10 tips om je perfecte huis te vinden
Als je je als starter op de woningmarkt gaat bevinden, is het waarschijnlijk een gevalletje ?ik zie door de bomen het bos niet meer?. Hypotheken, leningen, banken, aankoopmakelaar, verkoopmakelaar, koopaktes, etcetera, etcetera, etcetera? Vrees niet, voor iedereen is deze wereld ooit nieuw geweest en met een beetje hulp kom je een heel eind! Ze.nl zet daarom wat aandachtspunten voor je op een rijtje.
1. De bank
Bel, voordat je tussen alle huizen gaat neuzen, eerst de bank. Het is altijd handig om te weten wat je precies kunt lenen, voordat je een pareltje van een huis ziet staan dat net out of your league is.
2. Startershypotheek
Wil je graag kopen, maar zijn je financiële middelen beperkt? Er zijn veel mogelijkheden voor starters. Sommige gemeenten hebben een startersregeling en verkopen bepaalde huizen met 25% korting. Veel hypotheken hebben ook voordelige startershypotheken. Mocht je het liever niet bij financiële instanties zoeken, dan kun je je ouders ook vragen garant te staan.
Weet je voor welk bedrag je huizen mag gaan kijken? Maak, voordat je je zoektocht start, eerst een eisenlijstje. Zo zoek je efficiënter, waardoor je sneller je droomhuis vindt. Bepaal de eisen aan de hand van huizen waar je eerder hebt gewoond en waar je regelmatig komt (bijvoorbeeld van je goede vriendinnen of van je ouders).
4. Kijk verder
Kijk verder dan je neus lang is. Tuurlijk is Funda een prima manier om te beginnen met zoeken, maar tegenwoordig worden de mooiste huizen zelfstandig verkocht. Check daarom ook sites als Huislijn.nl én natuurlijk social media zoals Twitter.
5. Kritisch zijn
Ga je een woning bekijken? Wees kritisch en kom niet té enthousiast over, ook al maakt je hart van binnen een sprongetje. Dat is goed voor jezelf én voor de prijs.
6. Buren
Breng, als je denkt dat je in je toekomstige huis staat, ook een bezoekje aan de buren. Vraag hen hoe leuk de buurt is, of de huizen geluidsdicht zijn enzovoort. Zo maak je meteen kennis met ze én weet je in welke buurt je terecht komt.
Het is niet noodzakelijk, maar wel verstandig om een aankoopmakelaar in te schakelen. Het kan je soms een lagere prijs opleveren en bovendien heeft hij of zij veel verstand van de woningmarkt.
8. Keuring
Als je die aankoopmakelaar toch hebt, kun je meteen bij hem of haar een bouwkundige keuring aanvragen van het huis dat je wilt kopen. Dit voorkomt dat je later gebreken ontdekt in het huis die je veel geld gaan kosten.
9. Koopcontract
Keuze gemaakt en de woning gekocht? Gefeliciteerd! Leg wel alle afspraken (denk aan de oplevering, aanvaarding, de staat van de woning en de roerende zaken) goed vast in het koopcontract en laat de aankoopmakelaar deze afspraken controleren.
10. Oplevering
Eindelijk is het huis van jou! Proost! Maar? Neem bij de oplevering nog wel de aankoopmakelaar mee, just to be sure.
Een huis kopen is, vooral als het je eerste is, nooit makkelijk. Maar we hopen dat we je met deze tips toch een eind op weg hebben geholpen. Succes met het vinden van jouw droomhuis!
Ben jij op dit moment op zoek naar je droomhuis? Wat zijn jouw tips?