Young Elvis

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Disc 1: de miniserie Elvis: The Early Years

Tiener Elvis woont met zijn ouders en oma in een arbeiderswijk in Memphis. Zijn vader heeft moeite om de eindjes aan elkaar te knopen, maar desondanks heeft Elvis alles wat zijn hartje begeert en dromen te over. Zijn moeder verwent haar enige zoon met alles wat ze heeft, maar dat heeft een reden. Elvis' tweelingbroertje Jesse is namelijk bij hun geboorte overleden en ze is als de dood dat Elvis haar ook ontnomen wordt. Elvis is daarom een echt moederskindje, maar goed opgevoed, godvrezend, altijd enorm beleefd en alom geliefd.
Zijn doorbraak komt wanneer de eigenaar van de kleine opnamestudio 'Sun Studio' hem ontdekt als blanke zanger, die met een 'zwarte' sound kan zingen. Lokaal stijgt zijn populariteit enorm met gillende meidenmassa's als gevolg, maar hij wordt al snel te groot voor de 'Sun Studio' en Kolonel Tom Parker neemt de jonge Elvis daarna onder zijn hoede. Onder diens leiding komen al Elvis' dromen uit en groeit Elvis via televisie en Hollywood uit tot de wereldster zoals wij hem kennen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Voor de echte Elvisfans brengt deze dvd niets nieuws. Wij wisten al dat hij de allereerste blingbling droeg - met een voorliefde voor de kleur roze én de eerste échte - flauwvallende - groupies had én de eerste artiest was met een heel gevolg a.k.a. The Memphis Maffia en dat Elvis' Graceland al lang voor Neverland bestond. Kolonel Tom Parker was de eerste manager 'pur sang', die ervoor zorgde dat Elvis de zanger ineens ook Elvis de acteur werd. Elvis is hem zijn hele leven lang trouw gebleven, ondanks de vele verwijten aan het adres van de Kolonel, dat hij Elvis zou uitputten ten einde zijn eigen zakken te vullen.

Rhys-Meyers zet Elvis heel waarheidsgetrouw neer, compleet met diens grillen, drank- en drugsgebruik. Als geliefde hield hij er een dubbele standaard op na; hij 'bewaarde' Priscilla bijna drie jaar lang tot hun huwelijk op haar 18e, maar ondertussen had hij vele sexuele escapades met andere dames. Ondanks al zijn nukken en grillen, blijf je hem tóch mogen op een bepaalde manier. De Golden Globe voor Rhys-Meyers is wat dat betreft helemaal terecht. Eén klein minpuntje: zijn playback-werk was niet geheel zuiver, vooral niet bij het nummer If I can dream. Maar er komen niet zoveel liedjes voor in de film en wellicht dat het een niet-Elvis-fan niet eens op zou vallen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Disc 2: Elvis: The Last 24 Hours

Ook disc 2 brengt niets nieuws; hierop worden de laatste 24 uur van Elvis in documentairestijl weergegeven aan de hand van gesprekken met insiders. Maar het is een intiem en eerbiedwaardig portret van de King geworden. Zijn oudste en beste vrienden vertellen hun meest intieme, onthullende en vaak verbazingwekkende verhaal. Elvis vertrouwde deze mannen dan ook zijn leven toe en met hen deelde hij vaak zijn diepste gedachten en geheimen. Zij waren altijd aan zijn zijde, tijdens zijn leven, tournees en zelfs huwelijk, maar dus ook tijdens de laatste uren van zijn leven. Elvis didn't leave the building, he has simply left this life... Al met al een prachtige dvd voor de echte fans van één van de meest populaire iconen en entertainers van de twintigste eeuw: Elvis, voor eens en voor altijd The King!

Afbeelding verwijderd door redactie

Elvis: The Early Years
Met o.a. Jonathan Rhys-Meyers, Rose McGowan & Randy Quaid
Tijd: 222 minuten (2 DVD's)
Uitgebracht door: Dutch Filmworks
Adviesprijs: 20,99 euro
Adviesleeftijd: alle leeftijden

Bestel Online!

Elvis The Early Years
Jack Noseworthy