Richard Meijer over de magie van Amsterdam
Richard houdt van verhalen. Hij vertelt ze, leest ze en luistert graag naar anderen. Het is de rode draad in zijn leven. "Ik heb psychologie gestudeerd en mijn afstudeeronderwerp was de liefde; wat het is en wat het nu eigenlijk inhoudt. Ik werk nu als psycholoog binnen een kleine praktijk met deze specialisatie. Ik werk dan niet als relatietherapeut, maar besteed aandacht aan de problemen die door de liefde kunnen ontstaan. Bijvoorbeeld onbeantwoorde liefde of ontbreken van liefde in een relatie. In een relatie is de liefde altijd ongelijkwaardig verdeelt, de één houdt altijd meer van de ander. Het is nooit in evenwicht. De passie in een relatie gaat altijd weg en daardoor gaat de liefde aan zichzelf ten onder. Niet alle psychologen zijn dat met mij eens overigens."
Op dit moment is Richard heel hard bezig met zijn vijfdelige jeugdserie. Het eerste deel is net uitgekomen. "Het idee van dit boek is ontstaan in 2001. Ik wandelde met mijn vrouw over de Elandsgracht en zag daar een huis met een bord. Daarop staat een grote foto van het Fort van Sjako. In 1718 is Sjako geradbraakt en daarna onthoofd op de Dam. Door het zien van dat pand kreeg ik direct het gevoel van 'hier zit een kinderboek of een jeugdserie in'. Dat idee heeft een paar jaar gespeeld in mijn hoofd. Mijn vader is geboren en getogen in de Ten Cate-buurt en daar verdwaalde ik altijd. Het is zo'n wirwar van straatjes, daardoor kreeg ik de fantasie dat er een geheime wijk moest zitten. In 2003 kwamen die ideeën samen in mijn hoofd en toen heb ik in één avond het plot bedacht."
Het vervolg Het duistere hart van Fez komt in september uit. Richard vertelt over de vergelijking tussen Fez en Amsterdam. "Ik wilde graag naar Fez, omdat dat het magische centrum van de wereld was, voordat Amsterdam dat in zeventiende eeuw werd. Amsterdam was in de vijftiende eeuw een mirakelplek, waar mensen van heinde en verre naartoe kwamen. Bij de Wallen stonden alleen maar kloosters. Het was één van de grootste bedevaartsplekken van Europa in die tijd. Maar in deze zeventiende eeuw werd het echt het magisch centrum. De magiers kwamen toen ook naar Amsterdam. Toen de Inquisitie door Europa dwaalde, kwam er van alles naar Amsterdam toe, omdat het een vrijer klimaat had. Zo kwamen bijvoorbeeld ook de Portugese Joden en die namen Kabbala mee. Dat gecombineert met de diverse geloven die hier al leefden, maakten het tot een soort brandpunt. Datzelfde gebeurde in de veertiende eeuw in Fez. Het leuke is dat Amsterdam in de jaren zestig ook weer een magisch centrum genoemd werd, door de Flower Power-beweging en de hippies. Er was dus iets waardoor dat weer terugkeerde. Het zit echt in de grond van de stad."
"Je merkt het ook op bepaalde plekken in de stad. Daar hangt de magie gewoon. De Ten Cate buurt heeft bijvoorbeeld iets heel mysterieus. En ook in het Vondelpark kan je het voelen, zeker wanneer je er 's nachts doorheen wandelt, of de Amstel zoals die binnenkomt aan het Ij. Het zijn sprookjesachtige plaatsen vol van magie. Magische plekken zijn plekken van verwondering, waar je bij stilstaat. Bijvoorbeeld één van de bruggen over het Singel, waar vroeger kerkers zaten. De geesten van deze gevangenen schijnen hier nog steeds te hangen. Ik heb mensen gesproken die daar wonen en die wagen zich niet 's nachts op die brug."
Richard benoemde zichzelf spokenjager, omdat hij een boek heeft geschreven over de spoken van Amsterdam. Het is nog niet uitgegeven, maar dat zal zeker nog gaan gebeuren. "In Londen is er al heel lang een spooktocht door de stad en ik vond dat we dat voor Amsterdam eigenlijk ook moesten hebben. Toen ben ik de spoken van Amsterdam in kaart gaan brengen. Op het eind van Het Fort van Sjako schrijf ik bijvoorbeeld over Het Huis met de Bloedvlekken, dat bestaat dus ook echt, dat staat aan de Amstel vlakbij de Blauwe Brug. Het is echt de moeite waard om dat eens gaan te bekijken. In de zeventiende eeuw woonde daar Coenraad van Boeningen, een burgermeester van Amsterdam die krankzinnig werd. Hij heeft toen naar verluidt kabbalistische tekens en een VOC-schip op de gevel geschreven, met zijn eigen bloed. Die bloedvlekken zitten er nog steeds en die kunnen dus niet worden weggehaald. Nu is het hip, er zijn spookwandelingen door Amsterdam en het Parool heeft er artikelen over geschreven. Mijn boek is nooit uitgegeven, maar ik ben wel de geestelijke vader ervan. Het Parool heeft mij ook keurig geciteerd. Ik doe echt alleen met bronnenonderzoek en getuigenverslagen, dus niet als een Ghostbuster met allerlei apparatuur om die spoken weg te jagen."
In het derde boek gaan de kinderen naar Haiti, waar de zwarte kunst heel erg leeft. "Ik wil eigenlijk een soort kaart maken met magie van over de hele wereld, zodat kinderen al van jongs af aan kunnen lezen wat magie eigenlijk is en wat voor sprookjes er zijn. Ik ga in november naar Haiti en wil daar een voodoo-ritueel meemaken. Zelf praktiseer ik ook magie. Nu ben ik, ook vanwege mijn derde boek, bezig met het bestuderen van voodoo-rituelen. Van mijn vrouw mag ik het overigens niet in huis doen, alleen in mijn tuinhuis. Of het werkt weet ik eigenlijk niet, het doet in elk geval wel wat met je bewustzijn en het zijn hele mooie rituelen. Voodoo is geen zwarte magie, maar het is een mengeling van het katholicisme en Afrikaanse religies."
Bang voor negatieve kritiek vanuit de Rooms-Katholieke kerk op zijn boeken vol magie, is Richard niet. "Als er één instantie is die al tweeduizend jaar succesvol bezig is met het beoefenen van magie, zijn zij het wel, met hun wierrookvaten en rituelen. Ze zullen dit natuurlijk nooit toegeven, maar al hun handelingen zijn erop gericht om de werkelijkheid te beïnvloeden. Er is een directe lijn tussen de Rooms-Katholieke Kerk en de holbewoners met hun fakkels en muurschilderingen. Ik vind die kerk zo leuk omdat het zo magisch is. Waar ik wel benieuwd naar ben, is de reactie vanuit de Islam. Ik heb voor mijn tweede boek een aantal figuren uit de Koran gehaald. Maar mocht er een reactie komen, dan is dat alleen maar mooi. Ik vermoed niet dat het zo'n vaart zal lopen, omdat ik het allemaal heel netjes aangepakt heb."
Het Fort van Sjako ligt nu in alle boekwinkels, kijk voor meer informatie op de website van Het Fort van Sjako.
Het Fort van Sjako
Richard Meijer
294 bladzijden
Uitgeverij: Prometheus
ISBN: 9789044611397