Als zijn carrière belangrijker is dan jij

Relaties door Marleen_S
Na een drukke dag op kantoor wil jij lekker ontspannen op de bank liggen. Maar vriendlief zit tot in de late uurtjes het ene na het andere mailtje weg te werken. Een glansrijke carrière, dat wil iedereen wel. Maar tegen welke prijs?
 
?Sorry schat, mijn baas heeft me echt dit weekend nodig.?
?Een ander keertje goed? Ik ben druk.?
?O, was dat vanavond? Ik moet overwerken, dus??
 
Het woord ?stoppen? kent je lover niet en zijn verlangen om promotie te maken begint langzamerhand de overhand te krijgen. Het gezegde: ?werk om te leven, leef niet om te werken? gaat niet voor hem op. En daar ga je dan, voor de zoveelste keer alleen bij je ouders op bezoek. Want ?boyfriend? heeft een borrel op het werk waar belangrijke zakenrelaties langskomen. Je was welkom, maar daar heb jij dus absoluut geen zin in. Jij propt van ellende het ene plakje leverworst na het andere naar binnen. Proberen de vraag wanneer jullie ein-de-lijk eens gaan trouwen te ontwijken. It takes two to tango, toch?
 
Streven om verder te komen in het leven of je dromen achterna gaan: daar is natuurlijk niets mis mee. Maar het kan je de spuigaten uitlopen als het enige waar je lover nog aan denkt zijn werk is.  
 

 
Workaholic
Voor Lisette (25) is dit heel herkenbaar. ?Mijn vriend heeft me altijd gezegd dat hij geen type was voor een negen tot vijf baan. Ik zag dat ook absoluut niet zitten voor mezelf, dus we zaten op één lijn toen we elkaar ontmoetten. Sindsdien doen we allebei lekker ons eigen ding. We werken, spreken af met vrienden en gaan avondjes stappen, vaak zonder elkaar. Dat vind ik heerlijk, want ik houd er niet van om als een ?kleffie en beffie? de hele dag bij elkaar op schoot te zitten. Maar daarnaast voel ik ook de behoefte om tijd voor hem vrij te maken, ook als ik daarvoor soms iets anders leuks moet afzeggen. Ik vind het belangrijk om hem te zien, zeker omdat we samenwonen. Samen lekker uit eten, een dagje weg of gewoon bankhangen: dat doe ik graag, maar ook een keer met hem. Maar ja, dan moet hij er wel zijn." De ik-wil-abosluut-geen-negen-tot-vijf-baan mentaliteit van haar vriend breekt Lisette langzaam op. ?Hij heeft veel over voor zijn werk, maar als ik vraag om tijd voor míj vrij te maken, dan vindt hij met moeite een gaatje. Hij maakt beloftes die hij zo weer verbreekt. En de keren dat ik hem zie, is in bed.?
 
Hoe kan het dat sommige mannen zulke workaholics zijn? Drs. R.E. Klein, psychologe bij Max Ernst GGZ: "De status die het werk hem verleent of de toekomstige financiën die het oplevert, zijn voor jouw partner dermate belonend, dat zijn prioriteiten op het werk liggen. Jouw partner is dan erg toegewijd en behandelt zijn baan en werkgever als een relatie in plaats van een transactie (uitwisseling van vaardigheden en kennis, waar een beloning tegenover staat)", vertelt ze. "Eenmaal in die fase beland, is iemand bereid om steeds meer te geven, waardoor er minder tijd overblijft voor de belangrijke relaties met de geliefde, familie en of vrienden. Daarnaast kan een baan ook onzekerheid opheffen, als je vriend bijvoorbeeld een negatief zelfbeeld heeft. Ook als je vriend armoede gekend heeft in zijn kinder- of jeugdtijd, kan een baan heel belonend voor hem zijn." 
 

Sanne (24) heeft er totaal geen probleem mee dat haar vriend amibiteus is. ?Toen ik hem leerde kennen wist ik al dat hij erg gericht was op zijn carrière, maar dat is nooit een probleem geweest. Natuurlijk zijn er weekenden dat ik in mijn eentje door de stad loop, omdat hij weer aan het werk is, maar dat vind ik eigenlijk niet zo erg. Ik vind het fijn om soms dingen alleen te doen of met mijn vriendinnen. Ik zou hem ook nooit laten kiezen tussen mij en zijn carrière, want ik lijd er totaal niet onder. Integendeel: als hij vrij is neemt hij me soms spontaan mee uit eten, gaan we een dagje weg of doen iets anders romantisch samen", vertelt ze stralend. "Ook vindt hij het belangrijk dat we zo vaak mogelijk samen avondeten zodat we gezellig kunnen kletsen. Ik vind het dan ook niet erg om alvast te beginnen met koken als ikzelf eerder vrij ben van mijn werk. Zelf heb ik het ook erg druk met mijn studie en de tijd die we voor elkaar vrijmaken besteden we daarom altijd heel goed." 

Oplossing
Maar zit je nu in de situatie van Lisette, hoe ga je het gesprek dan aan zonder het gevoel te hebben dat je 'zeurt'? Psychologe Klein: "Het is belangrijk om hetgene wat je signaleert en waar je last van hebt, op een geschikt moment te delen met je partner. (Dus niet op het moment dat hij weer een afspraak met jou cancelt) In dit gesprek kun je aangeven hoe je je voelt en wat het met je doet, dat je vriend of man zoveel werkt. Denk van tevoren na over wat je redelijkerwijs van hem kunt vragen. Zou het fijn zijn als hij één avond extra thuis is of wil je het liefste elke avond samen doorbrengen? Maak je verwachtingen duidelijk. Ook kun je aangeven dat je dit niet accepteert op deze manier en de noodklok luiden als je dat zo voelt. Het is vervolgens aan je partner om dit serieus te nemen, waardoor hij laat zien hoe belangrijk hij jou vindt. Zoek samen naar redelijke oplossingen en evalueer na een maand eens hoe dat gegaan is." 
 
Heb jij ervaringen met een workaholic?

Lees ook onze vorige achtergrondverhalen!