I'm going to tell you a secret

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Ik kan deze vraag met een volmondig 'ja' beantwoorden. Twee uur lang wist Madonna me samen met haar dansers en entourage weer te boeien. De documentaire is in dezelfde opzet geschoten als Truth or Dare want zwart/wit-beelden en kleur wisselen elkaar ok nu weer af. Truth or Dare werd geregisseerd door Alek Keshishian, maar hoewel I'm going to tell you a secret werd geregisseerd door Jonas Akerlund ademt deze film exact dezelfde sfeer uit. Het verschil zit hem echter in het verhaal. Was Madonna in Truth or Dare nog de gedurfde, rebelse meid, in I'm going to tell you a secret is ze een stuk rustiger en de film is ook meer gericht op spiritualiteit dan seks.

Madonna is veranderd, dat moge duidelijk zijn. In de film zie je haar als een bezorgde 'moeder' waken over haar crew en dansers. "I don't miss being an idiot", zegt ze in de film. De Kabbalah heeft haar gevormd tot de vrouw die ze nu is en dat wil ze met deze film ook duidelijk uitdragen. Ook zet ze in de film en haar show een aantal duidelijke politieke statements neer, waar niet iedereen blij mee is. Ook de negatieve reacties van het publiek krijgen we te zien. Michael Moore is uiteraard helemaal in zijn nopjes met haar politieke statements en looft haar.

Afbeelding verwijderd door redactie

De docu begint wat onverwacht met een intro van videokunstenaar Steven Klein voorzien van Bijbelse teksten, maar dan barst het spektakel los. Van de audities voor dansers en repetities naar de slopende wereldtournee van de Re-Invention Tour 2004 die 56 dagen lang duurde. Uiteraard krijgen we veel live-beelden van deze geweldige, goed geoliede show te zien. Uit de backstage-beelden blijkt dat er weinig veranderd is in de routine van Madonna. Elke show begint wederom met een 'gebed' van de diva met de nodige grappen en grollen om de spanning weg te nemen. Emotioneel is het afscheid van haar dansers aan de eind van de tour.

Maar ook zien we een andere kant van Madonna, namelijk als moeder en echtgenote. Echtgenoot Guy Richie komt ook veelvuldig aan bod. Hij leek mij altijd een saaie vent, maar hij blijkt vrij lachwekkend te zijn. Hij lijkt het grootste deel van de tijd door te brengen in de pub en mist zelfs de show door een bezoek aan de pub. Ook zijn verjaardag wordt gevierd in de pub, waar Madonna door de saaie dronkemansliedjes van Mr Richie is slaap valt.

Afbeelding verwijderd door redactie

Ook krijgen we een goed beeld van dochter Lourdes, die haar moeder "Je vais te dire un secret" probeert te leren. Ze spreekt indrukwekkend en accentloos Frans en mist haar moeder duidelijk tijdens de tour. Zoontje Rocco vindt mama 'de koningin' en is een echte boef. Aan het eind van de tour denk je dat de DVD ophoudt bij het afscheid van de crew, maar dan volgt nog een relaas van haar bezoek aan Israël, dat ik zelf niet zo goed bij de rest van de DVD vindt passen. Madonna wil hiermee waarschijnlijk meer inzicht en begrip voor de Kabbalah kweken, maar ik vind het vooral wat misplaatst en het maakt de DVD op het laatste moment wat langdradig. Het zou beter zijn geweest als dit als bonusmateriaal toegevoegd zou zijn.

De DVD I'm going to tell you a secret is een prachtig overzicht van de Re-Invention tour en geeft je een goed beeld van Madonna zoals ze haar leven nu leeft. Hoe moeilijk is het om 'The Queen of Pop' en daarnaast moeder en echtgenote te zijn. Kortom: niet zo kinky en rebels als Truth or Dare, maar zeker een documentaire die meer dan de moeite waard is. Ik kijk nu nog meer uit naar haar show in Amsterdam in september.

De DVD bevat ook een CD met live-tracks, die naast de docu en het bonusmateriaal een leuk extraatje zijn.

I'm Going To Tell You a Secret
Madonna
Tijd: 120 minuten (DVD excl. bonus) en 65 minuten (CD)
Adviesprijs: 23,99 euro

Bestel nu voordelig online!

I'm Going To Tell You A Secret (CD + DVD)
Madonna