Gruwelen uit de jungle
In het boek reis je met Sabine Kuegler af naar een wereld die vrijwel iedereen in de westerse wereld onbekend is. Ze schetst een alles behalve rooskleurige situatie; en dan laat ze met name de hardheid van een bestaan in de jungle zien. Het boek bevat eigenlijk twee kernen. Haar persoonlijke verhaal als vervolg op haar bestseller 'Dochter van de Jungle', de terugkeer naar het de Fayu in West-Papoea (het volk waar ze bij is opgegroeid) én het zware weer waar Indonesië al decennia in verkeert.
Het andere verhaal
Buiten het emotionele weerzien van Kuegler en haar oude stamleden, schetst ze ? net als in haar eerste boek ? hoe het leven in de jungle eraan toe gaat. Je krijgt inzicht in de levenswijze en de rituelen van de Fayu. Ze beschrijft het rauw en hard, maar ook met bezieling. 'Het andere verhaal' dat ze dus afwisselt met haar persoonlijke belevenissen, is zo mogelijk nog rauwer en harder. Ze laat talloze getuigen aan het woord van moorden en slachtoffers van martelingen; vrijwel allemaal Papoea's. Allemaal strijden ze voor vrijheid, een leven zoals het was voordat de westerse beschaving oprukte. En dat wordt ze onmogelijk gemaakt door de Indonesische regering. Die onderdrukt namelijk met geweld elke vorm van weerstand van de onafhankelijkheidsbeweging.
De twee onderwerpen maken het boek verwarrend en chaotisch. Allebei zijn ze boeiend; aangrijpend genoeg voor een boek, voor twéé boeken eigenlijk. Het is teveel. Als nitwit op het gebied van de (politieke) situatie in Indonesië is het boek te complex. Kuegler vertelt delen van haar verhaal in chronologische volgorde wanneer het spannender zou zijn om het niet te doen en vice versa. Ze haalt details aan in het boek waardoor je denkt dat ze een belangrijke rol gaan spelen in het verhaal. Bijvoorbeeld dat ze zich onrustig voelt als ze in het vliegtuig op weg naar de Fayu zit. Het is niet essentieel voor het verhaal, het is een detail dat je bij het lezen er al zelf bij bedenkt. En zo is het met bijna alles. Elke bakbanaan die ze eet, wordt genoemd. Over elke slapeloze minuut wijdt ze een kwart pagina uit en eigenlijk irriteert dat al vanaf het eerste moment.
Boodschap
Toegegeven, het is geen fictie. Maar non-fictie en een goede schrijfstijl en fijne opbouw van het boek hoeven elkaar niet te bijten. Als ze wat meer aandacht had besteed aan de vorm, was het boek écht goed geweest. Nu is het het lezen waard, omdat het je aan het denken zet. Het boek grijpt je namelijk bij je kladden door de gruwelijkheden die je als lezer voor je kiezen krijgt. Gruwelijke martelpraktijken die Kuegler ontdekt heeft in haar zoektocht naar getuigen, vertelt ze zonder censuur. Dat is goed, maar laat de lezer ook twijfelen: is het werkelijk waar wat zij in dit boek schrijft? En zo ja: hoe kan dit gebeuren?
Het boek is boeiend, aangrijpend en bijna tot aan tranen toe ontroerend. Het zet je aan het denken over de wereld, de politiek en de media. Over de invloed van al die factoren op het geweten van de 'onwetende westerling'. Dat deelt de lezer met de auteur. Zij is oprecht bezorgd over het lot van haar volk, haar 'bloed', haar thuis. Niet alleen maakt ze zich zorgen over de Fayu, waar ze bij is opgegroeid, maar alle inheemse (nomaden)volken in Indonesië.
Ondanks de gebreken van het boek moet je het toch lezen. Het geeft je inzicht in een wereld die wij westerlingen niet kennen. Een wereld die we wel zouden móeten kennen. Wat dat betreft is het zeer geslaagd, haar bezorgdheid is oprecht, haar emoties ook. Als ze in haar volgende boek nog wat aandacht aan de vorm, opbouw en schrijfstijl besteedt, dan is Kuegler een 'must have' in de boekenkast.
Afbeelding verwijderd door redactie
Sabine Kuegler
Terug naar de Jungle
240 bladzijden
Uitgeverij Sirene
ISBN: 978-90-5831-442-0
Adviesprijs: 19,95 euro
Bestel Online!
Terug naar de jungle
S. Kuegler