aantal van deze zijn meer dan de moeite waard om eens te bezoeken.

Monkey Temple
Boven op één van de heuvels in de Kathmandu Valley kom je de Swayambhunath Stupa tegen. In de volksmond is 'ie beter bekend als de 'Monkey Temple', vanwege de vele apen die er in de bomen rondzwerven. Rondom de Boeddhistische gebedsplaats zijn er vele kleinere tempels te zien, is er de mogelijkheid om een katholieke kerk te bezoeken en kan je (tegen betaling) een Hindoestaanse zegening ondergaan. Rondom de fonteinen en de tientallen beelden, zijn er ook meer dan genoeg winkeltjes te vinden om je souvenirs aan te schaffen.
Precieze adres is onbekend, maar ligt op de heuvel aan de westkant van Kathmandu.

Bodhnath
Middenin de binnenstad vind je de Bodhnath. Deze tempel heeft afmetingen van 100 bij 100 meter en is één van de grootste ter wereld. Loop via een trappetje omhoog en wandel over het dak heen. Je kijkt zo heel mooi neer op de kraampjes en spektakels die op de 'begane grond' plaatsvinden. Het plein om de tempel heen geeft je het gevoel in een wildwest film terecht te komen.

Tip: ga bij één van de omliggende restaurantjes naar binnen om bovenop het dakterras een hapje te eten of een drankje naar binnen te gieten. Je hebt dan prachtig uitzicht over de tempel en de stad.
Adres: Boudha, Kathmandu

Durbar Square
Wil je je eens echt compleet in een andere wereld wanen? Ga dan eens naar Durbar Square in stadsdeel Patan. Tientallen oude tempels zijn hier gevestigd en je waant je in een wereld van honderd jaar geleden. Ook het oude Koninklijke paleis, waar de vroegere Koninklijke familie is uitgemoord, is hier (deels) te bezoeken. Nepalezen komen naar deze buurt om te relaxen, toeristen kijken hun ogen uit als ze om zich heen kijken. Loop de kleine, smalle straatjes eens door om echt het gevoel te hebben even helemaal uit de westerse wereld weg te zijn. Met mooi weer staan er langs de weggetjes en op de kleine pleintjes vele kraampjes om daar je Nepalese cadeaus op te pikken.
Adres: Patan, Bhaktapur

Shop 'till you drop
In Nepal zal je geen H&M of Vero Moda tegenkomen, maar winkels hebben ze er genoeg. In Thamel vind je de leukste lokale zaakjes. Voor de prijs hoef je het in ieder geval niet te laten, want alles is vele malen goedkoper dan in Nederland. Voor een kleine tas hoef je in sommige gevallen omgerekend maar 0,30 euro te betalen. Wil je liever wat westers shoppen en naar winkels als Converse en Nike, dan is het grote overdekte winkelcentrum Bishal Bazaar een aanrader.
Adres: New Road, Thamel

Eten
Als je dan toch een keer in Nepal bent, dan moet je natuurlijk ook het Nepalese eten uitproberen. Normaal gesproken eten de Nepalezen 's ochtends niet, maar drinken ze hete limoenthee met honing. Wil je je dag wel met een goed gevulde maag beginnen, ga dan eten in Bakery Café, een restaurant dat geheel wordt gerund door doven. Heerlijk eten, en een speciale sfeer omdat alle communicatie via (Engelse) kaarten en handen gaat. Eindig je de dag in Bhancha Ghar voor Nepalese momo's of een goed bord met rijst, linzensoep, groenten en een soort van wrap, oftewel Dal Bhat. Klinkt niet lekker, maar dat is het met de juiste kruiden wel! Is het eten niet helemaal naar wens, dan kan je de smaak wegdrinken aan de bar.
Adres: Bakery Café, Tridevi Marg, Thamel &  Bhancha Ghar, Kamaladi, Thamel

Crematie 
(Mensen die een gevoelige maag hebben, kunnen hier maar beter even overheen lezen.)
Wanneer je eens echt een deel van de Nepaleze cultuur wilt meemaken, dan is de Bagmati rivier een must-see. Aan deze rivier worden elke dag open, bloot en aan de lopende band crematies uitgevoerd. Dit ritueel is een belangrijk deel van de Hindoestaanse cultuur en de plateaus aan de rand van het water is voor hen de meest ultieme plek om gecremeerd te worden.

Je kan het spektakel vanaf de overkant gratis aanschouwen. Je ziet hoe het gebeurt, je ruikt hoe het gebeurt en je zal je verbazen over wat er om je heen gebeurt. Je ziet dat het voor de niet-rouwende Nepalezen 'gewoon' een uitje is; ze zitten op een picknickkleed en slaan de gebeurtenissen gade. De hele dag. Kijk je rechts van de plateaus, dan zie je kinderen in het water zwemmen. Kijk je links, dan zie je hoe andere kinderen overblijfselen van de meegebrande bezittingen uit de rivier vissen.

Juist dit ritueel laat de verdelingen in Nepal goed zien; aan de ene kant zie je het rijke gedeelte, kijk je naar de andere kant zie je mensen die het veel moeilijker hebben. Maar exact dat maakt de hoofdstad (en eigenlijk het hele land) zo mooi. Het maakt je er bewust van dat er mensen zijn die het een stuk minder hebben dan wij, maar tegelijkertijd maak je deel uit van een heel andere cultuur en heb je wél het idee dat je echt op vakantie bent. En daar doe je het uiteindelijk voor. Toch?

Tips

  • Afdingen mag; als toerist worden de prijzen veel hoger gemaakt dan ze voor de lokalen zijn.
  • Ga naar een stoffenwinkel en laat bij een kleermaker de traditionele Nepaleze kleding op maat maken. Totale kosten zijn omgerekend niet meer dan 10,-.
  • Ga niet naar Nepal wanneer het in Nederland hoogzomer is (juni t/m september); daar begint dan net het regenseizoen, waardoor stortbuien, aardverschuivingen en heel vochtige temperaturen á 30/40 graden dagelijkse kost zijn.
  • Drink geen water uit kranen of waterpompen, en kijk altijd of je waterfles nog verzegeld is.
  • Schrik niet van de vele dieren die gewoon over straat lopen.
  • Schrik ook niet van het roekeloze rijgedrag en het vele toeteren van de bestuurders. 


Overzicht

Beste reistijd:
 Oktober t/m maart. In de zomermaanden is in Nepal het regenseizoen aan de gang.
Inentingen: Hepatitus A, Gele Koorts, DTP en buiktyfus. Afhankelijk van waar je precies heengaat en in welke periode, kan je ook malariapillen nodig hebben. Neem voor alle zekerheid contact op met de plaatselijke GGD.
Vliegticket: Sinds november kan je via ArkeFly rechtstreeks van Schiphol naar Nepal vliegen. Prijzen variëren per seizoen, maar beginnen bij 550,-

Foto's: (c) Chantal Schram