Moss gaat ver terug

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Naast Dorleijn bestaat Moss uit toetsenist en gitarist Bob Gibson, bassist Jasper Verhulst en drummer Finn Kruyning. Dorleijn en Gibson leerden elkaar kennen bij Caesar, Marien speelde gitaar en Bob werkte toen als lichtman. Het klikte en de twee begonnen samen liedjes te schrijven. Met Verhulst en Kruyning erbij was Moss een feit en in de afgelopen drie jaar werd er veelvuldig opgetreden. Ze werden opgemerkt, want de band stond al in het voorprogramma van Johan, Bettie Serveert en Razorlight. Intussen werd samen met producer Frans Hagenaars van Excelsior Recordings hard gewerkt aan The long way back, dat vanaf morgen in de winkels ligt.

Volgens eigen zeggen haalt Moss z'n invloed uit muziek van bands als The Cardigans, The Lemonheads, The Posies, Pink Floyd, Elliott Smith, E.L.O., Neil Young en ook Paul McCartney en The Beatles. En dat is ook wel te merken als je naar The long way back luistert. Daarnaast doen veel nummers je regelmatig terugdenken aan liedjes uit de jaren '60, wat bepaald niet vervelend klinkt. De veertien nummers zijn over het algemeen niet heel lang en sommigen duren zelfs amper twee minuten, ook iets wat je aan die periode doet denken.

Afbeelding verwijderd door redactie

Het openingsnummer Light of my life laat meteen zien dat je met een echte Excelsior-band te maken hebt: de typische gitaarsound die je vaak hoort bij bands van dit label komt meteen duidelijk naar voren. In Me for you is een aparte mix van gitaarpop en invloeden uit de jaren '60 te horen, wat ergens een beetje aan de Beach Boys doet denken. En The dissonant song doet erg denken aan die Fab Four uit Liverpool. Leuk is trouwens dat er naast de geijkte apparatuur veel verschillende (snaar-)instrumenten worden gebruikt.

Moss heeft met The long way back een prima debuut afgeleverd, wat zeker in het rijtje van bands als labelgenoten Johan, LPG, El Pino and the Volunteers en Gem genoteerd mag worden. Heel even moet je wennen aan het vrij hoge stemgeluid van voorman Dorleijn, maar dat went al snel en past ook bij de muziek. De grote schare van Excelsior-liefhebbers zal Moss met open armen ontvangen. En als het een beetje meezit, zal de rest van Nederland niet lang op zich laten wachten.

Moss
The long way back
Label: Excelsior Recordings
Speelduur: 40 minuten
Adviesprijs: 20,99 euro