Handleiding: Een man met griep

Lifestyle door Esther
Iedere vrouw die in één huis woont met een man, zal dit onderwerp herkennen. Wanneer manlief geveld wordt door griep, kun je je maar beter verbergen. Een tijdperk van allesverzwelgende ellende breekt aan...

Het eerste stadium

Wanneer de eerste symptomen zich openbaren, valt het nog mee. Er wordt wat meer gekucht, gesnotterd en geklaagd. In dit stadium openbaren zich de eerste serieuze blikken in jouw richting. Waag het niet om daar lacherig of nonchalant over te zijn. "Ik denk dat ik ziek word schatje", wordt er medegedeeld - op een toon alsof hij je zojuist probeert te vertellen dat jullie gehele huis in vlammen is opgegaan.
 
Op een luchtige toon probeer jij de boel nog te redden met een grote dosis enthousiasme. "Ah joh, dat zal toch wel meevallen? Vanavond vroeg naar bed, dan gaat het vast snel beter!" Dit is een fatale fout. Probeer nooit de ernst van de situatie te onderschatten. De (opkomende) griep van een man dient even serieus genomen te worden als de huidige situatie in Tripoli.

 
Dag twee
Na dag twee valt er niet meer tegen het gedrag van je man op te boksen. Hij heeft griep en dit zul je weten ook. Elke stap door het huis wordt gezet alsof het einde der tijden nabij is. Zichzelf voortslepend, kreunend en steunend van ellende, wordt jou verteld hoe zwaar hij het heeft. Van ons vrouwen wordt verwacht dat we een sprong van veertig jaar terug in de tijd maken, toen we slechts dienden om manlief te ondersteunen en te verzorgen. Er wordt van ons een constante bezorgdheid verwacht, alsmede een toevoer van medicijnen, zakdoeken, verse sapjes en vermaak.

Niet alleen vrouwen maken een stap terug in de tijd, ook de mannen. Zo nemen ze het niet meer zo nauw met de hygiëne. Waarom een zakdoek pakken als je ook een oude handdoek kunt nemen? Ranzige geluiden om je luchtwegen vrij te maken? Geen probleem!
 
Aangezien jij naast je nieuwe functie als fulltime zuster ook nog gewoon je baan en een sociaal leven hebt, is het niet gek dat je een keer uit je slof schiet. "Het feit dat je verkouden bent betekent nog niet dat je je hygiënestandaarden kunt aanpassen naar die van een holbewoner, hoor", snauw je manlief toe nadat je getuige bent van het zoveelste onprettige tafereel. Een chagrijnige grom is alles wat je terugkrijgt, terwijl je de bovenkant van zijn hoofd nog net ziet uitsteken boven het dekbed, waar hij zorgvuldige een cocon van heeft gemaakt. Vervolgens vertelt hij je dat hij nog wel een kopje thee kan gebruiken. Zou jij zo lief willen zijn die even te halen?

 
Andere ellende
Het gechagrijn van een man houdt niet op bij griep. Nee, de griep is spontaan ook de oorzaak van een hoop andere ellende. Het sms'je op zijn telefoon dat niet wil verzenden, de keer dat hij zijn voet stoot tegen de bank en de keer dat de kat in de weg loopt: allemaal leed op zijn stapel die toch al vrijwel ondraaglijk was. Vloekend en tierend vraagt hij zich af waarom hem dit nou weer moet overkomen. Jij zwijgt.

Het einde in zicht
Uiteindelijk, na een kleine week, is hij eindelijk weer de oude. Gelukkig, je hebt het overleefd! Blij omdat het weer achter de rug is, zie je het allemaal zonnig tegemoet. Totdat jij dezelfde griep voelt opkomen... Jawel, je bent besmet!

Smekend kijk je manlief aan, op zoek naar dezelfde steun die jij de afgelopen dagen hebt geboden.
 
"Er staat nog wat sap in de koelkast. Ik ben een avondje weg met de jongens. Beterschap schatje!"
 
Mannen!