#liefde

Relaties door Redactie Ze.nl
Liefde zonder internet: het lijkt in 2014 ondenkbaar. Hoeveel relaties zijn er niet begonnen met een online vriendschapsverzoek, een romantische like en een stortvloed aan WhatsApp-berichten?

Moest je vroeger nog daadwerkelijk een gesprek voeren om achter iemands relatiestatus te komen, tegenwoordig is een blik op Facebook genoeg om te weten of je kans maakt. Duidelijker dan ‘vrijgezel’ kan het niet, en ‘het is ingewikkeld’ biedt ook nog best mogelijkheden.
 


Bespioneren
Toch vraag ik me af in hoeverre ons liefdesleven er op vooruit is gegaan sinds de komst van sociale media. Haalt het soms niet het slechtste in ons naar boven? Want hoewel spionage in real life echt niet kan, kun je op Facebook zonder enige schaamte de pagina’s van je ex, lover en oude scharrel nauwlettend in de gaten houden. Wat je dan tegenkomt is niet altijd even leuk. Vriendin H. werd laatst hysterisch toen ze er via via achterkwam dat haar bijna-vriend het online wel erg gezellig had met een ander. “Hij reageert op ál haar statussen!”, brieste ze. Gelukkig had een spionerende vriendin haar meteen op de hoogte gebracht van de verse online roddel. Wie was dat wijf eigenlijk? En zullen ze ook chatten? Afspreken? Zal ik nonchalant vragen of hij nog iets leuks gedaan heeft, of hem een week vol gas negeren? Ik weet niet hoe het bij de mannen zit (ik vermoed anders), maar analyses van iedere statusupdate met bijbehorende reacties en likes maken vele vrouwen knettergek. 

'Laatst gezien om...'
Niet alleen de profielensites hebben ons liefdesleven een upgrade (of downgrade?) gegeven, ook WhatsApp draagt zijn steentje bij. Lange chatsessies in het holst van de nacht zijn romantiek 2.0, maar hebben ook zijn keerzijde. Ik heb het dan over de ‘laatst gezien’ functie. Een verdomd irritant snufje dat sinds kort gelukkig ook uitgezet kan worden (maar ja, dat moet je dan wel doen). Het laat precies zien wanneer je lover voor het laatst online geweest is, en jou keihard negeerde. Vriendin M. vermoedde dat ook mannen statusupdates overanalyseren. Haar scharrel was online geweest, maar zei niets. In 2014 bijna een misdaad. “Hij heeft al drie dagen niks gezegd! Zal hij boos zijn? Moet ik nu beginnen met praten, of juist niet?”
 

Echte liefde
Liefde en internet: genoeg voeding voor een flinke online ruzie, wel via de chat natuurlijk. Gelukkig gaat goedmaken in internetland makkelijker dan ooit. De mooie woorden ‘ik hou van je’ zijn verschrompeld tot het veel snellere 'hvj' en liefde is ook best uit te drukken in een simpele hartjessmiley. Maar of dat zo positief is? Misschien ben ik te veel in de hopeloos romantische film The Notebook blijven hangen, maar van mij mag de liefde wel wat minder online. Massaal terug naar de primitieve liefde. Klinkt dat niet romantisch? Weg met WiFi! Dagenlang smachtend wachten op de postbode en dan proberen die liefdesbrief in kriebelig handschrift te ontcijferen. Geen Arial of Times New Roman op je scherm, maar verliefde letters op papier en een dikke zoen met rode lippenstift. Iemand een week niet spreken en dan met knikkende knieën langs gaan. Oprecht benieuwd wat hij de hele week heeft gedaan. En zal hij nog 'ik hou van je' zeggen? Echte liefde, net als in de film. Vind ik leuk. 
 
Geschreven door: Dieuwertje Rijlaarsdam