Gescheiden slapen
Obama en Michelle slapen apart in het Witte Huis. Dat las ik. Ook geen gelepel voor Robert en Claudia Schoemacher, dat konden we zien bij Jouw vrouw, mijn vrouw. Is dat een trend?
Ik ken eigenlijk niemand die dat ook doet. Nu is dat natuurlijk geen voorwaarde om een trend te kunnen zijn, dat iets direct in mijn kennissenkring moet gebeuren, maar toch. Ik kan me er wel íéts bij voorstellen, waarom je dat zou willen, aangezien Manlief behoorlijk kan uithalen in zijn slaap. Eens in de zoveel tijd heb ik een elleboog in mijn gezicht hangen, omdat meneer op de meest wilde manieren een andere houding opzoekt.
Agressief
Dat kan ik nog over mijn kant laten gaan, kan-ie immers niks aan doen, en zijn wakker worden van mijn geschrokken uitgeschreeuwde ‘heeeeeeeee!’ is al genoegdoening genoeg. Maar snurken, dat trek ik echt niet. Ik word er agressief van. Gelukkig ligt de snurkfrequentie erg laag, het komt met name voor na ruim besprenkelde feestjes - wel zijn eigen schuld dus, het volume echter telt voor tien. Het stuc dwarrelt nog net niet van het plafond, maar de lamp wil er nog weleens van in beweging komen. Ik verzin dit niet. Vanzelfsprekend probeer ik dat eerst in vrede op te lossen, door - nog steeds liefdevol - ‘ssshhhht’ te mompelen, een paar keer, maar dat is helaas meestal aan dovemansoren gericht. Dus deel ik na toch zeker een halfuur vruchteloos wachten op stilte, graag een enorme ram uit op links. Ik wakker? Dan hij ook. Net goed. Ha, zal je leren, ouwe zuipschuit.
Of deze methodiek een gezonde relatie in stand houdt, weet ik niet, maar ik ga er niet van verkassen richting een privéslaapvertrek. Vind ik ongezellig, en ik lepel te graag. Bovendien sliepen Katie Holmes en Tom Cruise ook apart, en we weten allemaal hoe dat is afgelopen. Waarom doen die mensen dat dan?
Apart slapen = hechtere relatie
Uit een onderzoek van de Canadese Ryerson University blijkt dat het helemaal niet slecht is voor je relatie om apart te slapen. Zeker 30 tot 40% van alle koppels slaapt gescheiden. Oef, dat is best veel. Had ik niet gedacht. Ze doen dat omdat ze tot wanhoop gedreven worden door de slaapgewoontes van hun partners, waardoor hun eigen slaapkwaliteit drastisch vermindert. Met humeurigheid en concentratieverlies tot gevolg. De onderzochte mensen stellen zelfs allemaal dat hun relatie er hechter van geworden is. Waarschijnlijk omdat, als je je ’s nachts niet langer kapot ligt te ergeren, je overdag ook beter in staat bent de leuke kanten van je significant other te zien. Geteisterd door slapeloze nachten waarvan de oorzaak bij die ander ligt, lijkt me dat inderdaad een stuk lastiger. Als ik niet meer slaap, word ik ook lastig en dat is de kortste weg richting doemscenario op relatiegebied.
Bovendien wordt er gesteld dat apart slapen zelfs als een afrodisiacum kan werken, want ‘door de scheiding wordt de begeerte opnieuw aangewakkerd’. Hmm. Tot dusver is er niks mis met onze begeerte. Maar ik zie mijn geest al kruipen - er liggen komende tijd heel wat terrasopeningen en partijtjes in het verschiet.
Misschien kan ik tegen die tijd af en toe bij Claudia Schoemacher terecht.
Lees ook de vorige columns van Daniëlle!
Daniëlle de Mol Moncourt (1969) geniet ervan met een knipoog naar dagelijkse dingen te kijken. Ze is moeder van twee hevig puberende zonen - waarbij ze die knipoog meer dan hard nodig heeft -, schrijfster en journalist. Buiten dat houdt ze van sporten, heeft ze een hardnekkige chocoladeverslaving en wijst ze een lekker wijntje ook niet af. In haar columns observeert ze mensen, de dingen die ze doen en waarom ze dat doen. Wat drijft ze? Een enorm gebied dat haar verbeelding steeds weer opnieuw prikkelt. Over haar sportavonturen schrijft ze op haar blog serendipityddmm.blogspot.com.