Zwarte hond

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Ik heb geen enkel idee wat ik moet verwachten als ik het schijfje in mijn dvd-speler plaats. Lijkt zijn stijl op die van Youp van 't Hek of is het meer een type, zoals zijn Brabantse collega Guido Weijers? Terwijl ik daar aan denk, schrik ik wakker van het geluid. De show is begonnen!

Leon van der Zanden gaat in deze show op zoek naar de waarheid. In die zoektocht komt hij vaak leugens tegen, waardoor hij niets meer voor waar aanneemt. Hij twijfelt zelfs aan de aanslagen van 11 september op de Twin Towers. Het is een beetje ver gezocht, maar het publiek heeft hij nu op zijn hand. Een andere vorm waarin hij op zoek gaat naar de waarheid is het spelletje 'Truth or Dare'. Dit spelletje dat iedereen nog wel uit z'n jeugd kent, vormt de rode draad in deze show. Hij speelt het zelfs op het podium.

Tijdens het kijken naar deze show, herken ik veel dingen. Dat is volgens mij één van zijn sterkste kanten. Herkenbare dingen, zoals een kringgesprek op de basisschool. Hij kijkt er op hilarische wijze naar. Een ander voorbeeld is de scène over muziek uit de jaren negentig. We herkennen allemaal de deuntjes van I like to move it en Please don't go. Tot in den treure hebben we deze nummers voorbij horen komen op de radio. De nummers gaan eigenlijk nergens over, maar als de cabaretier ze uitbeeldt, zie je hoe absurd de teksten zijn. Ik lig dubbel van het lachen. Dit is echt geweldig!

Toch is het niet altijd lachen met deze Brabander, af en toe gaat ie gewoon te ver. Net of ie op zijn collega Hans Teeuwen wil lijken. Zo grof. Van der Zanden beeldt zijn eigen pornofilm uit, waarin hij jonge meisjes zo inruilt voor een ander. En dan is er de uitspraak 'in elke man schuilt een verkrachter'. OK, hij legt het later uit, maar het is naar mijn idee iets te shockerend en het voegt volgens mij niets toe aan de show.

Op zulke momenten merk je gewoon dat deze cabaretier nog een betere balans in zijn shows moet vinden. Toch is het duidelijk dat deze jonge artiest over veel talenten beschikt. Zo maakt hij ontzettend makkelijk contact met het publiek en kan hij heel goed improviseren. Hij durft ook echt op reacties in te gaan. Hij is niet bang om op zijn bek te gaan en daar hou ik wel van. Verder heeft hij oog voor detail. Als hij iets uitbeeldt, doet hij dat ook zoals je dat in het echt zou doen. Zwarte hond is een flitsende show, want dit is echt cabaret op topsnelheid.

Naast de show vind je ook nog een aantal leuke extra's op deze dvd. Zo volgen we het talent een dagje. Vertellen zijn moeder en mental coach Bart van alles over de cabaretier. Natuurlijk wordt ook naar de mening van Leon gevraagd. Op deze manier krijg je echt een beeld van Leon van der Zanden. Verder wordt er vooruit geblikt naar zijn nieuwste show Leòn. Helaas is dit materiaal niet van de beste kwaliteit.

Afbeelding verwijderd door redactie

Zwarte hond
Leon van der Zanden
Speelduur: 128 minuten en 16 seconden
Uitgebracht door: CNR Entertainment
Adviesleeftijd: 16 jaar
Adviesprijs: 19,99 euro