Oud dieet in nieuw jasje gestoken (+ WIN)
Montignac-deskundigen Ria Tummers en Francis van Arkel hebben de methode van Montignac nieuw leven ingeblazen. De bekende uitgangspunten van Montignac zijn gebleven, maar aangepast aan vernieuwde inzichten en aan deze tijd. Uitgangspunt van het dieet van Montignac, of beter gezegd: de Montignac-levenswijze - want dat is het meer - is niet het tellen van calorieën. Voeding wordt beoordeeld op de samenstelling en kenmerken van bepaalde voedingsstoffen. Ook wordt er gekeken of ze bij elkaar passen in bepaalde combinaties. Dit wordt gedaan op basis van de glycemische index (GI) van koolhydraathoudend voedsel. Koolhydraten met een hoge GI passen niet binnen deze methode, want dat zijn dikmakers. Producten met een lage GI zorgen ervoor dat de alvleesklier en het insulinesysteem goed functioneren, waardoor je afvalt.
Het boek Makkelijk op gewicht, lekker eten en gezond leven, begint met het behandelen van deze theorie. Op zich best taaie kost, maar laat je er niet door uit het veld slaan. Dat je niet alles uit je hoofd hoeft te leren of urenlang zelf moet puzzelen op de juiste combinaties, blijkt verderop in het boek. Daar staan kant en klare weekmenu's en boodschappenlijstjes voor een periode van dertien weken. De eerste zes weken zijn erop gericht om de alvleesklier rust te gunnen en het insulinesysteem te herprogrammeren, waardoor je je fitter gaat voelen en zult afvallen.
De tweede fase is die van de gewichtbeheersing: eventueel verder afvallen, en uiteindelijk ervoor zorgen dat je dat nieuwe gewicht ook weet vast te houden. Montignac belooft je dat je geen honger hoeft te lijden. Je mag naar behoefte eten, mits je je maar aan de regels houdt, naar je lichaam luistert en je jezelf niet volpropt. Waar Montignac zich nog meer in onderscheidt in vergelijking met andere diëten, is dat je dagelijks één of twee glazen wijn mag drinken. En natuurlijk is voldoende beweging - zoals bij ieder gezond dieet - ook wenselijk.
Tien jaar geleden heb ik zelf ook een tijdje Montignac gevolgd, mét resultaat. Wat ik me vooral herinner van deze tijd, is dat ik als liefhebber van bruin brood met kaas of vlees niet voldoende aan mijn trekken kwam. Jam of rauwkost was toen de enige toegestane combinatie met brood. Maar dat is nu veranderd, gelukkig. Er zijn meer mogelijkheden voor broodliefhebbers en de schrijfsters van dit boek geven ook veel goede tips over uit eten gaan of lunchen op het werk. Wat betreft de recepten: deze zijn qua hoeveelheden steeds voor twee of vier personen. Handig, want zo kan het hele gezin (eventueel met wat kleine aanpassingen) gewoon mee-eten.
Uit ervaring weet ik dat er twee soorten lijners zijn: de ene helft heeft voldoende aan duidelijke richtlijnen en vogelt verder alles zelf wel uit. De andere helft houdt zich het liefst aan een strak weekmenu, dat van A tot en met Z staat voorgeschreven. Met dit boek, vol heerlijke recepten, mooie foto's, goede tips, uitleg én een (beperkte) GI index, zullen beide partijen tevreden zijn!
Makkelijk op je gewicht, lekker eten en gezond leven
Ria Tummers & F. van Arkel
232 bladzijden
Uitgeverij: Strengholt
ISBN: 9789049400217
WIN!
Vrouw.nl mag 10 Motignac-boeken weggeven. Geef, om kans te maken op dit boek, antwoord op de volgende vraag:
Op basis van welke factoren wordt voeding bij het Montignac-dieet beoordeeld? (Tip: zie artikel voor het antwoord!)
Mail je antwoord naar prijsvraag@vrouw.nl, vermeld "Montignac" als onderwerp en zet in het mailtje tevens je naam, adres en gebruikersnaam op Vrouw.nl. Zonder geregistreerde gebruikersnaam kan je helaas niet meedoen! Slechts één deelname per adres wordt geaccepteerd. Deze prijsvraag loopt tot vrijdag 6 februari 09.00 uur.