Aan de rand van de waanzin
Ik had het niet minder fout kunnen hebben. Susanne Fischer beschrijft weliswaar over wonen aan de rand van de waanzin, maar toch hebben ze ook daar, in Koerdistan, dezelfde problemen of dagelijkse werkzaamheden als ik hier in veilig Amsterdam. Susanne, een Duitse journaliste, is naar Noord-Irak vertrokken met het doel om Iraakse journalisten te leren met vrijheid om met vrijheid van meningsuiting om te gaan en onafhankelijk te berichten. Ze woont in een villa, samen met vijf andere vrouwen. Deze vrouwen komen uit de Verenigde Staten, Australië en Hawaï. Verschillende werelden komen samen op de gele bank die in de woonkamer van de villa staat.
Onderlinge ruzies om wat de huisgenoten zullen eten, kijken naar Desperate Housewives en een feestje geven. Het lijkt bijna of het geen oorlog is. Alsof er niet 100 kilometer verderop dagelijks mensen omkomen. Koerdistan is nog vredig. Ze maken zelfs een kleine thuisbioscoop om de hitserie Lost te kunnen kijken. Leuk en leerzaam om het leven in Irak eens op deze manier te lezen.
Susanne vertelt op prettige wijze hoe ze proberen de discussie op te roepen bij hun cursisten. Het leven in Koerdistan lijkt haast kabbelend te verlopen. Het lijkt bijna of er geen oorlog is. Bijna. Want af en toe komen er berichten binnen die het leven van de villa-bewoners eventjes op de kop zet. Naarmate het boek vordert, voel je je als het ware de spanning toenemen. De schrijfster weet op perfecte manier haar toenemende angst te verwoorden. Zelfs op zo'n manier dat je zelf ook bang wordt. En dat terwijl je eigenlijk net heel relaxed was.
Terwijl de onrust in het land toeneemt en steeds dichterbij komt, begint Susanne te daten. Ze ontmoet een leuke Koerdische man, Niaz. Susanne ontmoet zijn familie en beschrijft dit op mild-humoristische wijze. Ze heeft een erg prettige manier van vertellen en dat leest prettig weg. Irak, zeker het land van oorlog en ellende, maar Susanne laat ook een andere kant zien. Een kant die bijna niemand kent. De ware aard van de plaatselijke bevolking.
Een boek met vele facetten. Als blonde, Europese vrouw leven in Koerdistan is niet gemakkelijk. Toch heeft Susanne veel plezier en maakt ze vrienden. De andere kant van de medaille wordt ook zeer zeker niet geschuwd en dat maakt dit boek tot een uniek document van het leven als vrouwelijke Europeaan in Irak.
Afbeelding verwijderd door redactie
Susanne Fischer
Mijn jaar in Koerdistan
223 pagina's
Uitgeverij: Mouria
ISBN:978 90 458 0002 8
Adviesprijs: 16,90 euro
Bestel Online!
Mijn jaar in Koerdistan
Fischer, S.