Lola in de lift

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De muziekcarrière van Barry Manilow begon toen hij, na jarenlang reclame-jingles te hebben geschreven, Bette Midler op de piano begegleidde. Door mee te werken aan haar eerste twee albums werd hij opgemerkt door de platenmaatschappij en volgde een eigen carrière. Zijn eerste album was een regelrechte flop, maar met nummer twee schoot hij raak. De ballade Mandy sloeg wereldwijd aan en zijn ster rees razend snel. Met nummer 1 hits als Looks Like We Made It, Could It Be Magic (ook uitgevoerd door Take That), Copacabana en I Made It Through The Rain was Manilow niet weg te denken uit de hitparade. Zijn aanstekelijke manier van optreden, maakte van hem een nog groter succes. Het publiek aanbad hem tijdens zijn live shows. In de jaren 80 breidde hij zijn repertoire uit en richtte zich op jazz en pop. Ondanks het feit dat hij van critici en het grote publiek niet de waardering kreeg die zijn staat van dienst afdwingt, is hij een van de meest succesvolle artiesten van de jaren '70.

Het laatste wapenfeit van Manilow is het nostalgische nummer Summer Of '78 dat hij in 1996 uitbracht. Nu heeft hij weer van zich laten horen. Met zijn onmiskenbaar mooie stem brengt hij de mooiste nummers uit de jaren 60. Can't Take My Eyes Off You, Strangers In The Night en You've Lost That Loving Feeling zijn slechts enkele van de dertien veelbelovende evergreens.

Het is waar dat de stem van Barry Manilow zeer plezierig is om naar te luisteren. Ik geloof ook meteen dat hij een zeer innemende personality is, die op het podium het publiek moeiteloos om zijn vinger windt. Dat publiek is dan echter wel van een ander type dan waartoe ik me reken. Zijn nieuwe cd roept bij mij Loveboat-beelden op. In gedachten zie ik oudere dames (met blauwe kleurspoeling) in een Amerikaanse nachtclub gebiologeerd naar hun idool van vroeger staren. Helaas kan ik er niet echt warm voor lopen.

De cover van de cd is dusdanig bewerkt dat Manilow een jonge god van eind twintig lijkt, terwijl hij toch minimaal een jaar of 60 moet zijn. Raindrops Keep Falling On My Head brengt nog wat leven in de brouwerij, maar verder kabbelt The Greatest Songs Of The Sixties voort. Ik zou niet verrast zijn als ik deze cd in de lift van een winkelcentrum of groot hotel zou horen. Barry houdt de geschiedenis levend met zijn nieuwe schijfje. Die geschiedenis gaat, ondanks de kwaliteit van de cd, echter volledig voorbij aan de nieuwere generatie(s).

Afbeelding verwijderd door redactie
Barry Manilow
The Greatest Songs Of The Sixties
Label: Sony
Adviesprijs: 23,99 euro

Bestel Online!

Greatest Songs Of The 60'
Barry Manilow