Bewegen & ontspannen: Bikram Yoga

Sport & gezondheid door Redactie Ze.nl

Uiteraard heb ik wel eens eerder aan yoga gedacht én gedaan, maar nog niet eerder heb ik me na afloop zo goed gevoeld. Het gevoel dat ik daadwerkelijk iets heb uitgevoerd. Deze keer zit het niet alleen tussen m'n oren, nee... ik voel het over mijn hele lichaam! Mijn huid tintelt, bij elke beweging voelt mijn lichaam soepel aan: als ik niet beter wist dacht ik werkelijk over het trottoir te zweven met een lichtvoetigheid waar de gemiddelde atleet jaloers op zou worden. Bikram Yoga is dé ultieme manier om kracht, flexibiliteit en balans te combineren en zo een sterker, slanker en leniger lichaam te krijgen waar menig vrouw (met name ondergetekende) over droomt.

De Bikram Methode
Nogal zenuwachtig en vooral sceptisch besluit ik om toch samen met vriendin een proefles te nemen. Of ik een grote handdoek (desnoods twee?) wil meenemen. 'Wil je er één van me lenen bedoel je?' vraag ik haar. Ze schijnt er echter van overtuigd te zijn dat ik die twee handdoeken zelf nodig zal hebben. Ik zucht, maar neem toch twee stuks mee. Achteraf gezien mag ik haar bedanken voor haar advies: ik heb in geen tijden zo gezweet! Nu is dat niet zo gek als je in een verwarmde ruimte van 38-40 graden Celcius een serie van 26 yogahoudingen achter elkaar in 90 minuten moet bewerkstelligen! Maar laat dat nou net hetgene zijn waar Bikram Yoga in uitblinkt. Volgens de Bikram-methode helpt de warmte namelijk bij het verkrijgen van flexibiliteit, (ik voel inderdaad dat mijn spieren en gewrichten het aanzienlijk beter doen wanneer verwarmd) vermindert het risico op blessures, (erg handig voor de fanatiekelingen onder ons) en helpt het ook nog eens het lichaam te reinigen (hoe meer je zweet hoe beter?!).

Ademhalingstechnieken
Daar sta ik dan, mijn lichaam van de ene houding naar de andere loodsend en tegelijkertijd toch proberend dit alles zo beheerst mogelijk te doen; het liefst wil ik er echter bij kreunen en hijgen alsof mijn leven ervan afhangt. Juist door mijn tweestrijd word ik opgemerkt door de docent. 'Ik zie dat je erg je best doet om de oefeningen op te pakken, laten we eerst wat ademhalingsoefeningen doen.' Terwijl de anderen doorgaan met hun routine, de 26 'Asanas' houdingen worden altijd in precies dezelfde volgorde uitgevoerd, gaan wij in een hoekje van de zaal aan mijn ademhaling werken. 'Adem zoveel als je kan door je neus in, als je het goed doet kun je minstens vijf tellen lang zuurstof inademen. De truc is om als het ware 'je neus op een kier te zetten en dan te ademen': gedoseerd ademen. Adem uit door je mond, tevens vijf tellen.'

Ik pas dit vervolgens toe tijdens de routine en verrek, het werkt echt! Ik durf zelfs te zeggen dat wanneer ik mijn ademhaling reguleer, ik net iets meer rek uit mn lichaam kan persen. Nu concentreer ik me op mijn ademhaling én de oefeningen. Dat ik als een otter zweet geeft blijkbaar niet, merk ik als vriendin naast mij inmiddels haar tweede handdoek pakt. Na staande houdingen en intensieve rugbuigingen, moeten we nog voorwaartse buigingen doen om vervolgens af te sluiten met de 'draaien'.

Bikram Choudhury
Ik heb het gevoel dat ik klaar ben voor Cirque du Soleil en loop lachend naar mijn vriendin: 'Ik vond het supergaaf! Dit gaan we vaker doen!' Ondanks de enigszins 'student-onvriendelijke' prijzen, ben ik ervan overtuigd dat Bikram ontzettend veel voordelen biedt. Naast het feit dat je er fysiek op vooruit gaat, verlicht het ook spanning en stress. Je bent toch anderhalf uur afgeleid van je dagelijkse beslommeringen waardoor je je even kan ontladen. Daarnaast wordt door al dat transpireren je lichaam flink gereinigd, work-out en sauna in één!

Bikram Yoga is vernoemd naar zijn bedenker Bikram Choudhury en wordt wereldwijd in zo'n 720 yogascholen gegeven. In Amsterdam zit een Bikram Yoga school in De Pijp, de Ceintuurbaan en binnenkort zal de tweede Bikram Yoga school haar deuren openen op de Korte Prinsengracht. Meer informatie over Bikram Yoga in Amsterdam is te vinden op www.bikramyoga.nl.