Waar ligt het cokepunt?

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Drugsverslaving. Je denkt altijd dat het een ver-van-je-bed-show is, dat het in jouw omgeving niet voorkomt. Maar schijn bedriegt. Dat ervaart ook Gary Kok, als ze ontdekt dat haar zoon Ruud verslaafd is aan cocaïne. En niet zo'n beetje ook: al zijn geld - en het hare - gaat er aan op. Toch duurt het lang voor Gary beseft dat haar zoon echt zwaar verslaafd is. Steeds denkt ze een verklaring te hebben voor de dingen die gebeuren. Bovendien is Ruud een makkelijke prater, die de mensen in z'n omgeving snel weet te overtuigen. Keer op keer zet ze haar zoon uit huis, maar net zo vaak neemt ze hem ook weer terug in huis. Zelfs haar relatie komt daardoor onder druk te staan.

De gebeurtenissen in de loop der jaren worden door zowel moeder als zoon openhartig beschreven in Cokepunt. Alle pijn, ellende en verdriet komen naar voren. Dat maakt het boek heftig; vooral de ervaringen van Gary lijken mij voor moeders bijzonder confronterend. Want hoe moet je omgaan met een verslaafd kind? Hoe ga je om met je verdriet en de teleurstelling? Iedereen hoopt natuurlijk dat zijn of haar kind het beste bereikt in het leven en een verslaving past niet in dat ideaalbeeld. Maar ook voor Ruud is het een moeilijke weg: hij heeft niet alleen te maken met zijn drang naar steeds meer cocaïne, hij heeft ook te maken met dealers die geld willen zien. Dat hij daarvoor geld moet stelen van zijn ouders, lijkt hij de normaalste zaak van de wereld te vinden. Toch heeft Ruud ook last van depressies en hij probeert op een gegeven moment zelfmoord te plegen. Na een verblijf in een Schotse afkickkliniek gaat het uiteindelijk toch de goede kant op.

Hoewel ik zelf geen drugsverslaafde mensen ken, kan ik me wel voorstellen dat het een vreselijke impact heeft op zowel het leven van een verslaafde als zijn omgeving. De openhartigheid van zowel Gary als Ruud maakt dat je Cokepunt in één adem uit wil lezen en je gaat ze gaandeweg steeds meer bewonderen. In 2004 richtte Gary bovendien de zelfhulpgroep Moedige Moeders op, omdat ze naar haar idee te weinig hulp kreeg van instanties. Ze heeft hiervoor het Nationale Compliment ontvangen. En dat is meer dan terecht! Na het daadwerkelijke verhaal geeft Gary Kok veel nuttige tips en adressen, waar mensen die te maken hebben met een verslaving zeker wat aan hebben. Voor ouders lijkt het me sowieso een goed boek om te lezen, want zoals gezegd: een verslaving is altijd dichterbij dan je denkt.

PS. Wat voor ons van Vrouw.nl erg leuk is: Gary en Ruud schreven het boek samen met onze oud-collega Marlou Roossink. Vorig jaar schreef ze al samen met Janneke Schoonhoven het indrukwekkende boek Kom niet aan mijn kinderen, over de ontvoering van Jannekes kinderen Amar en Sara.



Cokepunt
Gary Kok & Ruud Hansen met Marlou Roossink
192 bladzijden
Uitgeverij: De Boekenmakers
ISBN: 9789077740125