Fascinatie voor forensisch onderzoek

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De succesvolle Amerikaanse serie Crime Scene Investigation draait alweer bijna zeven jaar en de spinn offs (CSI: Miami, CSI:New York) daarvan zijn al net zo succesvol. Sterker nog, in Frankrijk is CSI:Miami verruit de meest favoriete buitenlandse serie van allemaal. In Nederland staat CSI:Miami op de tweede plaats, gevolgd door CSI:New York! Praat je met vrienden over de series dan hoor je al snel dat ieder zijn of haar favorietje heeft. Zo is mijn moeder helemaal lyrisch van Horatio (CSI:Miami) en kan mijn vriendin geen aflevering missen van Crime Scene Investigation; de originele serie.

Het grote succes

Het grote succes van de serie is grotendeels te danken aan de Joods-Amerikaanse producent Jerry Bruckheimer die allereerst vooral films op zijn conto had staan. Beverly Hills Cop, Top Gun, Pearl Harbor en Pirates of the Caribbean zijn een aantal van zijn geniale producties. In 2000 breekt hij definitief door in televisieland met het nu wereldwijd uitgezonden CSI en haar spinn offs. Ik weet nog goed toen het eerste seizoen Crime Scene Investigation op RTL werd uitgezonden. Niet eerder werd op een dergelijk gedetailleerde wijze het forensisch onderzoek in beeld gebracht; in supermooie close-ups en prachtige computerfilmanimaties. De eerste afleveringen zat ik op het puntje van mijn stoel en had ik met vriendinnen een waar CSI-avondje op de vrijdag. Wat te snacken, wat te drinken en genieten van elke opgeloste misdaad. Toegegeven; na een aantal seizoenen ebte de fascinatie voor forensisch onderzoek wat weg en was ik, samen met andere critici, nogal sceptisch. "Ja, hoor... in het écht kun je niet met je loswapperende haren een misdaadplek onderzoeken op DNA-materiaal. In het echie lopen er op een crimescene saaie mensen met witte mutsjes en kapjes op" dacht ik. En toch.... een avondje CSI is nog steeds favoriet en een grote dvd-box met maar liefst twaalf afleveringen zijn erg welkom!


Jerry Bruckheimer

Horatio, de redheaded hero
CSI:Miami

heeft Horatio Caine als forensisch held. Horatio is is hoofd van het laboratorium in Miami en is naast forensisch analist voormalig bomopruimingsdienst officier. De roodharige teamcaptain is altijd bezorgd als het gaat om zijn speurders Calleigh, Tim Speedle, Eric Delko en Alexx Woods. Elk personage heeft haar eigen expertise en lost wekelijks een misdaad op. Het fijne aan CSI:Miami is dat er, in tegenstelling tot de twee andere series, per aflevering één misdaad wordt opgelost in plaats van twee.


Het Miami team

From the grave

Eén van de beste afleveringen uit seizoen vier vind ik de eerste: tijdens de begrafenis van de moeder van een ex-bandlid (Mala Noche) wordt een moord gepleegd. Op lugubere wijze. De moordenaar verstopte zich in de grafkist en opende op een zeer emotioneel moment het vuur op tientallen mensen. We zien hoe het team intuïtief aan aanwijzingen komt en het is gewoon erg slim gevonden allemaal. De verhaallijn is altijd kloppend en het plot is nooit afgeraffeld.

Verzamelwoede aangewakkerd

Eerlijk is eerlijk; de fascinatie voor forensisch onderzoek blijft altijd wel een beetje. Het schijnt zelfs dat de series hebben gezorgd voor veel meer aanmeldingen op studies en opleidingen die met forensisch onderzoek te maken hebben. En het blijft knap dat de serie al seizoenen lang een hit is en blijft. Het is alleen geen serie meer waar ik voor thuisblijf, en dat geeft niks want ik kijk gewoon wanneer het mij uitkomt! Een verzameling dvd-boxen is begonnen met CSI:Miami 4!

CSI: Miami, seizoen 4
Met o.a.Emily Procter, Khandi Alexander, David Caruso & Adam Rodriguez
Tijd: 500 minuten (3DVD's)
Adviesprijs: 39,99 euro
Adviesleeftijd: 12 jaar

Bestel online voor maar 34,99 euro!

Csi Miami 4: 1-12
Adam Rodriguez