Wat je stopwoord over je zegt

Vrije tijd door Fleur

We hebben er allemaal een: een stopwoord. Niets bijzonders aan, toch? Nou, daar kun je je nog in vergissen, want het woord dat je vaak gebruikt, zegt nog weleens wat over je persoonlijkheid. Lees zeg maar even verder, oké? 

Eerder publiceerden we een lijst met de meest irritante stopwoordjes. Maar niet alleen kunnen bepaalde woorden gewoonweg ergerlijk zijn, ze zeggen vaak ook iets over je. Check de onderstaande analyses, bijvoorbeeld…

1. Zeg maar
Voorbeeldzin: "Zou je, zeg maar, even je afwas kunnen doen, zodat we zeg maar een leeg aanrecht hebben? Ik moet namelijk een taart bakken, zeg maar."
Andere stopwoorden in de categorie 'zeg maar': dan heb ik zoiets van, weet je, soort van, enzo.
Wat zegt het? O, jij bent er zo een. Iemand die heus wel weet wat ze wil zeggen, maar uit angst om een rotreactie te krijgen, de zin in voorzichtigheid hult. Je bent dus een beetje onzeker, lief en denkt graag aan een ander. Dat laatste is mooi, maar niet altijd handig.
En nu? Probeer duidelijker te zijn. Sommige mensen vinden het inderdaad fijn als je boodschappen voorzichtig brengt, maar de meesten zijn gebaat bij duidelijkheid. Plus: sommigen hebben door wat je doet. Cut the crap, dus. Je bent echt niet meteen een kenau als je zegt wat je bedoelt. 
Dus voortaan: "Zou je je afwas alsjeblieft kunnen doen? Ik moet namelijk een taart bakken en daarvoor heb ik een leeg aanrecht nodig."

2. Okééé!

Voorbeeldzin: "Mijn opa is dood." "Okééé!"
Andere stopwoorden in de categorie 'okééé': dus (dússs...), echt hè?
Wat zegt het? Ah. De vrouw van weinig woorden. Type 'ik doe niet te moeilijk, ze begrijpen me zo ook wel'. Lekker praktisch, ben je, en we geven toe: daar zouden er meer van moeten zijn. Waarom meer zeggen als je het ook met een paar woorden minder afkunt? Pas alleen op dat je niet te ver doorschiet. No-nonsense is namelijk iets anders dan ongeïnteresseerd. 
En nu? Om te voorkomen dat je als Maud IJskoud bekend komt te staan, zul je toch geïnteresseerder over moeten komen. Dat gebeurt niet als iemand een mededeling doet en jij antwoordt met "echt hè?". Weliswaar laat je zo merken dat je het met iemand eens bent, maar heel betrokken lijk je niet. Luister op de eerste plaats eens echt goed naar wat iemand zegt en reageer dan zoals je wilt dat mensen op jou reageren. Natuurlijk hoeft je antwoord niet uit zes volzinnen te bestaan, maar gebruik eens meer dan één woord. Ben je echt niet geïnteresseerd, blijf dan wel beleefd. En heb je geen tijd om te reageren, beloof er dan op terug te komen.
Dus voortaan: "Mijn opa is dood." "Wat naar. Gecondoleerd. Wil je het erover hebben?" En als je daarvoor geen tijd hebt omdat je in een heul belangrijke vergadering moet zitten: "Wat naar. Gecondoleerd. Wil je het erover hebben? Ik moet nu naar een vergadering, maar daarna maak ik graag tijd voor je."

3. In principe
Voorbeeldzin: "Als je in het vliegtuig aan het gangpad zit, heb je in principe meer kans een crash te overleven."
Andere stopwoorden in de categorie 'in principe': over het algemeen, in theorie.
Wat zegt het? Jij bent het zusje van het Zeg maar-type: je draait om de hete brei heen. Dit doe je alleen niet om rekening met anderen te houden, maar om een slag om de arm te houden: dadelijk klets je onzin en om te voorkomen dat mensen je daarop pakken, hou je het vaag. Je bent dus een beetje een bangerik, al is het ook weer schattig dat je niet wilt dat iedereen je voor 'leugenaar' uitmaakt.
En nu? Juist als je betrouwbaar wilt overkomen, moet je geen vaagtaal gebruiken. Wees duidelijk. Als je twijfelt of je iets kunt beweren, zoek dan naar keiharde feiten. 
Dus voortaan: "Zit je in een vliegtuig aan het gangpad, dan heb je 64% kans dat je een crash overleeft."

4. Stukje
Voorbeeldzin:
"Jongens, kom op! Show even een stukje commitment!"
Andere stopwoorden in de categorie 'stukje': doorpakken, -2.0, -.nl.
Wat zegt het? Jij bent een manager, jij bent een inspirator. Of wilt gewoon graag Populaire Petra zijn. In ieder geval leid je de boel graag en vind je het fijn mensen voor je te winnen. En hoe kan dat beter dan met wat vlotte taal? Door in te zien dat vlot en popi jopi niet hetzelfde betekenen. 
En nu? Dat je mensen om je heen graag motiveert, daar is niets mis mee. Wat je alleen niet moet doen, is dat ten koste van je taalgebruik laten gaan. Ten eerste kom je door het gebruik van managementtaal over alsof je het allemaal te graag wilt en ten tweede is er een grote kans dat niemand begrijpt wat je uitkraamt. Wat bedoel je bijvoorbeeld met 'stukje'? En wat is 'doorpakken'? Wees duidelijk.
Dus voortaan: "Jongens, kom op! Laten we ons allemaal inzetten."

5. Ammegaaawd!
Voorbeeldzin: "Ammegaaawd! Nee, ammegaawd! Dat konijn keek zo lief naar me!"
Andere stopwoorden in de categorie 'ammegawd': holy shit, holy moly, noooo, BAM!
Wat zegt het? Zo, jij hebt er zin in. Je schroomt niet je mond open te trekken en bent vrolijk en aanwezig. Daarnaast ga je, omdat deze stopwoorden vrij jong zijn, mee met je tijd. Heel leuk, alleen kun je door het uitkramen van deze woorden overkomen alsof je 15 in plaats van 25 bent. Daarnaast word je door het gebruik van Engelse stopwoorden waarbij je ook nog eens uithaalt, al snel bestempeld als dramaqueen.
En nu? Om serieus genomen te worden, zul je woorden als ammegaaawd echt moeten beperken. Je klinkt namelijk al snel als een tiener die te veel Amerikaanse drama's heeft gekeken. Het kan best eens (en al helemaal voor de grap), maar gebruik liever een gangbaar woord om je verbazing, frustratie of ik-sterf-van-liefde-gevoel uit te drukken. 
Dus voortaan: "Wat een lief konijn!"

In welke categorie zit jouw stopwoord?