Het stiefkind

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Stiefmoeder Helen is pas zeventien als ze de zorg over een klein meisje krijgt. Maar dat is geen enkel excuus voor de toenemende gruwelijkheden waar ze het kind aan onderwerpt. Het begint met schelden en kleineren en gaat van kwaad tot erger. Donna krijgt niets meer te eten, wordt opgesloten in haar kamertje of moet uren in haar onderbroek en hemdje op de koude badkamervloer blijven staan. Ze mag zich niet bewegen, want Helen ziet alles. Ook naar het toilet gaan hoort er niet bij en Donna moet kiezen tussen twee kwaden. Stiekem naar de wc en daarna verschrikkelijk gestraft worden of het laten lopen en óók verschrikkelijk gestraft worden. Ze kiest vaak voor het laatste, dan verdrijft ze de kou door de warme urinestraal die langs haar benen loopt. Helen verbiedt haar echter zich te wassen en stinkend moet het kleine meisje naar school. Met als gevolg dat ze ook daar een paria wordt. Geen enkele volwassene neemt het voor haar op.

Als Donna acht jaar oud is, geeft Helen regelmatig feestjes in huis. Overdag, zodat vader Ford het niet merkt. De muziek gaat hard aan en op een dag laat Helen één van haar mannelijke gasten Donna misbruiken. Giechelend achter de gesloten deur hoort ze het gillen en huilen van het meisje aan. Dat is het begin van een nog gruwelijker misbruik. Naast de verwaarlozing, verhongering en de lichamelijke martelingen, laat Helen haar stiefdochter verkrachten door iedereen die het maar wil. Donna wordt er op uit gestuurd om 'klusjes' te doen bij anderen en vrijwel elke man, allemaal respectabele burgers van de stad, misbruikt haar daarbij. Helen vernietigt alle kleine beetjes liefde die de richting van Donna dreigen op te gaan en de slappe zak van een vader Ford laat alles toe.

Het is ongelooflijk wat Donna Ford (1959) heeft moeten meemaken. Nu is ze kunstenares en moeder van drie kinderen. Als haar oudste broer in 2004 besluit aangifte te doen tegen Helen, wordt ook Donna door de politie gevraagd haar verhaal te doen. Dan stort haar zorgvuldig opgebouwde wereld in. Twee jaar lang herbeleeft ze alle martelingen. Tot ze in de rechtzaal tegenover Helen Ford staat. Donna heeft gewonnen. Helen heeft haar niet klein gekregen. Ze is zwaar beschadigd, maar niet gebroken. Helen Ford wordt veroordeeld.

Je zou denken dat Het Stiefkind het zoveelste boek over kindermishandeling is. Al lezende kun je je niet aan die indruk ontrekken. Toch straalt er een levenslust uit de vertelling, die niet vaak in dergelijke boeken naar voren komt. Donna schrijft niet om haar eigen verhaal kwijt te kunnen, ze schrijft om het kind een stem te geven. Om de mensen om zich heen te laten kijken en hun ogen te openen. Nog elke dag ondergaan kinderen als Donna martelingen zoals die van haar. Misschien wel in jouw buurt. Het Stiefkind geeft die kinderen een stem en wellicht merken wij hen wel op, zoals Donna helaas niet werd opgemerkt.

Afbeelding verwijderd door redactie

Donna Ford
Het Stiefkind
288 bladzijden
Uitgeverij: Arena
ISBN: 90-6974-8401
Adviesprijs: 18,95 euro

Bestel Online!

Het stiefkind
Donna Ford