Mannen die vrouwen haten?

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Het verhaal

Twee tegenpolen, Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander. Hij is een charmante man en een kritische journalist van middelbare leeftijd en uitgever van het tijdschrift Millennium. Zij is een jonge, gecompliceerde vrouw met zwartgeverfd haar en overal piercings en tatoeages. Ze staat onder curatele, maar ze is een uitermate goede hacker. Samen vormen ze een zeer ongewoon, maar sterk team.
Mikael wordt benaderd door oud-zakenman Henrik Vanger. Veertig jaar geleden is zijn nichtje - de zestienjarige Harriët Vanger - op mysterieuze wijze verdwenen en vermoedelijk vermoord. De zaak is echter nooit opgelost en inmiddels verjaard. Toch wil Henrik Vanger graag dat Mikael zich hier nog eens op stort. Aanvankelijk lijkt het onderzoek nergens op uit te lopen. Totdat Mikael met hulp van Lisbeth op een spoor stuit dat rechtstreeks naar een zeer duister en bloedig familiegeheim voert...

Een enorm dik boek

Met zijn 560 pagina's is 'Mannen die vrouwen haten' echt een enorm dik boek. Maar misdaadromans staan daar ook wel een beetje om bekend. Het neemt echter niet weg dat dit boek wegleest als een trein, mede door de krachtig beschreven personages van Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander, die al naar gelang het verhaal vordert steeds dichter tot elkaar komen. Oude puzzelmethodes worden moeiteloos gecombineerd met moderne technologieën en opsporingmethodes, zonder daarbij de essentie van de zaak uit het oog te verliezen. Het boek bevat ook meerdere verhalen, iets wat ook logisch is als je in de geschiedenis van zo'n grote familie duikt. Dan komen de meest ranzige en geheimzinnige dingen naar boven, die uiteindelijk ook zullen leiden tot een doorbraak in deze mysterieuze zaak.
Dit boek boeit tot en met de laatste letter, met name door de verrassende verhaalwendingen en sterke personages. Stieg Larsson heeft hiermee een heel knap stukje werk afgeleverd. Het is alleen tragisch dat hij dit succes van zijn debuut zelf niet meer mee heeft mogen maken.

Afbeelding verwijderd door redactie

Stieg Larsson
Mannen die vrouwen haten
560 bladzijden
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
ISBN: 9056721763
Adviesprijs: 19,95 euro