Tips voor kissable (winter)lips

Gezicht door Xandra

Het wordt weer flink koud buiten en dus is het belangrijk om je lippen goed te verzorgen. Gesprongen en beschadigde lippen zijn namelijk vervelend en pijnlijk, maar ook echt niet kissable. En dat moeten we natuurlijk niet hebben.

Kissable (winter)lips


Het zonnetje schijnt en de lucht is blauw, zo erg is het allemaal toch niet? Fout! Want zodra je een stap buiten de deur zet, blijkt de temperatuur toch al aardig richting het vriespunt te gaan. En dus halen we die dikke winterjas uit de kast, smeren we een extra voedende crème op ons gezicht en handen en bedekken we onze haren met een muts. Maar wat dacht je van je lippen? Ook zij hebben verzorging nodig en dat wordt vaak vergeten.


In de winter is de lucht minder vochtig, waardoor je huid makkelijker uitdroogt. Daarnaast wordt de verwarming binnen vaak lekker hoog gezet, wat ook binnen voor een droge lucht zorgt. Resultaat: een klovende, barstende en pijnlijke huid. Dit merk je vaak het eerste aan je lippen, omdat de huid daar erg dun is en ze nauwelijks talgklieren bevatten, waardoor de huid dus niet erg soepel blijft. Het is dus extra opletten geblazen, want juist tijdens de koude wintermaanden is niets fijner dan lekker met je vriend op de bank hangen en hem af en toe een extra kusje te geven.


Smeren


Het codewoord voor een goede verzorging van je lippen is smeren. Smeren, smeren, smeren! Zorg dus dat je altijd een goede, verzorgende lippenbalsem bij de hand hebt. Op je werk, op de fiets - wel voorzichtig - of thuis op de bank; smeren kan altijd. Een lippenbalsem laat een dun laagje vet achter op de lippen en zorgt er daarnaast voor dat jouw lippen niet nog verder beschadigen. Let dus goed op wat je bij je hebt dames, want een glanzende lipglos of mooie rode lippenstift volstaat dus niet. Een kleurtje of glans op je lippen én een goede bescherming kan trouwens best. Er zijn tegenwoordig flink wat lippenbalsems die het effect hebben van een lippenstift of lipgloss, maar ook de juiste bescherming bieden.

 

 


UV-filter


Een ander aandachtspuntje met betrekking tot de lippenbalsem die je kiest is een UV-filter. Ook al is het flink koud buiten, de zon kan wel fel zijn. Helemaal als je op wintersport gaat is het erg belangrijk om jouw lippen te beschermen tegen de zon. De sneeuw weerkaatst de UV-straling namelijk, waardoor het nog een stukje sterker wordt. Veel merken hebben een speciale lippenbalsem voor wintersporters, maar een gewone lippenbalsem met UV-filter beschermt natuurlijk ook.

 

Niet likken


Probeer niet teveel aan je lippen te likken. Speeksel droogt je huid namelijk nog eens extra uit. Zodra je over je lippen likt, lijkt het gevoelsmatig misschien alsof je ze vochtiger maakt, maar eigenlijk gebeurt het tegenovergestelde. Let maar eens goed op, waarschijnlijk doe je het onbewust vaker dan je denkt.

 

 

 


Scrubben


Ben je iets te laat begonnen met smeren en zitten jouw lippen al onder de scheurtjes en velletjes, dan is het raadzaam om voorzichtig te scrubben. De nadruk ligt hierbij op voorzichtig, want beschadigingen worden snel erger. Er zijn speciale scrubmiddeltjes voor de lippen, maar een oude, zachte tandenborstel kan ook prima. Beweeg de tandenborstel voorzichtig over de lippen om loshangende velletjes en oude huidcellen te verwijderen. Na het scrubben is het belangrijk dat je een goede, vette crème op de lippen smeert, zodat de huid goed kan herstellen. Scrub je lippen niet vaker dan één keer per week. Zoals ik al zei is de huid op je lippen dun. Doordat dode huidcellen tijdens het scrubben verwijderd worden, wordt deze nog dunner en dus heeft het tijd nodig om te herstellen. Eén keer per week scrubben is voldoende.

 

Blijven smeren

 


En dan nog een laatste tip, speciaal voor de oudere dames onder ons. Hoe ouder we worden, hoe dunner de huid op onze lippen is. Deze huid heeft dus nog meer aandacht nodig. Het is dan raadzaam om ook tijdens een lekker dagje thuis gewoon af en toe te blijven smeren. Voorkomen is beter dan genezen!

Hoe zorg jij dat je lippen 's winters kissable blijven?