ZeReist: Naline bezocht het zonnige Cyprus
Een lastig semester op de universiteit achter de rug, een zomer van fulltime werkweken voor de boeg en niets dan regen in eigen land: reden genoeg om een week naar de zon te vliegen! Daarom kroop ik samen met een vriendin achter de computer opzoek naar een mooie last-minute. We wilden vooral een weekje bijkomen en genieten van het zonnige weer.
Aankomst in het hotel
Eerst de gebruikelijke aankomst in het hotel. Samen met een buslading andere Nederlanders verkenden we onze nieuwe omgeving. Blijkbaar is Cyprus een goedkope vakantiebstemming. Tijdens het diner in het restaurant werden de tafels standaard gedekt met tubes mayonaise en ketchup en iedere ochtend was het zwembad omgetoverd tot een reclamepool van Etos- en Hemaproducten. Welkom in Klein Holland!
Turks Cyprus
We bevonden ons op het Turkse gedeelte van het eiland en daar konden we ook niet omheen. De vakantie naar de zuidkust van Turkije twee jaar geleden stond nog vers in mijn geheugen. De naroepende restauranthouders en stalkende winkeliers had ik sinds die tijd niet bepaald gemist. Maar voor een gezellig etentje aan de haven moet je ook in Cyprus wat over hebben. En dus namen we samen met nog twee Nederlandse meiden uit ons hotel plaats op een van de mooiste plekjes, uiteraard niet zonder de belofte van een gratis cocktail. De obers waren onmiskenbare Turkse casanova?s en met one-liners als "Ik vind jou mooier dan mijn Ferrari" ontstond de nodige hilariteit. Wat hebben we er om gelachen onder het genot van lekker eten, een waterpijp en ja, ook die beloofde cocktails vielen in de smaak!
Een kleine geschiedenisles
Wat maar weinig toeristen voor hun aankomst op de vakantiebestemming weten, is dat Cyprus nog altijd verscheurd wordt door de koude oorlog tussen de Grieken en de Turken. Nadat Cyprus - tot die tijd een Britse kolonie - in 1960 onafhankelijk werd, ontstond er een conflict tussen de Turkse en Griekse bevolking van het eiland. Sindsdien is het land opgesplitst met in het zuiden het Griekse gedeelte en in het noorden de Turkse Republiek. Een conflict dat tot op heden onopgelost blijft en nog altijd zichtbaar is in het dagelijks leven op het eiland.
'Peace is missing'
Uitzicht op een schitterend blauwe zee wordt belemmerd door prikkeldraad met een waarschuwingsbord waarmee heel Cyprus vol staat. Grote borden met ?Forbidden Zone? schreeuwen je vanaf alle hoeken van het eiland toe, compleet met een angstaanjagende afbeelding van een gewapende militair. Ook dit is Cyprus: een land zonder eenheid, waar je als inwoner niet vrij over het gehele eiland kan bewegen, waar je Griekse ansichtkaarten niet kan versturen vanuit het Turkse gedeelte en waar je extreme uitersten naast elkaar ziet bestaan.
De grensovergang in Nicosia
Een uitstapje naar de hoofdstad Nicosia bracht ons op het randje van de geschiedenis: hier bevindt zich de enige opengestelde grensovergang in de bufferzone. Liepen we het ene moment nog tussen de gezellige Turkse boetiekjes, het andere moment stonden we oog in oog met een heel leger aan militairen, politieagenten en douaneambtenaren. We hadden de grensovergang bereikt.
Een paspoortstempel en tien voetstappen later waren we dan in Griekenland. En dat was te merken ook. Het Griekse gedeelte verwelkomde ons met het typische Europese gevoel. De sfeer was hier anders en het duurde even voordat we begrijpen waar dit door veroorzaakt werd. Want hoe kon die paar meter nu zo veel verandering maken?
Onze eerste passen in dit gedeelte van het land leidden ons door een winkelstraat vol met bekende winkels en gezellige restaurantjes. We passeerden de Bershka en uit de speakers op de terrasjes klonken Britse Europese hits. Op de één of andere manier leek er hier ook meer kleur te zijn op straat. Zo dor en rommelig als het Turkse gedeelte nog aandeed, zo fleurig en schoon was het hier. Het straatbeeld werd verfraaid door de kenmerkende Griekse architectuur, er werd uitsluitend met euro?s betaald (wat de prijzen helaas ook direct doet lanceren) en alle borden waren in het raadselachtige Grieks geschreven.
Eerlijk toegegeven ging ik na een korte wandeling met enige teleurstelling terug naar de grensovergang om wederom mijn paspoortnummer te laten registeren en Turks-Cyprus te betreden. Ik blijf nu eenmaal een Nederlander en qua Europese maatstaven ligt Turkije toch echt achter.
Dag Grieks-Cyprus!
Met onze nieuwe ervaringen op zak keerden we terug naar het hotel. Ondanks het indrukwekkende stukje geschiedenis dat we vandaag met eigen ogen hadden aanschouwd, was een verkoelende duik het eerste dat op ons verlanglijstje stond. Terug in het resort was er weinig te merken van de situatie die we net daarvoor nog als zo confronterend hadden ervaren. De Nederlanders hadden zich weer verzameld bij het zwembad, en ach, eigenlijk was het toch ook wel heel gezellig. Cyprus is een prachtige bestemming en ideaal wanneer je opzoek bent naar de zon maar ook wat cultuur wilt ontdekken. Wellicht keer ik nog eens terug naar dit bijzondere eiland, al zal de reis dan waarschijnlijk toch naar Grieks-Cyprus gaan.
Wij willen Naline bedanken voor haar mooie reisverhaal! Wil jij ook vertellen over jouw vakantie? Stuur dan een mailtje naar betty@ze.nl