5 huishoudartikelen die je voortaan zelf maakt
Elke maand sta je er weer van te kijken: how can het dat je huishoudgeld als sneeuw voor de zon verdwijnt? Tja, wat gezellige kaarsjes hier, drie flessen wasmiddel daar… Met deze DIY’s bespaar je flink wat op huishoudartikelen!
Je geeft het liever uit aan lekkere happen en dranken, maar ja: dat wasmiddel, die schoonmaakartikelen en die 1000-en-1 gadgets om vliegen te vangen heb je nu eenmaal nodig. Toch? Met de volgende tutorials niet meer!
1. Vliegenvanger
Koning van de hinderlijkheid? Een vliegenplaag. En die kom je vaak tegen in de zomer, want vliegen vinden niets aantrekkelijker dan een lekker bad nemen in jouw mojito. Vanaf nu is dat klaar met deze vliegenvanger! Je hebt nodig:
- een stevig stuk papier (een a4’tje is een goed formaat)
- plakband
- suiker en water
- een jampotje
Het papier vouw je tot een hoorntje. Zet de zijden die je over elkaar heen plakt, vast met plakband. Zorg ervoor dat de punt van het hoorntje een gat vormt van zo’n 1 centimeter breed. Doe wat water in een jampotje en gooi er wat suiker bij; dit zal de vliegen aantrekken. Plaats nu het hoorntje in de jampot en zorg ervoor dat-ie blijft hangen; het puntje van de hoorn mag het suikerwater niet raken. Vliegen die nu via de hoorn de jampot in vliegen, kunnen er lekker niet meer uit!
2. Handzeep
Handzeep: het gaat zo snel op, dat je je afvraagt of iemand in huis het soms achterover giet. Met de volgende DIY leg je een aardig voorraadje aan! Dit is wat je nodig hebt:
- een stuk zeep van 100 gram
- 1 liter water (gedestilleerd, anders aan de kook brengen)
- 1 eetlepel glycerine (koop je bij de drogist)
Rasp het hele stuk zeep. Doe de vlokken in gedestilleerd water en voeg er 1 eetlepel glycerine aan toe. Heb je geen gedestilleerd water, breng dan 1 liter water aan de kook en gooi de schaafsels zeep er dan bij. Roer tot alle schaafsels zijn verdwenen en er een gladde massa ontstaat. Laat het geheel nu 12-24 uur afkoelen en roer er af en toe nog even in. Giet de zeep in een flacon. Hou je zeep over, bewaar deze dan koel in een afgesloten bakje of flacon.
3. Wasmiddel
Het is relatief duur en je bent er vaak ook nog eens snel doorheen: wasmiddel. Gelukkig maak je ook dit gemakkelijk zelf! Daarvoor haal je in huis:
- een stuk zeep van 40 gram
- 40 gram huishoudsoda
- 2,5 liter water
Rasp de zeep en voeg er 0,5 liter koud water aan toe. Verhit dit en roer tot de zeep is opgelost. Doe daarna de soda erbij. Vervolgens giet je 2 liter water bij het goedje. Laat de substantie, net als bij de handzeep, een nachtje in een afgesloten emmer staan en roer het, voor je het in een bak overschept, goed door. Sluit de bak af met een deksel.
4. Allesreiniger
Een spuitfles voor de badkamer, een flacon voor de keuken, een goedje om allerlei oppervlakken in je huiskamer mee af te nemen: voor elke kamer in huis heb je wel een flacon. Vanaf nu is dat niet meer nodig, want met deze how-to maak je gemakkelijk zelf een schoonmaakmiddel voor je hele paleis! Je hebt alleen het volgende nodig:
- 2 kopjes water
- ¼ kopje citroensap
- 1 kopje waterperoxide
Mix deze ingrediënten, doe het goedje wat je krijgt in een spuitflacon en… aan de slag maar!
5. Kaarsen
Bij regen én zonneschijn: kaarsen kunnen altijd. Het liefst brand je ze iedere dag, maar ja: om nou iedere week een fortuin aan wat gezelligheid uit te geven? Gelukkig maak je kaarsen heel eenvoudig zelf met de volgende spullen:
- een melkpak
- rietje
- resten kaarsvet (of vlokken sojawas, verkrijgbaar bij de hobbywinkel)
- lont (verkrijgbaar bij de hobbywinkel)
Maak van het melkpak een mal door de bovenkant (het gedeelte met de tuit waar de melk uitkomt) eraf te knippen. Hoe hoger je het melkpak laat, hoe hoger je kaars zal worden. Maak het kaarslontje vast aan een rietje en leg het rietje op het melkpak. Het lontje hoort tot aan de onderkant van het melkpak te komen. Smelt de resten kaarsvet of de vlokken sojawas au bain marie: doe heet water in een pan en zet op die pan een pannetje met het kaarsvet of de sojawas. Zorg ervoor dat het water niet kookt, want dan brandt het goedje aan. Giet de gesmolten substantie in het melkpak en laat het afkoelen. Als dit is gebeurd, verwijder je het rietje waar het lontje aan zit en scheur je het melkpak kapot.
Wat zou jij wel zelf willen maken?
Beeld: Pinterest