Sextet: de nationale bedverhalen
De film is een aaneenschakeling van grappige dialogen en bekende gezichten. Zo speelt ouwe rot Jan Mulder een bekende schrijver/ex-voetballer die in bed belandt met een jonge (getrouwde) bewonderaarster. Grapjas Horace Cohen speelt een van de twee 'Transsylvanische hulpstukken' waar Katja Schuurman en haar lesbische vriendin Dieuwertje Blok gebruik van maken. Tygo Gernandt speelt de hoofdrol in een kleine flashback in de film. Hij introduceert het gezegde 'voor het zingen de kerk uitgaan' in de Nederlandse taal, als hij in de Middeleeuwen van bil gaat met een rapenverkoopster. Ook opvallend is de aanwezigheid van Sophie van der Stap in de film. Zij is bekend van het boek 'Meisje met de negen pruiken', over haar strijd tegen kanker. Geen Nederlandse film zonder een stel blote tieten en in 'een goedkope seksfilm', zoals de makers hun film zelf omschrijven, zou het bijna gek zijn als de acteurs hun kleren een keer aan zouden houden. Sextet maakt de verwachtingen wat dat betreft waar. De vele blote lijven zijn niet te missen.
IJdele Hollander met vlassig rood haar
Terstall speelt voortdurend met vorm. Sommige scènes zijn in zwart-wit of volledig geanimeerd. Ook is er een historische flashback. Maar het meest bijzondere is dat Sextet ook een film-in-een-film is. Een chagrijnige Vlaamse filmacademiedocent (Gene Bervoets) onderbreekt regelmatig de film om zijn klas filmstudenten te vertellen dat achter al die 'onnozele vormdingetjes' en het vele 'onfunctionele naakt' in Sextet een ijdele Hollander schuilgaat met vlassig rood haar en een flinke midlife crisis.
Al vanaf 2004 zegt Terstall zijn filmcarrière te beëindigen om zich te wijden aan de politiek. Voor die tijd wil hij nog wel een drieluik afronden over de thema's dood, seksualiteit en de rechtstaat. Sextet is na Simon het tweede deel in Terstalls trilogie over de Nederlandse samenleving, maar is daar zeker geen vervolg op, hoewel een groot deel van de Simon-cast ook in Sextet te zien is. Cees Geel, Nadja Hüpscher, Maria Kooistra en Rifka Lodeizen hebben elk een bijzondere rol in het verhaal. Terstall zelf noemt de film "mijn kleine bijdrage ter onttrutting", waarmee hij vooral de toenemende invloed van hypocriet religieus dogmatisme op het leven van alledag bedoelt.
No-budget
Al in 2001, ruim voor het maken van de film Simon, besluit Eddy, samen met producent Trent, met de productie aan te vangen en niet te wachten tot de financiering rond is. Drie maanden later starten de opnamen met ?6.000 aan onkosten. Na deze eerste draaiperiode gaat men op zoek naar geld om de film verder af te maken en de noodzakelijke kosten zoals materiaal en eten te kunnen betalen. Via diverse privé-investeerders komt een budget van ?67.000 beschikbaar: een bedrag waarvoor de film geproduceerd kan worden. Wel met de toezegging van cast, crew en facilitaire bedrijven dat ze afzien van een honorarium. In de loop der jaren wordt de film, afhankelijk van de beschikbaarheid van de makers, in delen opgenomen.
Hier en daar is Sextet voor de preutse Nederlander een beetje té, maar overall is het een vermakelijke film vol humor en bekende gezichten. Alleen al voor de hilarische dialogen (die af en toe verder dan het toelaatbare gaan) zou je Sextet moeten gaan zien. En die paar tieten, ach die neem je dan op de koop toe.
Sextet
Speelduur: 105 minuten
Adviesleeftijd: 16 jaar
Vanaf 13 september in de bioscoop
Bekijk de trailer op www.sextetdefilm.nl