Ik wilde alleen maar vrij zijn
In Ik wilde alleen maar vrij zijn vertelt Hülya Kalkan over haar leven. Het begint allemaal in Duitsland. Het land waar ze geboren is. Het land waar haar vader naar toe kwam om te werken. Zijn vrouw is vanuit Turkije naar Duitsland gekomen, maar alles behalve ingeburgerd. Ze spreekt een paar woordjes Duits en wil dat haar kinderen als orthodoxe moslims opgroeien.
Hülya verzet zich tegen de plannen van haar moeder. Ze kiest voor haar eigen leven. Gaat haar eigen gang. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Ze wordt een paar keer in de val gelokt, maar iedere keer vecht ze voor haar leven. Ze geeft niet op. Ze wil een leven in Duitsland, haar geboorteland. Hier bracht ze haar jeugd door. Hülya is een ontzettend moedige vrouw. Als je haar woorden leest, krijg je een powerboost. Je maakt zelf de keuzes in je leven. Niet een ander.
Op het moment dat het met Hülya allemaal goed gaat, dacht ik nog even; waar gaan al die andere pagina's dan over? Eind goed al goed? Maar dan past begint de zwaarste beproeving. Haar jongere broertje en zusje gaan samen met hun moeder naar Turkije, maar haar moeder komt alleen naar huis. Een tijd zonder contact ontbreekt. Hülya leeft in angst. Wat is er gebeurd met haar broertje en zusje? Ze probeert alles en het lukt haar na een tijd dan ook om in contact te komen met beide.
Ze wil dat haar broertje en zusje mee terug naar Duitsland gaan, maar dat gaat niet zo makkelijk. Bij haar broertje heeft ze het vrij vlot geregeld. In het geval van haar zusje lijkt er geen hoop te zijn. De wanhoop en angst van Hülya wordt heel goed beschreven. Je voelt bij ieder woord haar verdriet, pijn, woede en angst. Je wil haar helpen, maar het kan niet.
Hülya is sterk. Haar jongere zusje Esme ook. Ze zit opgesloten binnen de muren van een strenge Koranschool waar ze wordt opgeleid tot een echte moslima. Het lijkt onmogelijk om daar te ontsnappen, zeker als haar moeder haar ook nog eens wil uithuwelijk. Als Hülya merkt dat Esme al verloofd is, weet ze dat ze geen tijd meer te verspillen heeft. Ze raapt al haar moed bij elkaar en onderneemt een gevaarlijke missie naar Turkije om haar zusje te bevrijden. Een spannende tocht vol obstakels, maar het lukt!
Als lezer ben ik zo blij dat het jonge meisje wordt gered uit de armen van de gluiperd waar ze aan uitgehuwelijkt was. Hij bedroog haar al voordat ze getrouwd waren. Wilde haar bruidsschat stelen. Dat gun je niemand. Ik wilde alleen maar vrij zijn is dan ook een prachtig boek. Ik hoopte dat het aangedikt was, maar dit is echt het levensverhaal van Hülya. Voor mij is het onbegrijpelijk dat ouders hun dochter zomaar kunnen geven aan een vreemde man. Het is verschrikkelijk. Ik vind het dan ook goed dat Hülya met dit boek aandacht besteedt aan het probleem.
Nebahat Albayrak, Tweede Kamerlid PvdA, heeft een nawoord geschreven in dit boek, waardoor je je nog meer beseft wat er nu echt aan de hand is. Verder is er een lijstje met belangrijke nummers van hulpinstellingen en organisaties achterin het boek opgenomen voor zowel Nederland als België. Ik vind dit ook een heel goed idee. Vaak weten meiden niet waar ze heen moeten.
Kortom: Ik wilde alleen maar vrij zijn is een ontzettend, boeiend, ontroerend en prachtig boek. Gelukkig met een happy end, want dat verdienen de meiden!
Afbeelding verwijderd door redactie
Hülya Kalkan
Ik wilde alleen maar vrij zijn
224 bladzijden
Uitgeverij: Mouria
ISBN: 90-458-5133-4
Adviesprijs: ?16,90
Bestel Online!
Ik wilde alleen maar vrij zijn
H. Kalkan