Maria Mosterd - Bindi

Media door Micky

Ze was 12, zat net op de middelbare school en wilde wel wat meer spanning in haar leven. Maria kreeg haar spanning, alleen helaas op een manier zoals niemand dat wil meemaken. Ze viel in handen van loverboy Manou. Vier jaar lang leefde ze in de wereld van pooiers en wapen-, drugs- en mensenhandelaars. Het 'hosselen' van meisjes, drugssmokkel, geweld en (groeps)verkrachtingen maakten deel uit van Maria's leven. In Echte mannen eten geen kaas schreef Maria over haar spannende en shockerende tijd met Manou. Haar boek werd een bestseller: meer dan 200.000 exemplaren gingen over de toonbank. Ze vertelt openhartig over haar tegenstrijdige gevoelens voor Manou en haar strijd om van hem af te komen. Het lukt uiteindelijk, maar daarmee is het verhaal nog niet uit...

Het verhaal
In Bindi gaat Maria verder met haar leven, zónder Manou. Zo makkelijk gaat dit alleen niet. Manou heeft Maria vier jaar lang gemanipuleerd, misbruikt en gebrainwashed. Hij heeft Maria aangepraat dat zij niets is zonder hem en niets zelf kan beslissen. Als Maria naar India gaat om deel te nemen aan een project voor loverboy-slachtoffers, reist Manou gewoon in haar hoofd mee. Maria moet erg wennen in India, maar voelt zich in haar tijdelijke woonplaats Trichy tot haar eigen verbazing meteen thuis. Met behulp van haar begeleidster Liz en haar hondje Bindi, dat een goed luisterend oor heeft, probeert Maria haar onafhankelijkheid terug te vinden. Liz confronteert Maria vaak met het gedrag dat Manou haar heeft aangeleerd: flirten met alle mannen die je tegenkomt en niet opkomen voor jezelf. Maar veranderen vindt Maria moeilijk. 'Die dikke zwarte pad' blijft in haar hoofd rondspoken. En wat moet Maria met haar toekomst? Wat zijn haar vooruitzichten en wat nou als ze terugvalt in haar oude leventje?

En?
Bindi is een absolute aanrader. Het tweede boek is een vervolg op Echte mannen eten geen kaas, waardoor het verhaal pas compleet is als je beide boeken hebt gelezen. Maria vertelt haar verhaal vanuit de ik-vorm, waardoor je door de ogen van Maria meekijkt. Net zoals in haar eerste boek neemt ze geen blad voor de mond en schrijft ze precies zoals ze denkt. Het hele verhaal is in haar spreektaal geschreven. Samen met de foto's die midden in het boek zitten, wordt het verhaal zo levendiger en nog realistischer.

Het boek begint met een paar dagboekfragmenten uit 2005. Zo krijg je een duidelijk beeld van de afhankelijkheid van Maria ten opzichte van Manou. Verder is het boek opgedeeld in drie delen, wat het verhaal duidelijk maakt. In Bindi draait alles om het onafhankelijk worden van Manou. In tegenstelling tot haar eerste boek, wat veel spannende elementen bevat, is Bindi rustiger. Om Bindi, en dus Maria, helemaal te begrijpen is het nodig om Echte mannen eten geen kaas ook te lezen. Dan pas kun je begrijpen hoe angstaanjagend het voor Maria moet zijn geweest om op het vliegveld ineens Manou te zien staan.

Maria zegt op haar eigen website het volgende over Bindi: "Ik hoop dat iedereen er wat aan heeft, het zal niet zo zijn als Echte mannen eten geen kaas, dat kan ook niet, het is een heel ander stuk van mijn leven. Maar het is wel een leuk boek, (al zeg ik het zelf =p)."

Een aanrader voor iedereen die wil weten hoe het verder ging met Maria Mosterd. Slachtoffer van een loverboy en nu op weg om zichzelf weer te vinden. Maria deelt haar verhaal op een ontroerende en levendige manier en weigert een slachtoffer te blijven.

Bindi
Maria Mosterd

ISBN: 9055159697
Prijs: 14,95
Uitgeverij: Van Gennep