Manipuleren kun je leren

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Frank van Marwijk, expert op het gebied van lichaamstaal, definieert manipulatie als 'invloed op de ander uitoefenen zonder dat hij of zij het merkt'. Dat mag niet zo netjes lijken, het hangt ervan af wat je ermee beoogt. Stel: je hebt geen zin om langs te gaan bij een klant. In plaats van mokkend je auto in te stappen bel je hem op. Na een beetje smalltalk over een onderwerp dat hem interesseert, vraag je of hij je voorstel telefonisch wil bespreken, óf dat hij het liever per mail ontvangt. Resultaat: je klant voelt zich gehoord en jij hoeft niet op pad. Iedereen blij dus.

Van Marwijk leert ons dat succes soms meer wordt bepaald door de indruk die je wekt, dan door hoe je je werk daadwerkelijk uitvoert. Heb je ook zo’n collega, die de kantjes ervan afloopt, maar wél graag met de eer strijkt? Heel irritant als zo iemand promotie krijgt, terwijl jij je ongezien in het zweet werkt. In Manipuleren kun je leren komen twaalf schijnmanoeuvres aan bod, waarmee je anderen kunt laten merken hoe druk je het eigenlijk hebt. Zo doe je er, volgens Van Marwijk, goed aan je pc bij binnenkomst direct op te starten en een paar papieren op je bureau te leggen. Daarna kun je rustig koffie gaan drinken. Houd wél de pas erin als je terugloopt naar je werkplek.

Om te zorgen dat mensen naar je luisteren, moet je volgens Van Marwijk een aantal woorden schrappen uit je vocabulaire. Uit den boze zijn: eigenlijk, misschien, bestwel en ofzo. Tijdens vergaderingen dien je de tegenwoordige tijd te gebruiken als je je mening geeft. Niet: 'Ik dacht, misschien is het wel een idee om…', maar: 'Ik denk dat we dit het beste zo kunnen aanpakken.' Tot slot is het goed om te spreken in mogelijkheden en niet in verontschuldigingen. Dus niet: 'Ik heb mijn opdracht niet af, want ik heb een enorme stapel werk liggen waar ik niet doorheen kom.' Maar: 'Ik heb net een nieuwe klant binnengehaald en die opdracht ligt maandagochtend op uw bureau.'

Voor lezers die de smaak te pakken hebben, biedt Van Marwijk in het laatste hoofdstuk nog een tiental slimme manipulatietechnieken. Wil je meer weten over de salamitactiek, goochelen met de tijd en de bijeffecten van een onmogelijk voorstel, maak dan even een tussenstop bij de boekhandel. Met een beetje durf declareer je Manipuleren kun je leren bij je baas.


Manipuleren kun je leren
Frank van Marwijk