Hulpkreet van moeder aarde
De documentaire is gemaakt met de hulp van verschillende experts die de aarde nauwlettend in de gaten houden. Wildlife-specialist dr. Mike Fay, atmosferisch deskundige professor V. Ramanathan, marien biologe dr. Sylvia Earle, die duizenden uren onder water doorbracht, en Nobelprijswinnares professor Wangari Maathai. Zij onderzoekt het verband tussen mensen en het land waarop ze leven.
Het gevaar van de smeltende ijskap
Klimaatverandering is de grootste bedreiging van de aarde. Een van de grootste oorzaken daarvan is de grote CO2-uitstoot - zo'n 7 miljard ton per jaar. Poolkappen smelten in een hoog tempo. Vorig jaar werd een groot gat in de noordpoolkap ontdekt. Een zogenaamde 'polynia', ter grootte van IJsland. Zoiets gebeurde nooit eerder. Later die zomer ontstond er een gigantische ijsbreuk van Rusland tot de Noordpool. Het zee-ijs slonk in de zomer van 2006 vijftien procent meer dan het normaal in de zomer doet. Zo'n 10% van de planeet is permanent bedekt met sneeuw en ijs. Al dat ijs werkt als een reflecterend schild voor de zon, waardoor er minder zonlicht in het water terecht komt en het een normale temperatuur kan behouden. Maar als dat ijs smelt, wordt het water een stuk warmer. Door het warmere water zal er weer meer ijs smelten, waardoor de cyclus versnelt. Wetenschappers voorspellen dat als het zo doorgaat, er in 2066 's zomers geen zee-ijs meer zal zijn op de Noordpool. Als de ijskap op Groenland volledig smelt, zal de zeespiegel zeven meter stijgen, waardoor vele kuststeden zullen overstromen.
Rampen
In 2006 waren er meer dan vijftig grote aardbevingen, meer dan zeventig tyfoons en orkanen en negentien dodelijke tornado's. Verder waren er honderden stofstormen, bosbranden, vulkaanuitbarstingen en één tsunami. Net als orkaan Katrina het jaar daarvoor, kunnen dit symptomen zijn van de ziekte die de aarde bedreigt. Door illegale houtkap ontstond in februari 2006 een enorme modderstroom op de Filippijnen, waarbij meer dan 900 mensen omkwamen. In Beijing kwam vroeger eens in de vijftig jaar een stofstorm voor. In 2006 alleen al waren dat er tien. Ook ging wereldwijd meer dan 38.000 vierkante kilometer bos in rook op.
Goede dingen
Gelukkig gebeuren er ook goede dingen. De president van Congo verklaarde twee gebieden tot nieuwe nationale parken. De CO2-uitstoot van 100.000 ton bij het WK 2006 in Duitsland werd door de voetbalbond gecompenseerd met bijdragen aan het genereren van biogas in India. De Chinese basketballer Yao Ming zwoor publiekelijk het eten van haaievinnesoep af. Voetballers in Ecuador adopteerden haaien als doel om zich voor in te zetten. De Green Belt Movement van Wangari Maathai plantte twee miljoen nieuwe bomen, die in het komende decennium bijna 900.000 ton CO2 zullen inademen. De VS verboden sleepnetvissen in een gebied van 388.000 vierkante kilometer en stichtten het Northwest Hawaian Islands National Marine Monument, een enorm reservaat dat zal fungeren als een grote vissenbroedmachine.
Draag je steentje bij
Deze documentaire zou iedere aardbewoner moeten zien. Het is een eye-opener die de omvang van het probleem van de klimaatverandering goed tot je laat doordringen. We zijn allemaal verantwoordelijk voor onze omgeving en alleen wij kunnen het proces dat uiteindelijk de ondergang van de aarde zal betekenen, vertragen of zelfs omkeren. Draag je steentje bij: plant een paar bomen, ga over op groene stroom en biogas, koop biologische producten en eet wat vaker vegetarisch. Dan blijft de aarde een plek waar we met z'n allen kunnen blijven leven, nog lang en gelukkig.
National Geographic - Earth Report
Tijd: 50 minuten
Uitgebracht door House of Knowledge
Adviesprijs: 16,99 euro
Adviesleeftijd: alle leeftijden
Bestel Online!
National Geographic - Earth Report