Waltz: internationaal van wereldformaat

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Het duurt slechts één scène en dan heeft Aart Staartjes de kijker al overtuigd. Mijnheer Aart verdwijnt resoluut naar de achtergrond en het venijnige eigenwijze circusdictateurtje Willy Waltz verschijnt. De dromen van Willy Waltz zijn het belangrijkste in zijn leven: hij ís de grootste circusdirecteur van zijn tijd. Zijn circus is vermaard en heeft de beste acts van internationale allure. Iedereen werkt mee aan het in stand houden van Willy's illusie. Van Waltz' treurige gezin met drie zoons en hun moeder die door Waltz gedumpt werd, maar nog steeds bij het circus is, tot zijn Russische vriendin Olga die een beter leven wil. Ondertussen krijgt Circus Waltz alleen publiek door vrijkaarten weg te geven en zijn de toplocaties waar de tent wordt opgezet beperkt tot braakliggende bouwterreinen in Vinexwijken en lege industrieterreinen naast het station. De gestaag neervallende regen maakt het er allemaal niet beter op.

Waltz blijft aan zijn narcistische fantasie vasthouden, tot bij hem een tumor wordt geconstateerd. Dan blijkt dat achter het schreeuwerige mannetje een wanhopige ouder wordende artiest schuil gaat. Hij kan het geluid van applaus maar niet vergeten. Zijn zoons zijn hard en kunnen hun gevoelens niet uiten. De slappe Felix (Barry Atsma) en knettergekke Enrico (Koen Wouterse) vliegen elkaar regelmatig in de haren en de zachte homoseksuele Bruno (Theo Maassen) probeert de eindjes aan elkaar te knopen. Hij is ook de enige die naar zijn vader luistert en hem helpt in zijn overlevingsstrijd. De rest heeft het te druk met zichzelf.


De televisieserie Waltz is een bijzondere in zijn soort. De treurigheid wordt bijna grappig en de worsteling om te overleven verbaast de personages soms zelf. De cast bestaat, op enkele namen na, niet uit bekende televisie-acteurs. Ze worden daardoor zeer geloofwaardig en de kijker krijgt stuk voor stuk sympathie voor hen. Hoe irritant, dom en egocentrisch ze ook zijn. De motieven voor hun daden zijn namelijk bijzonder duidelijk, maar toch nooit zwart/wit.

De dvd van Waltz bestaat uit alle zeven afleveringen. Heerlijk om sommige scènes nog eens te kunnen terugkijken. Mijn favoriet blijft het moment dat Russische Olga de caravan onthoofdt door tegen een brug aan te rijden, terwijl Willy Waltz in diezelfde caravan blind op bed ligt. Naast de afleveringen zit er een aantal extra's op de DVD. De trailer, een fotogalerij en een videoclip van Circumflex die de tent als locatie gebruiken, geloof ik wel. Het Polygoon Journaal van de trouwerij van twee circustelgen in de jaren '30 van de vorige eeuw is briljant. Ineens snap je de heimwee van Willy Waltz. Voor de reportage Achter De Schermen ga ik even zitten. Dat vind ik altijd het allerleukste. Maar ik kom bedrogen uit. Het is niet leuk gemonteerd en je krijgt geen uitleg wat er gebeurt, hierdoor haak je als kijker af. Jammer, gemiste kans.



Voor de interviews met de spelers geldt hetzelfde. Erg leuk om hun verhaal te horen, maar na vier keer 'waar gaat het over' weet ik het wel. De kijker heeft de serie namelijk al gezien en die vraag is dus ontzettend overbodig. Daarbij zijn de montage, belichting en achtergronden van deze interviews nogal klungelig. Ook hier een gemiste kans. Met zulk leuk materiaal, had de producent beter een échte reportage kunnen maken. Niet een verzameling beelden aan elkaar moeten plakken. Na het zien van een geweldige serie, zijn de extra's als een koude douche. Doe het dan niet.

Bijzonder aan Waltz is dat de tv-serie simultaan op dvd en internet uitkomt. Dit betekent dat de titel op hetzelfde moment in de winkel verkrijgbaar is en exclusief is te downloaden bij Free Record Shop via hun website www.freerecordshop.nl/freedigital. Tevens loopt Waltz op dit moment ook nog als tv-serie bij de VARA. Niet eerder in Nederland was een tv-serie tegelijkertijd beschikbaar op tv, dvd en internet. De prijs van de internetversie van Waltz bedraagt ? 4,99 per aflevering. Free Record Shop biedt als bonus gratis de beschikbare extra?s van Waltz aan.

Waltz
Met o.a. Aart Staartjes, Theo Maassen, Barry Atsma, Koen Wouterse
Tijd: 350 minuten (4 DVD's)
Adviesprijs: 39,99 euro
Adviesleeftijd: 12 jaar