5 dingen die ook verstandige ouders overkomen
Natuurlijk ga jij het allemaal heel anders doen. Jouw kinderen luisteren altijd en het zal jou nooit overkomen dat je in een noodgeval zonder luier zit… toch? Lees de 5 punten die ook de beste ouder kunnen overkomen.
1. Je kind valt van de trap
… of van de commode, van het bed, van de bank… Al let je nog zo goed op, het kan een keer gebeuren. Wat je doet? Als je kind gelijk begint te huilen, is dat een goed teken. Bij hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid (inclusief overgeven) kan er sprake zijn van een hersenschudding. Is je kind niet op zijn of haar neus gevallen maar heeft hij/zij toch een bloedneus? Bel dan 112, omdat er dan iets ernstigers aan de hand kan zijn.
Niet gelijk schrikken als je kind valt! Het kan namelijk gebeuren en je kind zal nog wel vaker vallen. In de meeste gevallen is er niets aan de hand en is je kind alleen geschrokken (en eventueel voorzien van een flinke buil).
2. Je klinkt opeens als je eigen moeder
Je had het je nog zo voorgenomen: jij zou het heel anders aanpakken dan je eigen ouders. Toch hoor je jezelf opeens net zo streng klinken als je moeder, of net zo boos als je vader. Geen zorgen, je neemt namelijk een hoop mee van je eigen opvoeding - en dat zijn vaak de dingen waarvan je (onbewust) weet dat ze effect hebben. Uiteindelijk ben je je eigen persoon en zul je je eigen opvoedstijl ontwikkelen - met soms een vleugje van je ouders’ opvoedstijl.
3. Je vergeet iets belangrijks
Of dat nu een schone luier of luierdoekjes zijn als je kind nog een baby is, of je hebt het favoriete shirt van je puberkind nog niet gewassen… je zult een keer iets belangrijks vergeten. Gelukkig zijn dat maar momentopnames. Je zit goed zolang je de eindmusical van je zoon maar goed in je agenda hebt staan en je niet vergeet je dochter op te halen van judo...
4. Je gaat tegen je eigen opvoedprincipes in
Jouw kind krijgt geen patat voor het één jaar is. Je gaat altijd gezonde traktaties meegeven. Nee hoor, te veel tv kijken is niet normaal in jouw gezin, en met de tablet spelen is tot je kind naar de middelbare school gaat geen optie. Je snapt er ook niets van dat kinderen al zo vroeg een mobieltje hebben.
Maar opeens is er dat moment dat je even afwijkt van je principes. Het kan zijn omdat je moe bent, of omdat je niet meer snapt wat er zo erg is aan een uurtje tv kijken (is je kind bezig, kun jij koken/even uitpuffen van je werkdag), en wie heeft ooit bedacht dat je vijftien soorten fruit op een stokje moet rijgen – en dat voor alle 30 klasgenootjes van je kind? Je koopt wel een pak rozijntjes en plakt op elk doosje een sticker!
Als je later een schuldgevoel bekruipt, zet het van je af. Gebeurd is gebeurd. Wil je het voortaan anders? Haal diep adem, denk na over wat je wilt en of dat realistisch is, en besluit nog beter je best te doen. Bedenk wat er misging en hoe je dit op kunt lossen. Bedenk wel: niemand is perfect.
5. Je kind is boos op je
Als je een willekeurige ouder vraagt of het ooit te maken heeft met een boos en/of jengelend kind, dan is het antwoord ja (of ze kunnen heel goed liegen). Elk kind zal zich op een gegeven moment verzetten tegen wat het moet of juist niet mag doen. Het hoort erbij.
Het allerbelangrijkste om te onthouden? Je kind houdt van jou. Geniet van alle mooie momenten en bedenk: meer dan je best kun je niet doen!
Wat overkomt jou regelmatig als het om je kind gaat?