Twitteren voor dummies

Media door Anouk

Twitter is een sociale netwerksite. Iets specifieker: Twitter is een vorm van micro-blogging. Als je Twitter vertaalt naar het Nederlands, betekent het kwetteren, oftewel: korte en krachtige berichtjes. Daar gaat het dus om! Je geeft antwoord op de vraag 'Wat ben je aan het doen?' in maximaal 140 tekens. Twitteren kan je zien als een sms'je sturen via internet naar al je volgers.

Waarom moeten we massaal aan Twitter?

  • Je bent als eerste op de hoogte van het nieuws;
  • Je kunt je eigen blog, website, etc. promoten;
  • Je weet gelijk waar je vrienden zijn en wat ze doen;
  • Je kunt beroemdheden volgen en zien wat zij aan het doen zijn;
  • Als je een vraag hebt, krijg je er snel antwoord op;
  • Je kunt elkaar om steun vragen voor humanitaire acties;
  • Je kunt informatie, foto’s en filmpjes met elkaar delen.


Account aanmaken
Ga naar www.twitter.com en klik op 'Get Started Now'. Hier kan je je inschrijven. Je vult je gegevens in, zoals je naam, gebruikersnaam, wachtwoord en e-mailadres, drukt op 'confirm'... en hoera! Je Twitter-account is aangemaakt.

Bij 'Settings' (klik rechtsboven op je gebruikersnaam) is het mogelijk om in 140 tekens een korte bio over jezelf te schrijven, de link van je blog of website te plaatsen en om een foto van jezelf te uploaden. Ook kan je aangeven in welk land je woont en in welke plaats.

Verder kan je ervoor kiezen of je je profiel af wil schermen of openbaar wil laten. Je kan ook je achtergrond aanpassen door een standaarddesign te kiezen of door zelf een plaatje te uploaden.

Tweeten
Je wilt nu een berichtje plaatsen. Dit doe je door in het witte vak (onder de tekst 'What's happening?') te typen. In maximaal 140 tekens geef je aan wat je aan het doen bent. Dit berichtje noem je een 'tweet'.

Je klikt op 'reply' als je op het berichtje van iemand anders wilt reageren. Wil je weten of iemand op jou heeft gereageerd? Onder het witte vlak waarin je een berichtje kan typen, staan een aantal tags. Bij 'Timeline' staan alle recente tweets van jezelf en van de mensen die je volgt. Bij 'Mentions' staan alle recente reacties op jouw tweets. Je kan iemand ook een berichtje sturen door @ en dan de gebruikersnaam van diegene erachter te plaatsen (bijvoorbeeld: @Ze_nl).

Dan kom je bij 'retweet'. De afkorting hiervoor is RT. Als je een berichtje retweet, betekent dit dat je het berichtje van iemand anders kopieert en doorstuurt. Iedereen die jou volgt, kan dit berichtje nu ook lezen en als ze willen, kunnen zij het berichtje ook weer retweeten. Je kan dus ook tweets ontvangen van mensen die jij eigenlijk helemaal niet volgt, maar iemand van je vrienden wel. Je herkent een retweet aan de afkorting die voor de tweet staat.

In je tweets kan je gebruik maken van een hashtag. Een hashtag is een herkenningsteken. Het is een soort label dat je in je tweet kunt plaatsen om aan te geven dat het over een bepaald onderwerp gaat. Het teken dat wordt gebruikt is: #. Een voorbeeld: #gossip. Mensen over de hele wereld kunnen jou vinden door je hashtag (handig als je een stage of baan zoekt!) als zij op dat woord zoeken.

Meestal wil je niet alles openbaar bespreken. Er is dan een mogelijkheid om een 'Direct Message' (DM) te sturen. Dit is een privéberichtje. Je kan een DM sturen door in het menu bovenin te klikken op 'Messages'.

Followen

Het leuke aan Twitter is natuurlijk dat jij mensen kan volgen. Je kunt mensen vinden door in het menu bovenin te klikken op 'Who To Follow'. Je typt bijvoorbeeld Ze.nl in, en dan volgt er een lijst. Boven die lijst kun je kiezen uit 'Tweets', 'Tweets with links', 'Tweets near you' en 'People'. Klik op People. Hier vind je ons Twitter-account (@Ze_nl). Klik op de naam om op het profiel terecht te komen. Je kan dan klikken op het woordje 'Follow'. Vanaf dat moment volg je ons! Wil je ons niet meer volgen? Klik je weer op 'Follow' en dan verandert dit in 'Unfollow'. Op deze manier kan je de lijst met de mensen die je volgt op ieder moment aanpassen. Wil je weten wie jou volgt? Dit staat in het lijstje 'Followers'.

Zie je de term 'Follow Friday' of #FF voorbijkomen, met daarbij een hoop Twitter-namen? Schrik dan niet! Follow Friday is een begrip dat op vrijdag tot uitvoering komt. Hiermee tip je mensen die leuk zijn om te volgen. Als andere mensen iemand Follow Friday-en, neem dan zeker een kijkje op het account dat ze noemen!

Wie moeten we volgen?
Op Twitter kan je vrijwel iedereen en iedere organisatie volgen die een Twitter-account heeft: van je buurman tot een BN'er en van Cosmopolitan tot internationale beroemdheden. De volgende personen vinden wij erg leuk om te volgen!


Op www.twittergids.nl vind je een overzicht van de populairste en actiefste Nederlandse twitteraars, ingedeeld per categorie. Tweepz is een zoekmachine en zoekt op zoekwoorden die in bio's staan van gebruikers. Zo kan je snel mensen vinden die geïnteresseerd zijn in bijvoorbeeld sport, marketing of ieder ander onderwerp.

Bekijk onderstaand filmpje als je er na deze uitleg nog niet helemaal uit komt...



Voor de wat meer ervaren tweeps (een samenvoeging van Twitter en peeps ;-)) onder ons: je kan ook Tweeten via programma's als Echofon of Tweetdeck. Deze zijn niet alleen op je computer te installeren, maar ook als app te downloaden voor op je telefoon! Zo hoef je niet iedere keer naar de site om iets te tweeten, maar heb je een makkelijk en overzichtelijk programmatje.

Maar Twitter is lang niet meer alleen maar 'leuk'. Sinds het ontstaan van deze vorm van social media is Twitter niet alleen opgepakt door mensen zoals jij en ik, maar ook door bedrijven en organisaties. Inmiddels vind je alles op Twitter: de nieuwste innovaties van bedrijven, winacties, politieke overtuigingen, protesten, steunbetuigingen en verder gewoon alles wat mensen kwijt willen. Er worden tweetups georganiseerd (meetings via Twitter) en er is zelfs ooit een huwelijk ('twedding') gesloten via Twitter! Ook gevonden voorwerpen komen dankzij Twitter bij hun rechtmatige eigenaar terecht en als je een vraag stelt, is er altijd wel iemand op Twitter die antwoord geeft. 

Nog steeds groeit het aantal leden en inmiddels is Twitter zo groot geworden dat het niet meer weg te denken is uit onze maatschappij. Niet alleen kan je binnen luttele seconden zien hoe mensen denken over het jurkje van Yolanthe Sneijder-Cabau, ook serieuze zaken worden meteen op het internet geslingerd. Denk maar aan de aardbeving in Japan, waarbij Twitter een ontzettend hulpmiddel is geweest. Niet alleen is het een geweldig middel om vermiste mensen terug te vinden, dankzij tweets van mensen die het dichtst bij de ramp waren, wisten mensen aan de andere kant van het land dat zij ook enorm veel risico liepen. Daar kan geen techonologie tegenop. Bekijk ook de uitzending van De Wereld Draait Door van 14 maart over dit onderwerp, en de uitzending van 21 maart, waarin het vijfjarig bestaan van de social network-site gevierd werd.

Denk er maar eens over na: met Twitter sta je in principe in contact met de hele wereld. Je 'kletst' met iedereen en bent daardoor overal dichtbij. Nog steeds niet overtuigd van het nut van Twitter? Probeer het dan gewoon eens. Door het te doen merk je vanzelf hoe belangrijk en nuttig het kan zijn. Maar pas op: het is on-wijs verslavend! TwitterZe!

(P.s.: wist je dat de redactie van Ze.nl ook op Twitter zit? Volg ons via @Ze_nl, Jet via @jet_wieske en Madelon via @madelonnn!)

Twitter jij ook al?