Fire of Anatolia

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Nou ben ik een Riverdancefan van het eerste uur. Mijn verwachtingen voor deze show waren dus hoog gespannen. En ik kan met een gerust hart zeggen dat ze volledig zijn waargemaakt! Wat een wervelende show heeft deze groep dansers weten neer te zetten. Je krijgt als publiek een mix van ballet, vermengd met moderne en oosterse elementen voorgeschoteld. Snelheid, gratie, souplesse en opzwepende ritmes zorgen voor entertainment op topniveau! Tel daarbij de vele kleurrijke, schitterende kostuums op en het plaatje is compleet.


Wat mij meteen opvalt is dat deze stijl van dansen levendiger is dan het statische dat de Ierse volksdans met zich meebrengt. Het is losser, vrolijker ook. Alle dansen worden natuurlijk ondersteund door Turkse muziek. Al meteen na de eerste linedance aan het begin van de show heeft het gezelschap het publiek al 'in the pocket'. We krijgen even later een staaltje buikdansen te zien, waarbij je onbewust ineens moet denken aan je eigen stramme heupen. De choreografie is ronduit geweldig en de hele show is strak geregisseerd. Complimenten voor artistiek directeur Mustafa Erdoğan! Fire of Anatolia: the legend of Pandora vertelt een historisch verhaal waarin goed en kwaad het tegen elkaar opnemen. De kracht en dynamiek waarmee het 'kwaad' wordt neergezet is indrukwekkend. Aasgieren in zwart gevleugelde kostuums als metafoor voor het kwade. Uiteindelijk komt het tot meerdere confrontaties tussen goed en kwaad, onder andere in een stokgevecht. Maar natuurlijk overwint uiteindelijk het goede.


Deze show tourt sinds 2006 over de hele wereld en verschillende celebrities hebben hem dan ook al gezien. Mocht je mijn persoonlijke mening niet overtuigend genoeg vinden om deze show toch écht te gaan zien, dan geven de uitspraken van de celebs je misschien nog het laatste zetje om kaarten te gaan reserveren. Celine Dion vond het namelijk "een magnifieke show". Joe Cocker gaf aan het "de beste, meest energieke en dynamische show van de laatste jaren" te vinden. En Shakira noemde het "een fenominale oost-west synthese". Overtuigd?

Kijk voor de actuele speellijst van de tour op: Fire of Anatolia