Je darmen zijn bij uitstek de organen in het menselijk lichaam die je weerstand bepalen. Aan je buik kun je merken dat je een koudje hebt gevat, erg zenuwachtig bent voor een belangrijk examen of iets verkeerds hebt gegeten. Gelukkig duren die klachten meestal niet lang en lossen ze zich vanzelf weer op.
Maar wat als de klachten aanhouden? Wanneer je last blijft houden van diarree, obstipatie, winderigheid, een opgezette buik of pijnsteken? Grote kans dat er meer aan de hand is dan alleen dat kou'tje. De huisarts kan dan de diagnose PDS, het Prikkelbaar Darm Syndroom, stellen.
Veelvoorkomend en onverklaarbaar
Voorheen stond dit syndroom ook wel bekend als het spastisch colon of Irratable Bowel Syndrome. Met die benamingen wordt al snel duidelijk dat dit een lastig verschijnsel is. Doordat bij PDS een combinatie van verschillende klachten of ziekteverschijnselen zich voordoen, en er geen eenduidige oorzaak aan te wijzen is, worden deze klachten samen opgevat als een syndroom. Er wordt ook wel gesproken van onverklaarbare darmklachten of zogenaamde functionele klachten. Bij de één zijn de klachten chronisch, bij de ander zullen de klachten zich af en toe openbaren.
Gemiddeld 8% van de Nederlanders heeft PDS. Daarvan is 75% vrouw. PDS is (nog) niet te genezen. De PDS Belangenvereniging laat echter weten dat PDS niet gevaarlijk is en je er 'gewoon' oud mee kunt worden. De klachten kunnen je echter wel belemmeren in het uitvoeren van je dagelijkse bezigheden of allerlei bijeffecten geven.
PDS-patiënten geven aan last te hebben van een afwijkende stoelgang. Veelvoorkomende klachten zijn wisseling van obstipatie en diarree (soms zelfs meerdere keren op één dag), perioden van grote aandrang, verminderde pijnsteken na de ontlasting en doorgaans terugkerende klachten als winderigheid, een opgeblazen buik, slijm bij de ontlasting en samentrekkende darmen.
Het draait bij PDS om de darmbewegingen. Over het algemeen wordt aangenomen dat bij PDS de dikke darm, ook wel het colon genoemd, zich abnormaal en krampachtig samentrekt. De dikke darm moet de ontlasting doorduwen, maar bij mensen met PDS gebeurt dit onregelmatig en krampachtig, en daardoor trekt de dikke darm zich veel vaker samen dan normaal gesproken. Daarnaast kan ook de darmwand overgevoelig zijn. Sommige PDS-patiënten hebben last van een combinatie van abnormale samentrekkingen en een prikkelbare darmwand.
De boosdoener: stress
Werken, sporten, reizen, gezin, huishouden, hobby's... de gejaagdheid van de dag is steeds groter geworden. Veel mensen hebben een snelle levensstijl. Alles moet, en het liefst goed ook. Tijd en zorg voor je lichaam wordt vaak op een laag pitje gezet. De PDS Belangenvereniging heeft dan ook opgemerkt dat steeds meer jong volwassenen die onder grote prestatiedruk staan last hebben van een prikkelbare darm. Het Nederlands Huisartsen Genootschap geeft als oorzaak bij het ontstaan van PDS-klachten dat de darmen sterk kunnen reageren op prikkels als drukte en spanningen. De klachten zouden er dan op wijzen dat een bepaalde situatie behoorlijk stressvol is.
Luister naar je lichaam
Stress is een veelvoorkomende klacht en wordt, door zowel medici als de patiënt zelf, niet altijd serieus genomen als oorzaak voor ziekten of syndromen. Het is raadzaam om op een evenwichtige manier om te gaan met stressvolle periodes. In het geval van PDS kan dat zelfs zeer veel klachten voorkomen. Luister dus naar je buik en ga altijd eerst naar je huisarts als je gedurende langere tijd last blijft houden van klachten als obstipatie of diarree, winderigheid, pijnlijke steken of krampen.
Meer info over PDS?
De site van de PDS Belangenvereniging met tips voor lotgenoten en de site voor extra informatie over PDS in het algemeen.