Engelen des doods

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Nachtzuster

Als je als patiënt in een ziekenhuis ligt, komt het waarschijnlijk geen moment in je op dat degene die jou verzorgt jou zou kunnen zien als doelwit voor moord... Toch zijn er tegenwoordig over de hele wereld seriemoordenaars actief in de gezondheidszorg. Seriemoordenaars in de gezondheidszorg misbruiken hun positie en vermoorden op verschillende tijdstippen tenminste twee patiënten en zijn theoretisch in staat nog meer slachtoffers te maken. Hun motieven zijn over het algemeen zelfzuchtig: ze doen het omdat ze op de één of ander manier van het moorden genieten.

Moeder Teresa

Paula Lampe neemt het probleem van seriemoordenaars in de gezondheidszorg zo serieus, dat ze er alles over verzamelt wat ze er over kan vinden, dat analyseert en vervolgens wereldkundig maakt. In 2002 beschreef zij in het boek Het moeder Teresa syndroom de geschiedenis van de ziekenverzorgster Martha U. Die werd in 1996 veroordeeld voor moord op vier demente bejaarden. Hoewel er genoeg bizarre zaken te vinden zijn, concentreert Paula Lampe zich in het boek Engelen des doods op vijf internationale zaken die de wereld schokten. De gegevens in dit boek zijn gebasseerd op internationale research naar 65 daders die tussen 1975 en mei 2005 hun patiënten ombrachten. Paula Lampe gaat bij de vijf daders dieper in op de zaken dan je in een krant zult lezen. Met als doel een antwoord te geven op de volgende vragen:

- Hoe vaak zijn patiënten in de gezondheidszorg het slachtoffer van seriemoordenaars?
- Welke signalen zijn waar te nemen vóórdat een personeelslid serieus verdacht wordt?
- Wat valt er te zeggen over de misdrijven en zijn er onderlinge overeenkomsten?
- Wie zijn de daders en welke kenmerken delen ze?
- Wat is het motief?
- Welke maatregelen moeten getroffen worden om daders te stoppen?

Verbazingwekkend

Door deze vragen en antwoorden krijg je als lezer meer informatie over het leven en handelen van Lucia de B., Rudi Paul Z., Gwendolyn Graham en Catherine Wood, Efren Saldivar en Harold Shipman: seriemoordenaars in de gezondheidszorg. Veel mensen verwachten dat dit soort moordenaars door hun werk snel tegen de lamp zullen lopen, maar het is echt verbazingwekkend om te lezen hoe deze mensen ? ondanks vaak vele verdenkingen - jarenlang ongestoord hun gang konden gaan. Zo kon de Engelse huisarts Harold Shipman dik 25 jaar lang zijn gang gaan en is hij verantwoordelijk voor misschien wel 250 moorden. De Amerikaanse Gwendolyn Graham en Catherine Wood werkten als team en beschouwden het vermoorden van minstens vijf oudere patiënten als een erotisch spel. Door onder ander te lezen hoe de collega?s van de vijf moordenaars in dit boek terugkijken op de signalen en situaties, wordt duidelijk dat zij al wel hun bedenkingen bij het gedrag van hun collega hadden. Vaak loopt er ook een onderzoek naar de desbetreffende verpleegkundige, maar door een te kort aan personeel in ziekenhuizen kunnen de verdachten vaak gewoon blijven werken.

Genezen

Engelen des doods is een waardevol document. Het opent je de ogen en je zult door de verzamelde achtergrondinformatie het verdachte gedrag bij gezondheidsmedewerkers (die zich ontpoppen tot seriemoordenaars) waarschijnlijk wel eerder en beter kunnen herkennen. Het maakt je er in ieder geval van bewust dat de regels in de gezondheidszorg echt moeten worden verscherpt en dat er beter toezicht nodig is op de naleving daarvan. Gelukkig heeft het overgrote deel van overlijdensgevallen in gezondheidsinstellingen niets te maken met criminaliteit. Maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen...

Paula Lampe
Engelen des Doods
176 bladzijden
Uitgeverij: Karakter
ISBN10: 9061128250 | ISBN13: 9789061128250
Adviesprijs: 14,99 euro

Bestel Online!

Engelen des doods
Paula Lampe