5 redenen om je social media-accounts te verwijderen

Media door Kristie

Het wordt hedendaags als een ware challenge gezien om een dagje zonder telefoon te spenderen. Er zitten natuurlijk ook veel voordelen aan het gebruik van social media, maar er zijn ook genoeg redenen om er direct mee te kappen…

De voordelen van Facebook, Twitter en Instagram zijn onontkoombaar. Zo kun je lief en leed direct delen met je ‘vrienden’, de lelijke baby van je duivelse collega begluren én hoge ogen gooien door al je kwaliteiten en skills online te kwakken. Afijn, wat zijn nou die redenen om je account(s) te verwijderen?


Bespaar bergen tijd 

Je staat er misschien niet direct bij stil, of je wilt het gewoonweg écht niet weten, maar let’s face it: je bent (te) veel tijd kwijt met het up-to-date houden van je social media. Ben je je profielfoto niet aan het bijwerken, dan ben je wel aan het meekijken in het leventje van anderen. Ja, je wilt er natuurlijk niet als allerlaatste achter komen dat Miley weer eens besloot dat het tijd was voor een cameltoe... Maargoed, stel je eens voor dat je zeeën tijd bespaart zonder al die meuk en niet geheel onbelangrijk: wat je in die tijd allemaal kunt doen! RTL Gemist kijken, de keuken stofzuigen, een belletje naar je moeder doen…

Voorkom (angst)stoornissen

Door het veelvuldig gebruik van social media kun je zelfs een stoornis ontwikkelen, deze wordt ook wel SMAD (Social Media Anxiety Disorder) genoemd. Door social media kun je namelijk bang zijn voor oordelen of kritiek van anderen of je kunt je bedreigd/onveilig voelen. Een studie in Engeland bewees dat maar liefst 50% van de social media gebruikers zich vergelijkt met anderen en dat hierdoor hun zelfvertrouwen daalt. Het lijkt logisch, maar je kunt niet jaloers zijn op de prestaties van een ander, als je op dit moment niks over diegene had geweten… Hé, bedankt joh, Facebook.

Vervang offline niet door online

Je bent eigenlijk continu online (vooral als je vijf accounts hebt). Maar, hetgeen wat offline gebeurt, moet en zal zeker online komen! Dat 5-gangendiner in het meest luxe restaurant in de stad? Even op Instagram gooien hoor. Aanwezig bij de opnames van een gave talkshow? Dat gaat op Facebook! Waar we de fout in gaan? We denken dat alle actie online gebeurt, maar juist in de offline-modus moeten we prestaties leveren. Natuurlijk, de online weg is vaak de makkelijkste weg. Neem bijvoorbeeld het vinden van een baan. Op het internet staan veel vacatures, maar lang niet alles. Je zou natuurlijk ook gewoon op de oldfashioned manier kunnen bellen, een brief versturen, naar netwerkevents kunnen gaan en interesse kunnen tonen in real life...


Laat statusupdates je humeur niet verpesten

Van al die quasi-enthousiaste 'mijn leven is geweldig'-updates word je eigenlijk maar geïrriteerd. Diep van binnen weet je ook wel dat niemand zo'n geweldig leven met een heerlijke man, twee brave kids en een kingsize villa heeft, maar toch... Iedereen is beïnvloedbaar, toch? Juist door overenthousiaste statusupdates ga jij je eenzamer/ontevredener/jaloerser voelen terwijl dat helemaal niet nodig is! Maar ook andersom geldt dit: op depressieve en/of zeikende statusupdates zit je ook niet te wachten, want ook dit beïnvloedt (bewust, danwel onbewust) je humeur. Toch maar een accountje minderen?

Gun jezelf wat gemoedsrust

Hoe je het ook wendt of keert: als je social media hebt, moet je er ook wat mee doen. Je account(s) laten versloffen is op zich geen wereldramp, maar het maakt simpelweg geen goede indruk op potentiële werkgevers en vrienden gaan al snel denken dat je alleen maar meegluurt en zelf niks post. Je voelt daarom vaak de druk om niet alleen je eigen accounts bij te houden, maar ook dat van anderen. Je wilt eigenlijk liever niks missen. Hierdoor blijf je overzichten vernieuwen en kun je je niet losrukken van je telefoon of laptop, en dit geeft vaak onrust. Nu kun je cold turkey al je accounts in één keer verwijderen, maar je kunt het ook afbouwen. Verwijder eerst het account waar je het minste aan hebt/waar je het minste mee doet, en bekijk dan of dit helpt voor een betere gemoedstoestand. Je kunt ook met jezelf afspreken dat je alleen 's ochtends even kijkt en voor het slapen gaan nog een keer.

Hoe sta jij tegenover het stoppen met social media? Of ben je er überhaupt (nog) niet aan begonnen?