Kookboek: Sweet Basics.

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

~Sweet Basics is een fijn, roze boek dat uitlegt hoe je de meest geweldige toetjes kunt maken, op een simpele manier. In het Basic Knowhow-gedeelte wordt de basis van de patisserie uitgelegd, van zoete pap tot soufflé. Zo vertellen schrijvers Cornelia Schinharl en Sebastian Dickhaut je over 10 Basic Supertrucs: slagroom spuiten, couverture tempereren, chocoladespaanders spuiten, chocoladeblaadjes maken, mango in blokjes snijden..... En als je niet weet wat couverture is: het wordt allemaal uitgelegd, wat erg prettig is.

Na de 10 Basic Supertrucs volgen Onze kleine chocoladeschool en Onze kleine suikerbakkersschool, met tips en handige weetjes. En dan, dán komen de recepten. Een zoetekauw ben ik nooit geweest, maar ik kan zeker genieten van kruidige truffels, crème brûlée en panna cotta met sinaasappelsaus. Of wat dacht je van een mousse van geitenkaas met wijnkersen? Of witte chocolade mousse? En anders een espressobeker met peren?

Het boek heeft voor ieder wat wils, onderverdeeld in verschillende hoofdstukken. Een overzicht:

  • Candyshop; van gekarameliseerde amandelen tot petitfours
  • Alledaagse desserts; van vanillepudding tot soep van rood fruit
  • Desserts voor de zondag; van bavarois tot ijspudding
  • Stevige zoete trek: van Kaiserschmarrn tot Salzburger Nockerl
  • Compote, sauzen en drankjes; van appelmoes tot chilichocolademelk.

Een leuk extraatje zijn de tips: Want als je van ijspudding houd, dan hou je misschien ook wel van minikwarktaartjes of een smoothie van aardbeien en abrikozen. Ik heb een aantal gerechten met gemak gemaakt. En dat wil wat zeggen, want hoewel ik een Joop Braakhekke in de keuken ben (zwierig koken met een 'om-en-nabij-hoeveelheid van dit' en 'een snufje van dat'), wat nagenoeg altijd goed uitpakt, wil het met de toetjes nooit zo lukken. Jamie Oliver heb ik al doodverklaard met z'n chocoladetaart 'die zo makkelijk te maken is'.

Cornelia Schinharl en Sebastian Dickhaut hebben al meerdere boeken geschreven in de reeks 'Basic': Basic Italian, Basic Cooking, Basic Cooking 2, Fish Basics, Basic Baking en Big Book of Basics. Toch is Basic Sweets een boek dat je in je kast moét hebben staan.


Sweet Basics
Cornelia Schinharl