Je vriend is vreemdgegaan: hem vergeven of vergeten?

Relaties door Kimberly

Reteverliefd ben je op je vriend, jullie hebben het meer dan leuk samen en er is niets of niemand wat tussen jullie in kan komen. Totdat je een ontdekking doet, die de grond onder je voeten wegslaat: hij gaat vreemd.  

Hij kwam geregeld later thuis, moest plots veel overwerken, wiste direct zijn telefoon-gesprekken, toonde opeens veel interesse in jouw dagelijkse planning en flipte hem compleet toen jij onverwachts eerder thuis- of langskwam. Kortom: hij toonde de laatste tijd vaag gedrag en “er is niks schat” was altijd zijn uitweg. Maar als blijkt dat je vriend al die tijd vreemdging, word je een hoop duidelijk. Maar onduidelijk tegelijkertijd. Want een relatie die te maken krijgt met overspel, is een relatie in crisis. De grote vraag: vergeven of verbreken? 



Erachter gekomen

“Ik kwam er drie dagen nadat het gebeurd was, achter dat mijn vriend was vreemdgegaan”, zo vertelt Lisa (27). Haar vriend had het bewust drie dagen verzwegen omdat hij bang was voor een relatiebreuk. “En terecht! Ik was boos, maar ook intens verdrietig. We waren elkaars grote liefde, hadden het leuk samen en maakten zelfs al plannen voor de toekomst.” Lisa had bedenktijd nodig. “Er gingen slapeloze nachten voorbij. Ik piekerde en wist niet wat nou de goede, of de foute beslissing was."

"Hij had een fout gemaakt, en dat zag hij zelf ook in. Hij wilde er alles aan doen om onze toekomstplannen waar te maken en verder te gaan met onze relatie. En, als ik eerlijk moest zijn, zag ik ook mijn toekomst met hem voor me. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om aan onze relatie te werken en hem te vergeven, wat natuurlijk makkelijker gezegd is dan gedaan. Als iemand anders dezelfde beslissing zou nemen als ik, dan zou ik diegene waarschijnlijk voor gek verklaren. Maar het is zo veel moeilijker als je zelf in die situatie zit, en je wéét dat jullie samen een leuke, fijne toekomst kunnen hebben. Ja, het vertrouwen is aangetast. En het heeft tijd nodig voordat onze relatie weer hersteld is. Maar die tijd nemen we, zowel ik als mijn vriend." 



Opgebiecht

Ook Meerle (31) heeft ervaring met een vreemdgaande vriend. “Mijn ex is tijdens onze relatie vreemdgegaan, vertelt ze. “Mijn ex, omdat ik ervoor gekozen heb de relatie toentertijd te verbreken. Het liep al enige tijd niet zo lekker tussen ons en hij gaf mij het gevoel dat die relatieproblemen aan mij lagen. Ik zou te opdringerig en achterdochtig zijn. ‘Vertrouw me nou toch eens’, had-ie gezegd, en ik begon me inderdaad af te vragen waarom ik zo achterdochtig deed. Ik controleerde niet alleen zijn telefoonberichten – die natuurlijk niet te vinden waren – maar ook zijn gedrag."

"Het was zelfs zo erg dat ik op een avond zijn vriend belde, waar hij naar eigen zeggen zou zijn die avond, maar daar was hij niet. Tja, daar had hij uiteraard weer een smoes voor. Mijn gevoel zei gewoon dat er iets niet klopte, dus heb ik hem geconfronteerd met mijn gevoelens en heeft hij het – na uren ruziën – opgebiecht. Ik was er kapot van. Ik had zo gehoopt dat mijn gevoel onjuist was." Hoe moeilijk het ook voor Meerle was, ze heeft de relatie verbroken. "Mijn ex heeft mij bedrogen en loog erover, en dat noem ik geen échte of ware liefde."

Emoties 

De grote hamvraag is natuurlijk: wat doe je als je vriend is vreemdgegaan? Drs. R.E. Klein, psychologe bij Max Ernst GGZ zegt: "Natuurlijk is er geen gouden regel over wat je moet doen of moet laten in een dergelijke relatiecrisis. Wanneer je vriend is vreemdgegaan rijst dan ook vaak het volgende dilemma: je vriend het overspel vergeven of de relatie beëindigen?"


"Het is aan te raden om juist niet direct te veel bezig te zijn met de toekomst van de relatie", aldus psychologe Klein. "Op het moment dat je weet krijgt van het vreemdgaan zullen er zoveel emoties door je heen gaan, dat het maken van de juiste beslissing helemaal niet mogelijk is. Daarom is het aan te bevelen om die vraag even te parkeren en eerst je emoties te uiten. Dat kan via bijvoorbeeld een dagboek of uiteraard tegen je dierbaren en vriend."

En dan? 
Nadat je emoties wat tot rust zijn gekomen is het zaak om samen of alleen het hoe en wat van het overspel na te gaan. "Kijk dan naar de duur, frequentie, oorzaak en naar de algemene kwaliteit van je relatie. Is er sprake geweest van een eenmalig incident ingegeven door lust of overmatig alcoholgebruik bijvoorbeeld? Of is er sprake van een langdurige affaire? Toont je partner berouw of geeft hij jou de schuld van het overspel? Zat de relatie voor het overspel voor beide partners goed in elkaar of zijn er duidelijke tekortkomingen? Zet bovenstaande eens op een rijtje voor jezelf. Ook kun je te allen tijde een time-out nemen om even met wat meer afstand naar de relatie voor en tijdens de crisis te kijken."

Uiteindelijk zul je wanneer jij er klaar voor bent een beslissing kunnen maken. "Anderzijds kun je er ook voor kiezen om geen beslissing te maken en te ervaren hoe het zich over tijd ontwikkelt", aldus Klein. "Het maken van een beslissing kan je de illusie geven rust ervoor terug te krijgen. Vaak wordt echter zichtbaar dat je na een paar dagen na je gemaakte beslissing echter alweer begint te twijfelen en de onrust toeslaat. De zaak wat meer op zijn beloop laten gaan en gewoonweg ervaren hoe het weer voelt met je (ex-)vriend is dan vaak de beste oplossing."
 
Is jouw vriend of man weleens vreemdgegaan? En heb je hem toen vergeven of heb jij de relatie verbroken?