Het verhaal
Henry Poole is een jonge, humeurige man. Vrienden heeft hij niet en met zijn familie heeft hij geen contact. Wanneer hij van de dokter te horen krijgt dat hij ongeneeslijk ziek is, verliest hij alle hoop in het leven die hij nog had. Henry verhuist naar een stille buitenwijk om in alle rust zijn laatste dagen door te brengen. Al het contact met anderen afwerend, wacht Henry in eenzaamheid op zijn einde. Maar wanneer zijn buurvrouw Esperanza een vlek op zijn muur ontdekt die de vorm van het gezicht van Christus heeft, is het gedaan met rust. Groepen gelovigen stromen toe en Henry's huis verandert in een bedevaartsoord. Henry is cynisch en wil alle relitoeristen zo snel mogelijk weg hebben. Volgens hem is het gezicht gewoon een doodnormale vlek op een slecht gestucte muur en zijn de bedevaartgangers goedgelovige dwazen. Esperanza blijkt echter stugger dan gedacht en probeert op alle mogelijke manieren toch kerkgangers Henry's tuin binnen te smokkelen, waarop Henry in woede uitbarst en zich boos nog verder in zijn huis terugtrekt.
Na Esperanza's ontdekking gebeuren er onverklaarbare zaken. Henry's buurmeisje Milly, dat sinds de scheiding van haar ouders geen woord meer heeft gezegd, verandert na het aanraken van de vlek plotseling weer in het vrolijk babbelende kind dat ze vroeger was. Een wonder, zeggen Esperanza en Milly's moeder Dawn. Toeval, zegt Henry. Dan raakt ook een slechtziende caissière uit de buurtsupermarkt de vlek aan. Ze ziet een groot wit licht en opeens is haar zicht weer helemaal helder. De oogartsen staan voor een raadsel. Als ook de rode tranen die op miraculeuze wijze op de wand verschijnen echt bloed blijken te zijn, begint Henry's overtuiging lichtjes te wankelen. Is er dan misschien toch nog hoop voor hem? Is er toch een God? Maar waarom heeft God hem dan ongeneeslijk ziek gemaakt? Henry raakt in een innerlijke tweestrijd tussen wat hij durft en wil geloven. Langzaamaan hervindt hij samen met Dawn de hoop en de kracht om te leven. Kan de vlek Henry ook genezen?
Maar is het een leuke film?
A Perfect Day For An Imperfect Man wordt aangeprezen als een romantische komedie en ook de trailer geeft het beeld van een film als Four Weddings and a Funeral. De film valt echter eerder onder de categorie drama. Gedurende de hele film hangt er een melanchonische, verdrietige sfeer, die alleen aan het einde ietsje verlicht wordt als de liefde tussen Henry en Dawn ontluikt. Langzame muziek van onder meer Ben Harper en Eels begeleidt de kunstig opgenomen scènes. A Perfect Day is geen film voor wie van snelle actie en veel grappen houdt: die zittten er namelijk niet in en het duurt bijna een uur voordat alleen al duidelijk wordt dat Henry ongeneeslijk ziek is. Toch is de traagheid ook wel begrijpelijk van de regisseurs. Het past perfect bij de dramatische muziek en de wanhoop van een man die niets meer heeft om voor te vechten. Langdradig is de film zeker, maar ook speciaal en heel erg mooi, waardoor je toch wel geboeid blijft.
Vooral het einde van A Perfect Day stemt tot nadenken. Na de zoveelste groep gelovigen in zijn tuin te hebben aangetroffen, ontsteekt Henry in woede. Boos op alles en iedereen grijpt hij naar de sloophamer en slaat de buitenmuur kort en klein totdat hij door de naar beneden stortende brokstukken wordt geveld. De ongeruste Dawn rijdt hem naar het ziekenhuis en vertelt de dokters van Henry's ziekte. Maar als de dokters Henry controleren, blijkt dat hij afgezien van een paar builen en schrammen kerngezond is! Zomaar een medische misser, of een goddelijk wonder? En zo blijf je aan het einde van de film achter in twijfel, net als in het leven zelf.
A Perfect Day
Regie: Mark Pellington
EAN: 8715664062579
Prijs: 14,99