Wat je nog niet wist over de zonnebank (+WIN!)
Je mooi gebruinde kleurtje waar je zes weken voor hebt gezwoegd in de de ene na de andere hittegolf, is alweer verdwenen, Zo snel zelfs, dat je je afvraagt of je ooit wel bruin bent geweest! Goed, anyway, hoog tijd om weer als een tanned queen door het leven te banjeren. Want ook al schieten we allemaal in onze dikke winterjas, een gekleurd bekkie doet veel goed voor je humeur!
En als de zon niet wil meewerken aan ons bruinheidsideaal, dan pak je toch gewoon de zonnebank? Dit moet je weten voordat je onder die TL-buizen springt.
Zonnen in de winter
Zonnen is gezond, je kunt niet zonder zon. En zonnen onder de zonnebank geeft hetzelfde resultaat als wanneer je gaat bakken op een strand ergens in Spanje. "Als je regelmatig zont, bouwt je huid onder invloed van UV-licht een beschermende laag op: je huid wordt dikker en het bruine kleurtje zorgt ervoor dat het zonlicht beter wordt geabsorbeerd", vertelt Rob Bontje, algemeen directeur van zonnestudio Sunday's. "Je zal dus ook minder snel verbranden. De zonnebanken in onze zonnestudio's bijvoorbeeld zijn allemaal uitgerust met speciale blue D-lite lampen die helpen bij de aanmaak van vitamine D."
En dat is iets waar wij Nederlanders een chronischt tekort aan hebben, volgens onderzoek. "Vermoeidheid en een verminderde weerbaarheid van het lichaam zijn het gevolg van een vitamine D-tekort. Zeker tijdens de lange winterperiode kun je wel wat extra zon gebruiken. Vooral ook mensen met een donkere huid en oudere mensen kunnen baat hebben bij extra zonlicht."
Zonlicht vs zonnebank
Hoe krachtig de zon is, hangt af van welk seizoen het is. Ook de plek waar je je handdoekje uitrolt is belangrijk. Lig je ergens in het buitenland te smeren en te keren dan heb je een grote kans dat de zon heel sterk is. En dus ook de UV-straling, wat weer slecht is voor je huid.
Als je onder de zonnebank stapt heb je hier geen last van. De zonnebanken bevatten dezelfde UV-opbouw als de zon, maar het voordeel is dat je onder de zonnebank onder gecontroleerde omstandigheden zont doordat de UV-A/UV-B verhouding vaststaat. Volg je het zonadvies van de zonnestudio op, dan zul je zien dat je ook never nooit meer verbrandt. Vind je kwetsbare huidje vast ook heel fijn!
Voorbereiden op vakantie
En ook al is Koning Winter bijna in het land, het is slim om je alvast voor te bereiden op die lange zon, zee, strandvakantie ergens aan de Costa Brava. Dat kun je doen door het hele jaar door af en toe de zonnebank op te zoeken.
"Zeker als je naar verre bestemmingen gaat waar de zon een stuk dichter bij de aarde staat en dus krachtiger is dan ons Nederlandse huidje gewend is. Begin een paar weken voor vertrek zodat je je kleurtje (en huidverdikking) rustig kunt opbouwen. Dat betekent overigens niet dat je op plaats van bestemming helemaal niet meer hoeft te smeren met een beschermingsfactor! Dat zul je moeten blijven doen", raadt Rob Bontje aan.
Effectief zonnen doe je zo!
Maar, euhm, de zonnebank is toch hartstikke slecht voor je? "Een paar straaltjes zonlicht houdt je gezond. Mits je het niet overdrijft natuurlijk. Hoe lang je mag zonnen hangt af van je huidtype, maar als je je houdt aan het zonadvies, zorgt voor een rustige opbouw en je kleurtje onderhoudt met een wekelijks bezoekje aan de zonnebank zul je er alleen maar baat bij hebben", aldus Rob.
Dus even lekker smeren voordat je gaat zonnen? "Nee, dat is niet nodig. Onder de zonnebank 'saboteer' je dan het resultaat. Als het goed is wordt de kracht en duur van de zonnebanksessie bepaald aan de hand van een huidanalyse. Dit en een goed zonadvies is dus heel belangrijk!"
Winnen!
En omdat wij van Ze.nl natuurlijk de vervelendste niet zijn, kun je bij ons je bruine kleurtje winnen. Of nou ja, we mogen twee keer een zontegoed ter waarde van € 130,- per persoon van zonnebankstudio Sundays weggeven! Wat je moet doen? Om kans te maken op deze prijs dien je Ze.nl te liken op Facebook.
Meer kans maken? Deel de actie op je eigen Facebook- en/of Twitter-account door op onderstaande icoontjes te klikken. De actie loopt tot en met 28 oktober 2013.