Complimenten: hoe ontvang én geef je ze?
Want als je eenmaal een compliment in the pocket hebt, is het ook wel fijn als je deze op een fatsoenlijke en zelfverzekerde manier kunt ontvangen. Als mensen namelijk merken dat je het ongemakkelijk vindt of - nog erger - dat je amper reageert, zullen ze je niet snel meer complimenteren. En dat doet weinig goeds voor je zelfvertrouwen. Daarnaast is het ook niet al te makkelijk om een oprecht compliment naar anderen te maken, omdat je al snel het gevoel hebt dat je 'nep' overkomt. Geen nood, met deze tips kom je al een heel eind en ontvang je een compliment met open armen!
Zelfvertrouwen
Want 'ach, dat jij had jij vast beter gedaan' of 'doe niet zo mal' zijn geen leuke reacties, zowel voor jou niet als voor de complimentenmaker. Je haalt jezelf namelijk naar beneden en dat moet anders. Als je bescheiden denkt te zijn bij het afslaan van een compliment, dan heb je het mis. Het vrolijk in ontvangst nemen van een compliment straalt uit dat je tevreden bent over jezelf. En dat wil je toch ook zijn? Of ben jij vaak wantrouwend en neem je meteen aan dat mensen wat van je willen bij het geven van een compliment? Oké toegegeven, dit kan af en toe voorkomen, maar dan heb je het meestal snel genoeg door. De meeste complimenten zijn oprecht en als je iemand door één complimentje al niet meer vertrouwt, zou dat erg jammer zijn.
Mrs. Complimenteus
Je kunt een compliment op verschillende manieren ontvangen, dit hangt nogal af van de situatie. Een simpel 'dankjewel' met een glimlach volstaat soms al, maar wil je een echte pro worden? Gebruik dan bijvoorbeeld deze zinnen:
- Dankjewel, ik waardeer het enorm / dat geeft me een goed gevoel / dat betekent veel voor me
- Bedankt, ik ben blij dat je het opmerkt, want ik ben er zelf ook erg trots op / blij mee
- Bedankt, ik heb er erg mijn best op gedaan / ik had er veel plezier in om het te doen
Je kunt ook een compliment ontvangen en tegelijkertijd het gesprek bevorderen (en de aandacht afleiden van jouw reactie). Als je bijvoorbeeld een compliment over je nieuwe jeans krijgt kun je zeggen: 'Bedankt, ik heb hem bij die nieuwe webshop gekocht, ze hebben daar zulke leuke/mooie kleding!'
Geven en nemen
Maar omgekeerd kan natuurlijk ook; je probeert iemand een compliment te geven, maar diegene blijkt erg verlegen en/of onzeker. Of je weet gewoon niet hoe je een oprecht compliment moet maken. Maak er een gewoonte van om het goede in mensen te zien en open en eerlijk te complimenteren. Vind je oprecht niks leuk aan iemand? Houd fake complimentjes dan maar liever achterwege.
Daarnaast: wees specifiek. 'Je ziet er leuk uit vandaag' is niet specifiek genoeg, omdat je dat tegen iedereen kunt zeggen. Maak je compliment wat persoonlijker, zodat de ander ook het gevoel krijgt gewaardeerd te worden. Verwerk bijvoorbeeld je gevoel of een effect ergens van in je compliment: 'Ik vond het erg fijn dat je de tijd voor me nam.' Gebruik daarnaast ook geen vergelijkingen met anderen, dat suggereert dat iets niet goed was geweest, als het niet te vergelijken was. En dat gevoel wil je bij een compliment juist niet meegeven!
Waarom je zoveel moeite zou doen voor het geven van een compliment? Nou, hierom:
- Je maakt iemands dag (weer) helemaal goed
- Het verhoogt je positiviteit: wanneer je zelf op zoek bent naar leuke dingen, voel je jezelf ook veel beter
- Mensen zijn graag bij je en willen tijd met je spenderen, omdat jij ze een goed gevoel over henzelf geeft
- Geven is krijgen, toch?