Het leugenverhaal

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Het leugenverhaal

is de eerste gezamenlijke roman van Paul Verhuyck en Corine Kisling. Eerder publiceerden zij ieder afzonderlijk al vijf romans. Zo won Kisling in 1997 met Satan in de polder de Schaduwprijs voor het beste literaire thrillerdebuut. In 2004 werd haar thrillerroman Afgrond genomineerd voor de Diamanten Kogel. Verhuyck heeft ook een mooi cv. Zo werd zijn debuut De doodbieren in 1992 bekroond met de Anton Wachterprijs en de Vlaamse debuutprijs. Op de tiplijst van zowel de AKO- als de Libris Literatuurprijs stond hij met De binnendienst. Wat zal dit opleveren als ze samen een boek schrijven?

Dat ze kunnen schrijven, is voor niemand een raadsel meer. Of ze ook samen tot een mooi eindresultaat kunnen komen, is natuurlijk de vraag. Tijdens de boekpresentatie wordt in ieder geval duidelijk dat de sprekers er veel van verwachten. Zo geeft Peter Nijssen van Uitgeverij De Arbeiderspers toe dat hij niet kon ontdekken wie welke delen heeft geschreven. "Boeiend, spannend en bij tijden humoristisch. Een boek dat je alleen opzij legt voor de primaire mensenlijke behoeften", vertelt Luc Verhuyck.

Burgemeester Mulder van de gemeente Hulst, waar Graauw onder valt, krijgt het eerste exemplaar. Hij verwoord de gedachten van vele aanwezige bezoekers. "Het liefst zou ik nu naar huis gaan om te lezen." Dat gevoel wordt alleen maar sterker als Kisling een deel uit het boek voorleest.

Na afloop scoor ik snel een boek en ga naar huis, zodat ik meteen het verhaal kan lezen. In het boek worden twee Europese mythes met elkaar in verband worden gebracht. Het mij wel bekende verhaal Van den vos Reynaerde en de Heilige Graal, waarvan ik in eerste instantie niets afwist.

Afbeelding verwijderd door redactie
Corine Kisling en Paul Verhuyck tijdens de boekpresentatie

Misschien zeggen de mythes je ook niets en ben je niet geïnteresseerd in het verleden, maar dat is geen enkel probleem. Het leugenverhaal speelt zich namelijk niet af in het verleden, maar juist nu en in de toekomst. In dit boek keert de Amsterdamse uitgever Lucas Mingus terug naar zijn geboortedorp in Zeeuws-Vlaanderen, omdat zijn tante is overleden. Daarnaast heeft zijn oude leermeester Rosseel hem om hulp gevraagd. De monnik is in de problemen gekomen, nu hij een verhaal heeft gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift over Reynaert de Vos en de Heilige Graal. Lucas wil de bejaarde man graag helpen en raakt zonder dat hij het weet ook betrokken bij de problemen. Eigenlijk wil Lucas snel weer naar Amsterdam, maar dat blijkt moeilijker dan verwacht. Er zijn zoveel mensen die vragen voor hem hebben. Iedereen lijkt geïnteresseerd te zijn in het huisje dat hij van zijn tante geërfd heeft. Heeft dit misschien iets te maken met het artikel van Rosseel?

Als lezer werd ik door de spannende schrijfstijl van het duo meteen in het verhaal getrokken. Wat er om me heen gebeurde, kon me op dat moment niets schelen. Ik wilde gewoon weten wat Lucas zou gaan doen. En dan waren er die momenten van herkenning die een lach op mijn gezicht toverden. Als insider merk ik heel goed dat de schrijvers zich hebben laten inspireren door hun woonomgeving. Het dorp wordt beschreven, zoals iedereen hier in de buurt Graauw kent. Zouden de bussen toeristen, die in het boek worden beschreven, na het lezen van dit boek ook een kijkje in Graauw komen nemen?

Het leugenverhaal is echt een aanrader. Mensen die geïnteresseerd zijn in het verleden zullen hier veel plezier aan beleven. De schrijvers zijn namelijk echt in het verleden gedoken. Ze hebben niet zomaar lukraak dingen verzonnen. Zo is de overtuigend geactualiseerde identificatie van Willem van Boudelo als Reynaertauteur geschreven door Rik van Daele in Tiecelijn 18 (2005, 'De Robotfoto van de Reynaertdichter'). Kan de geschiedenis jou gestolen worden? Geen probleem. Het leugenverhaal is een ontzettend spannend boek. De schrijvers hebben mij meerdere malen verrast. Ben je een liefhebber van de Nederlandse taal? Dit schrijversechtpaar kan echt toveren met woorden. Ik kan niet wachten op het volgende boek van het tweetal. Wat mij betreft mogen ze Nicci French achterna!

Afbeelding verwijderd door redactie

Kisling & Verhuyck
Het leugenverhaal
319 bladzijden
Uitgeverij: De Arbeiderspers
ISBN: 978-90-295-6490-8
Adviesprijs: 17,95 euro

Bestel Online!

Het leugenverhaal
Corine Kisling & Paul Verhuyck