Handige voorbereidingen
Het is me één keer overkomen dat mijn tas niet aankwam op de bestemming. We stonden in Las Vegas bij de band en mijn vriend had zijn koffer al. Mijne was nergens te bekennen. "Ach," grapte mijn vriend, "je moet je pas echt zorgen maken als we de laatsten zijn die hier staan." Een kwartier later waren we de laatsten die bij de band stonden en ik maakte me echt zorgen. Mijn tas bleek naar Miami te zijn gestuurd, ontdekte ik bij navraag. Hij zou de volgende dag bij het hotel worden bezorgd. Sta je dan. Zonder kleren. Ik kreeg van de luchtvaartmaatschappij een kleine tandenborstel, een naaisetje (?) en een XXXXL doorschijnend wit shirt met hun logo. Voor in de tussentijd. Geen ideale situatie. Dus: verdeel je kleding over jouw tas en die van je reisgenoot. Je reisgenoot doet natuurlijk hetzelfde. Als één van de tassen later (of zelfs niet) aankomt, heb je tenminste nog iets.
The Morning After
En dan de ochtend na je vliegreis... De tip: zorg dat je twee en liefst drie nachten in hetzelfde hotel slaapt aan het begin van je vakantie. Op de dag van aankomst zie je namelijk niets van de stad, omdat je vaak halverwege de middag aankomt en doodop in je hotelkamer op het bed ploft. De eerste volle dag kun je besteden aan het bezoeken van de stad. Een eventuele derde dag kun je nog uitrusten voor de trip begint.
De huurauto
Je kunt op veel plaatsen terecht om een auto te huren en het kan vooraf (online) of ter plekke (er gaan shuttlebusjes vanaf de luchthaven naar verhuurbedrijven). Wat je ook kiest, let goed op de voorwaarden. Vraag wanneer de auto precies terug moet zijn, zodat je bij het retourneren niet voor verrassingen komt te staan. Er gelden namelijk al boetes vanaf een uur te laat retourneren. Verder kun je altijd vragen naar upgrades. Hierin valt veel te onderhandelen. Zo kwam een upgrade van een middenklasse auto naar een cabrio neer op iets meer dan USD 20,- per dag. Door te blijven aangeven dat dat te duur was, kregen we hem uiteindelijk voor USD 15,- per dag mee. Tot slot: verzekeringen en leeftijd. Ben je onder de 25? Dan betaal je flink wat extra. Onder de 21? Dan mag je nog niet rijden in Amerika. Samen rijden? Je betaalt extra voor de bijrijder. Kijk dus goed naar wat je wilt, ook qua autoverzekering.
Op de weg
Het is zover: je hebt de auto en je gaat de weg op. Maar let op! De regels op de weg zijn op bepaalde punten wel wat anders dan in Nederland. Zo mag je altijd rechtsaf slaan, ook al staat het stoplicht op rood. Verder is het gebruikelijk om op je eigen 'lane' te rijden. Je mag van zowel de linker- als de rechterkant inhalen op de snelweg, juist omdat het dus de bedoeling is dat je op je eigen strookje blijft rijden. Je hoeft dus ook niet verplicht rechts te houden.
Over de grens - tussen de VS en Canada
Elke keer als je van Amerika naar Canada reist (en andersom), moet je natuurlijk je paspoort laten zien. Vaak krijg je een kort vraaggesprek (als je pech hebt: een lange). Er kan worden gevraagd of je drank, fruit of groenten hebt ingekocht en die meeneemt over de grens, soms vinden ze een extra controle nodig naar aanleiding van je antwoorden. De truc? Zeg nee! Die ene appel die je bij het ontbijt in het vorige hotel hebt meegenomen, is echt niet schadelijk voor de andere kant van de grens en dat ene flesje rum is niet belastingwaardig voor de grensovergang. Zeg je ja, dan heb je kans dat je na uitgebreid onderzoek te horen krijgt dat het allemaal in orde is - en die tijd kun je wel wat beter besteden.
Niet vergeten!
Het belangrijkste blijft natuurlijk dat je geniet van je vakantie. Voorbereiding helpt daarbij, maar laat je tijdens de reis niet ontmoedigen als de dingen anders lopen. Tegenslagen zijn leuke/spannende verhalen achteraf!
Geïnspireerd geraakt? Plan alvast je volgende vakantie naar de States en profiteer als één van de eersten van de afgeschafte vliegtax!