Het raadsel man
belooft verder te gaan dan de vele stereotypen over mannen en zegt te onthullen hoe mannen echt tegen zichzelf, hun leven en de wereld aankijken. Maggie Hamilton vertelt in ieder hoofdstuk over de kijk van de man op een bepaald aspect in het leven. Zo zijn er onder andere de hoofdstukken 'Zoons en hun moeders' , 'Vaders en hun dochters' en 'Mannen en seks'. Ze laat hierbij constant mannen van verschillende leeftijden aan het woord. Hamilton begint bij het begin, toen onze mannen nog kleine jongetjes waren.
Dit eerste deel van het boek vind ik een behoorlijke open deur. 'Ook jongetjes, niet alleen meisjes, hunkeren naar lichamelijk contact' en 'jongens zijn ook gevoelig' concludeert Hamilton. Als jongens vanaf de eerste levensjaren ingeprent krijgen dat ze harder en stoerder moeten zijn dan meisjes, gaan ze dingen opkroppen en minder praten over hun gevoelens. Ik denk dat dit geen nieuwe informatie is.
Ik blijf de open deuren tegenkomen ('Ook mannen verlangen wel degelijk naar echte intimiteit'), maar hoe verder ik in het boek kom, hoe leuker ik het vind om te lezen. Ik vergelijk de uitspraken van de geinterviewde mannen met de mannen die belangrijk zijn in mijn leven: mijn broers, mijn vader, mijn vriend. Het is grappig om te lezen dat mijn vriend niet de enige is die zich soms geen raad weet als ik ineens enorm hard moet huilen om niks, maar gewoon omdat je echt even moet janken. En dat mijn broer niet de enige broer is die de partnerkeuze van zijn zusje nauwlettend in de gaten houdt. En het schijnt volkomen logisch te zijn dat diezelfde broer op zijn zestiende wel om twee uur thuis mocht zijn, terwijl ik me, toen ik die leeftijd drie jaar later bereikte, om één uur bij mijn vader moest melden.
Het raadsel man is is lekker om te lezen maar geeft meer herkenbare informatie over de mannen in je leven, dan dat het je nieuwe inzichten geeft. Ik denk dat ik meer van de mannen in mijn eigen leven leer, dan van Maggie Hamilton. Hoe zouden wij het vinden als een man een boek schrijft over hoe wij denken? Pfff, wat weet zo'n vent ervan, is mijn reactie waarschijnlijk. Daarom denk ik dat Hamilton het mannelijk brein niet kan doorgronden, maar dat je dat lekker zelf moet doen door met je vriend te blijven communiceren, het gesprek met je vader aan te gaan en je broer gewoon de oren van zijn hoofd te vragen als dat nodig is. Het raadsel man is leuk als Sinterklaascadeautje, niet als serieus leesvoer.
Het raadsel man
M. Hamilton
352 bladzijden
Uitgeverij The house of books
ISBN: 9789044319033