Review: Love & Other Drugs

Media door Karin
Het verhaal
Jamie (Jake Gyllenhaal) is een charmeur eerste klas, die elke vrouw om zijn vinger windt. Dankbaar maakt hij dan ook gebruik van deze eigenschap in zijn baan als verkoper van farmaceutische middelen. Als hij een dokter in het ziekenhuis weet te overtuigen om voor een periode mee te lopen op zijn afdeling ontmoet hij de mooie en vrolijke patiënte Maggie (Anna Hathaway). Maggie lijdt echter op haar 26e al aan de ziekte van Parkinson. Langzaam bloeit er iets moois op tussen de twee. Ze raken verslaafd aan de ultieme drug: de liefde. Maar overleeft hun liefde Maggies slopende ziekte?

En?
Love & Other Drugs wordt officieel in de categorie 'Romantische Comedy' geplaatst. Daarnaast wordt er in de synopsis van de film ook niet gesproken over het feit dat Maggie aan een ongeneeslijke ziekte lijdt. Om die redenen dacht ik bij voorbaat dat de film een flinterdun liefdesverhaaltje zou zijn met weinig inhoud. Maar de synopsis bleek totaal misleidend. Eerder zou de film een 'Romantisch Drama' genoemd kunnen worden. Over het algemeen is de film ontzettend ontroerend en mooi. Je wordt de film ingezogen en voelt de pijn van beide hoofdpersonen die willen genieten van hun verliefdheid, maar tegelijkertijd bang zijn voor de toekomst. Want wil je wel een relatie met iemand met een ongeneeslijke ziekte? En wil je het je partner wel aandoen om verliefd te worden op iemand die later continue verzorgd zal moeten worden? Wil je zijn of haar onbezorgde leventje wel afnemen?

Naast de romantiek en drama zijn er natuurlijk ook grappige momenten in de film te ontdekken. Met name de -  zojuist door zijn vriendin gedumpte - jongere broer van Jamie, Josh (Josh Gad), zorgt voor ronduit hilarische scènes. Zoals de momenten dat  deze sullige slons een vrouw probeert te versieren of wanneer hij gesnapt wordt met een wel heel dubieuze video aan.

Het verhaal speelt zich af in eind jaren '90, wanneer in Amerika de verkoop van medicijnen ontzettend omhoog ging door de privatisering van de medicijnenmarkt. Pilletjes werden direct aan consumenten verkocht, maar het hoogtepunt kwam pas echt toen Viagra op de markt kwam. Het werd een miljoenenindustrie. De film laat zien wat voor dubieuze business dit eigenlijk is en hoe deze wereld in elkaar zit. Dat de film in de jaren '90 afspeelt, is goed doorvertaald in de details: de mobiele telefoons die gebruikt worden zijn nog old-fashioned en in plaats van dvd's kijkt men nog videobanden.

Samengevat is Love & Other Drugs een mooie, ontroerende film over de pijn van liefde in tijden van ziekte. Voor wie een beetje romantiek en hier en daar een traan niet schuwt, zeker een aanrader.

Love & Other Drugs draait vanaf 6 januari in de Nederlandse bioscopen.