Als single op reis
Daarin beschrijven twee vrouwen hoe zij met veel plezier in hun eentje reizen. De één reist beroepsmatig de hele wereld over, de ander doet het puur voor haar plezier. Het boek behandelt alle facetten van het alleen reizen. De uiteindelijke beslissing om alleen te gaan (wat je omgeving daar ook van vindt?). De voorbereiding van de reis, de uiteindelijke bestemming, de hotelkamers, maar ook de mogelijke tegenvallers. Eenzaamheid, maar ook verrassende ontmoetingen worden beschreven. Zelfs mogelijke vakantieliefdes passeren de revue. Het boek geeft eerlijke informatie. Alleen op reis gaan wordt niet afgespiegeld als één grote gelukszalige roes. Maar dat is het reizen met een partner ook niet altijd, toch?
Een goede voorbereiding is het halve werk, volgens de schrijfsters. Boek niet in een opwelling een vlucht naar verweggiestan, maar ga voor jezelf goed na welke vakantie je zoekt. Wil je zon, zee, strand? Ga je liever voor cultuur of wil je graag een combinatie van die twee? Zorg er voor dat je de taal tenminste spreekt, wanneer je de eerste keer alleen op reis gaat, dat maakt het je een stuk gemakkelijker. Om het ?vakantiegevoel? te hebben hoef je niet persé ver weg te gaan. Ook hoeft je vakantie niet lang te zijn. Misschien kan je juist de eerste keer zelfs beter kiezen voor een korte vakantie waar je met plezier op terug kunt kijken en die je zelfvertrouwen versterkt. Als je dat goed hebt doorstaan kan je de volgende keer je grenzen verleggen.
Bereid je ook goed voor door informatie te vergaren over de plaats waar je naartoe gaat. Kijk wat er allemaal te beleven valt in de omgeving en neem deze informatie ook mee. Je weet nooit wanneer het van pas komt. Verdiep je in de gebruiken van een land en pas je zoveel mogelijk aan. Als single-dame-met-minirokje-en-bloot-topje in Marokko rondlopen, is natuurlijk vragen om moeilijkheden. Respecteer de cultuur van een land en je zult met respect behandeld worden.
Het boek is al eens eerder uitgegeven. Nu, jaren later wilde de schrijfster Susi Piroué het opnieuw uitbrengen, maar dan met de bijdrage van haar schoondochter, Katja Piroué die de jongere generatie vertegenwoordigt. Het boek is erg toegankelijk, het leest makkelijk. Wat mij echter wat stoorde, maar dat is persoonlijk, is de dialoog die Susi steeds met haar ondergestofte ego aangaat. Ze had wat mij betreft ook gewoon haar overpeinzingen, haar twijfels en tweestrijd mogen beschrijven, zonder daarvoor steeds haar ego tevoorschijn te halen. Tijdens het lezen van dit boek, bekroop me soms ook het gevoel dat de dingen die benoemd werden wel érg voor de hand lagen. Maar achteraf gezien is het juist de combinatie van bruikbare tips én het benoemen van al die ogenschijnlijk 'gewone' dingen, die het boek in mijn ogen tot een compleet handboek maken voor de beginnende single reiziger.
Als single op reis
Susi en Katja Piroué
176 bladzijden
Uitgeverij Elmar
ISBN 90-389-1643-4