Frankenstein pleit voor soa-test!

Intiem door Redactie Ze.nl

'Maar ik heb geen soa hoor!' Roepen mensen er snel achteraan wanneer ze vertellen zonder condoom de liefde bedreven te hebben. Toch heeft bijna de helft van de seksueel actieve jongeren tussen de 18 en de 35 jaar zich wel eens ernstig achter de oren gekrabd of ze een soa hebben. Daarom is maandag de nieuwe Vrij Veilig Campagne van start gegaan.

Campagneleider Soa Aids Nederland pleit ervoor een condoom te blijven gebruiken totdat beide partners een soa-test hebben gedaan. De helft van de bezorgde jongeren heeft namelijk echt de ballen om een soa-test onder ogen te zien. Waarvoor zijn wij zo bang?!

In de nieuwe reclamecampagne hebben het monster van Frankenstein en de mooie vrouw Sally een liefdesaffaire. Sally wijst het monster er echter op dat hij uit verschillende lichaamsdelen van overleden mensen is gemaakt en dat je maar nooit weet wat er met die lichaamsdelen is gebeurd. Misschien is zijn geslachtsdeel wel afkomstig van een man met een soa. Daarom ondergaat Frankenstein ook de soa-test!

Bij een onenightstand gebruikt meer dan driekwart van de jongeren een condoom. Wanneer men eenmaal een wat langere relatie aangaat, worden na een aantal heftige, slapeloze nachten, de condooms vaak achteloos over de schouder geworpen. Je vertrouwt je partner nu wel. Toch is het beter om de condooms pas in het ladekastje te laten liggen, wanneer er een soa-test is gedaan. Je weet maar nooit waar zijn of jouw ex mee rondgehuppeld heeft.

Veel jongeren knijpen hem behoorlijk bij de gedachte aan een soa-test. Vooral mannen kijken de dood al in de ogen bij het idee een wattenstaafje in hun edele deel te zien verdwijnen. Wat veel mensen niet weten is dat bij een soa-test vaak alleen urine nodig is. De Soa Aids infolijn vertelt dat chlamydia zowel bij mannen als vrouwen aan te tonen valt door middel van urine. Bij soa's als hepatitis, syfillis en hiv wordt er bloed afgenomen. De uitstrijkjes worden helaas ook nog wel gebruikt, een soa-test zal nooit een feestje worden, maar het gaat dus ook vaak anders!

Gevaarlijk aan soa's is dat ze vaak onzichtbaar zijn. Chlamydia is de meest voorkomende soa in Nederland. Jaarlijks lopen zo'n zestigduizend mensen deze aandoening op. Met name bij vrouwen en mannen tussen de 15 en 35 jaar komt chlamydia veel voor. Bij het merendeel van de vrouwen zijn de kenmerken van deze soa onduidelijk. Chlamydia wordt niet voor niets 'de sluiper' genoemd. Als de infectie niet op tijd wordt opgemerkt, kan de soa zich uitbreiden naar de eileiders. Dit kan tot gevolg hebben dat deze niet meer functioneren en dat je onvruchtbaar wordt. Ook is er meer kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Gonorroe is er ook zo een. Vrouwen merken vaak niets. Soms is er iets meer afscheiding dan normaal. Mannen weten na een aantal dagen al vaak dat ze deze soa te pakken hebben. Deze wordt namelijk ook wel 'een druiper' genoemd. De infectie kan ontstekingen van de eileiders (bij vrouwen) en de bijbal (bij mannen) veroorzaken. Een soa is altijd schadelijk voor de gezondheid, dus het is goed om actie te ondernemen wanneer je denkt een infectie te hebben. Het is handig om je huisarts te raadplegen, maar je kunt ook bij de GGD of een soa-poli terecht.

Na het lezen over deze onzichtbare soa's moet je niet opeens overal rode bultjes, jeuk en druipdrama's gaan zien, maar wanneer er onveilige seks in het spel is geweest, is het toch fijn om te weten of je soa-vrij bent. Dus niet gevreesd en doe die test! Het is namelijk geen pretje om je vriend te moeten vertellen dat je van vrijen met hem de kriebels krijgt.

Op de site van Soa Aids Nederland kun je de komische Frankenstein-reclamefilmpjes terugvinden.
Kijk voor het reclamefilmpje op YouTube.